2011’in En Zenginleri Açıklandı

10 Mart 2011 Perşembe  08:48

Listenin başında bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Meksikalı telekomünikasyon devi Carlos Slim Helu 74 milyar dolarlık servetiyle yer aldı. Geçen yılki listede serveti 53,5 milyar olan olan Helu, bu yıl servetini 20,5 milyar dolar artırarak iki yıldır ''dünyanın en zengini'' unvanını elinde tutmayı başardı.
2011 yılı listesinde Helu'yu 56 milyar dolarla Microsoft firmasının kurucusu Amerikalı Bill Gates ve 50 milyar dolarla Amerikalı yatırımcı ve iş adamı Warren Buffet izledi.   

STEVE FORBES
Derginin Genel Yayın Yönetmeni ve Başkanı Steve Forbes, New York'ta Forbes'ın genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, 25'inci dünyanın milyarderler listesini açıkladı. Forbes, bu yıl rekor sayıda milyarderin listeye girdiğini belirterek, dünyada geçen yıl bin 11 olan milyarder sayısının bu yıl bin 210'a yükseldiğini belirtti.
Forbes, bu yıl listede yer alan milyarderlerin toplam servetinin net değerinin rekor kırarak 4,5 trilyon dolara yükseldiğini ve Almanya'nın Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nı (GSYİH) geçtiğini vurgulayarak, bu rakamın ise geçen yıl 3,6 trilyon dolar olduğunu hatırlattı. Listeye bu yıl yeni girenlerin sayısının 214 olduğunu, geçen yılsa bu rakamın 97 olduğunu ifade eden Forbes, geçen yıl listede ye ralan 47 kişinin ise listeden düştüğünü, 10 tanesinin öldüğünü, 42 milyarderin ise bu yıl listeye dönüş yaptığını ifade etti.

ABD VE BRIC ÜLKELERİ
ABD'nin bu yıl da listede en çok milyarderi bulunan ülke olduğunu açıklayan Forbes, listede geçen yıl 403 milyarderi olan ABD'nin bu yıl bu sayıyı 413'e yükselttiğini, ABD'yi ise BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerinin izlediğini söyledi.
Geçen yıl listede 18 milyarderi olan Brezilya'nın milyarder sayısını bu yıl 30'a, Rusya'nın geçen yıl 62 olan milyarder sayısını 2011'de 101'e, Çin'in 2010'da 69 olan milyarder sayısını bu yıl 115'e, Hindistan'ın da geçen yıl 49 olan milyarder sayısını 55'e çıkardığını anlatan Forbes, bu ülkelerin toplam milyