Cemahiriyenin yıldönümü törenlerinde halka hitabeden Kaddafi, "Muammer Kaddafi istifa etme durumunda olan bir devlet başkanı değildir. Hatta feshedecek bir meclisi bile yoktur" dedi. Libya lideri Muammer Kaddafi, ABD veya NATO ülkesine müdahale ederse "binlerce Libyalıların öleceği" uyarısında bulundu. Libya lideri Kaddafi'ye bağlı birliklerin Brega kentini ele geçirdiği, Ecdebiye kasabasını ise savaş uçaklarıyla bombaladığı bildirildi. Libya hükümeti ise saldırı haberlerini yalanladı. ABD helikopter gemisi Kearsarge ile savaş gemileri de rotalarını Libya'ya çevirerek Süveyş Kanalına girdi. Başkent Trablus'taki bir konferans salonunda halka ve yabancı medyaya seslenen Kaddafi, "Birleşmiş Milletler, nasıl yüzde 100 yalan habere dayanan kararlar alır" diye konuştu. İsrail Ordu radyosu, oğullarının, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye, ülkeyi terk ederek Nikaragua'ya iltica etmesi konusunda baskı yaptıklarını öne sürdü. Libya lideri Muammer Kaddafi, ''ülkenin petrol yatakları ve limanlarının güvende ve kontrol altında olduğunu'' söyledi. Kaddafi, Libya televizyonunda gösterilen, cemahiriyenin yıldönümü törenlerinde kalabalığa yaptığı konuşmada, "Yeşil Kitap"ta sözü edilen "doğrudan demokrasi" sistemine ilişkin olarak, "Libya sistemi, halkın sistemidir ve hiç kimse halkın otoritesine karşı gelemez. Halk, uygun gördüğü yetkiliyi seçmekte serbesttir" dedi. Libya hükümeti, ülkenin doğusunda isyancıların elindeki şehirlere karşı saldırı haberlerini yalanladı. AB Komisyonu, Libya için daha önce 3 milyon avro olarak duyurduğu acil insani yardım miktarını 10 milyon avroya yükseltti. Kaddafi'nin, yönetim karşıtlarına destek vermek için görevlerinden istifa eden iki bakanın yerine yeni isimler atadığı bildirildi. Amerikalı yetkililer, yüzlerce deniz piyadesi taşıyan Amerikan savaş gemisi USS Kearsarge'ın Libya'ya yaklaşmakta olduğunu bildirdiler. ABD'nin Akdeniz'de konuşlanacak iki Amerikan savaş gemisinin Süveyş Kanalı'na girdiği bildirildi. BM Genel Kurulu, Libya'nın, merkezi Cenevre'de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi'ne üyeliğini askıya aldı.
Libya'da bir iç sorun bulunmadığını tekrarlayan Kaddafi, "Doğuda hiç protesto yok" dedi. Kaddafi, "El Kaide hücreleri güvenlik kuvvetlerine saldırdı ve silahlarını ellerinden aldı. Bütün bunlar nasıl başladı? Küçük el Kaide hücreleriyle" diye konuştu.
Ölü sayısının da abartıldığını iddia eden Kaddafi, olaylarda 150 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Kaddafi, haberlerin dünyaya, Libya'da muhabiri olmayan ajanslar ve barış kuruluşlarınca ulaştığını iddia etti.
Kaddafi, uyguladığı "doğrudan demokrasi" sistemine ilişkin olarak, "Libya sistemi, halkın sistemidir ve hiç kimse halkın otoritesine karşı gelemez. Halk, uygun gördüğü yetkiliyi seçmekte serbesttir" dedi.
"BİNLERCE LİBYALI ÖLÜR" TEHDİDİ
Kaddafi, cemahiriyenin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Bir zamanlar İtalyanların kölesi olduğumuz gibi bir kez daha köle olmamızı mı istiyorlar. Buna asla razı olmayacağız. ABD veya NATO ülkemize girerse, kanlı bir savaşa gireceğiz ve binlerce Libyalı ölecek" diye konuştu.
El Kaide ile ilgili olarak da Kaddafi, "Onlardan herhangi biriyle, emirlerinden biriyle tartışmaya hazırım... Ancak onlar tartışmazlar, herhangi bir talepleri yok" dedi.
KADDAFİ'NİN UÇAKLARI BOMBALIYOR
El Cezire televizyonu, muhaliflerle Kaddafi birlikleri arasında çıkan şiddetli çatışmaların ardından kentin kontrolünün tekrar Kaddafi'ye geçtiğini duyurdu.
Haberde, Brega bölgesindeki bir havaalanının da Kaddafi'ye bağlı güçlerin denetimine geçtiği belirtildi.
El Cezire, savaş uçaklarının, muhaliflerin bir askeri üs ve silah deposunun denetimini elinde tuttuğu bölgedeki Ecdebiye kasabasını bombaladığını da bildirdi.
SONUNA KADAR SAVAŞACAĞIZ
Birleşmiş Milletler ve NATO'yu Libya'da olup bitenleri incelemeye ve insanların nasıl öldüğünü saptamak için komiteler kurmaya davet eden Kaddafi, Libya'yı kolonize etme ve petrolüne el koyma komplosu olduğunu iddia etti.
Kaddafi konuşmasında, "Barışçıl protestocuların öldürüldüğünü bulmanız için size meydan okuyorum. Amerika'da, Fransa'da, heryerde insanlar askeri depolara saldırırlar ve silahları çalmaya kalkışırlarsa, onları vururlar" dedi.
Ülkesini savunmak için sonuna kadar savaşma yemini eden Kaddafi, "Son erkek ve son kadın kalana kadar savaşacağız. Libya'yı kuzeyden ve güneyden destekleyeceğiz" dedi.
OĞULLARINDAN İLTİCA ET BASKISI
Ordu radyosunun, Kaddafi ailesinin Libya dışında bulunan üyelerine dayanarak verdiği habere göre, Kaddafi'nin oğulları, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ile görüşüp, bu konuda onayını almış bulunuyorlar. Nikaragua'ya iltica girişimine ABD'nin de destek verdiği öne sürüldü.
Ancak, haberde Kaddafi'nin bu öneriyi reddedip iktidardan çekilmeme ve mücadeleyi sürdürmekte ısrarlı olduğu kaydedildi.
PETROL YATAKLARI GÜVENDE
Yabancı petrol şirketlerinin ülkeyi terk etmesi nedeniyle petrol üretiminin şimdiye kadarki en düşük seviyesinde olduğunu ifade eden Kaddafi, Libya'da Batılı bankaların ve şirketlerin yerini, Çin, Rusya ve Brezilya'dan bankalar ve şirketlerin alacağını belirtti.
Libya lideri Kaddafi ayrıca, Libya devletinin mal varlıklarının dondurulmasının, ''Libya halkının parasının gasp ve çalınması'' anlamına geldiğini söyledi.
DÜNYA LİBYA'DAKİ HALK İKTİDARINI ANLAMIYOR
LİBYA HÜKÜMETİNDEN YALANLAMA
Libya hükümetinin sözcüsü Musa İbrahim, Marsa El Brega ile Ecdebiye'ye saldırı haberlerinin sorulması üzerine, "Bunu şüpheyle karşılıyorum. Bunun da yanlış haberlerden biri olduğunu zannediyorum" dedi.
Bu arada isyancıların bir sözcüsü, petrol ihracat terminali konumundaki Marsa El Brega'nın kontrolünü yeniden ele geçirdiklerini söyledi.
17 Şubat koalisyonunun sözcüsü Mustafa Heriyani, Reuters'a açıklamasında, "Bu sabah Brega'yı ele geçirmeye kalkıştılar, ancak başarısız oldular. Şehir tekrar devrimcilerin kontrolünde" dedi ve hükümetin her tür psikolojik savaşa başvurduğunu söyledi.
Heriyani, "Muhtemelen yabancıların yardımını isteyeceğiz. Muhtemelen stratejik noktalara hava saldırıları Kaddafi'nin tabutuna son çiviyi çakacak" diye konuştu.
Koalisyonun sözcüsü, Ecdeyibe'yle ilgili olarak da şehirde durumun istikrarlı olduğunu, insanların büyük bir saldırıya karşı gruplaştığını, halen vur-kaç saldırılarının yapıldığını belirtti.
10 MİLYON AVRO ACİL İNSANİ YARDIMI
Libya'da gerçek bir insani trajedi yaşandığını belirten AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, halkına savaş açan Libya lideri "Albay Muammer Kaddafi'nin çözümün değil sorunun parçası olduğunu gösterdiğini" kaydetti.
KADDAFİ YENİ İSİMLER ATADI
Libya devlet televizyonunun haberinde, Kaddafi'nin İçişleri Bakanı Abdülfettah Yunus El Abidi'nin yerine Mesud Abdülhafız'ı, Adalet Bakanı Mustafa Muhammed Ebud Celil'in yerine de Muhammed Ahmed El Kamudi'yi getirdiği belirtildi. Kaddafi'nin, ayrıca geçen hafta istifa ederek muhalefete katılan Başsavcı Abdürrahman El Abbar'ın yerine Muhammed Akri El Mahgubi'yi atadığı kaydedildi.
SAVAŞ GEMİSİ LİBYA'YA YAKLAŞIYOR
Amerikan Savunma Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Kızıldeniz'den gelen ve Süveyş Kanalı'na girmeye hazırlanan helikopter gemisi USS Kearsarge'a iki savaş gemisinin eşlik ettiğini belirttiler.
800 deniz piyadesinin yanı sıra bir helikopter filosu ve tıbbi merkez taşıyan Amerikan savaş gemisinin amfibi kapasitesiyle askeri olduğu kadar insani operasyonların da yürütülebileceği kaydedildi.
Uzmanlara göre, Libya açıklarında sembolik bir güç gösterisi, Kaddafi üzerindeki baskıyı arttırabilir. Askeri yetkililer, Libya yakınına deniz ve hava gücü gönderilmesinin hafife alınacak bir hareket olmadığının da altını çiziyorlar.
Libya hava sahasında bir uçuş yasağı oluşturulması durumunda avcı uçakları taşıyan Amerikan uçak gemisi USS Enterprise da gerektiğinde bölgeye gönderilebilir.
AMERİKAN SAVAŞ GEMİLERİ SÜVEYŞ KANALI'NA GİRDİ
Kanal İdaresinden bir yetkili, rotası Akdeniz olan USS Kearsarge ve USS Ponce gemilerinin kanala girdiğini belirtti.
Yetkili, gemilerin kanalın güney ağzında olduğunu, Süveyş'ten öğleden sonra çıkmalarının beklendiğini söyledi.
ABD, önceki gün, bölgedeki deniz ve hava kuvvetlerini yeniden konuşlandırarak Libya yakınına kaydıracağını açıklamıştı.
BM'DEN LİBYA'YA KÖTÜ HABER
İnsan Hakları Konseyi'nin geçen haftaki toplantısında, Libya'nın üyeliğinin askıya alınması yönündeki tavsiye çerçevesinde harekete geçen 192 üyeli Genel Kurul, Lübnan tarafından sunulan ve Libya'nın üyeliğinin askıya alınmasını isteyen karar tasarısını görüş birliğiyle kabul etti.
BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen kararda, Genel Kurul'un 15 Mart 2006 tarihinde aldığı ''insan haklarını sistematik olarak ihlal eden, İnsan Hakları Konseyi'ne üye ülkelerin, üyeliğini askıya alabileceği'' yönündeki karar anımsatılarak, Genel Kurul'un Libya'daki isan hakları durumdan derin endişe duyduğu belirtildi.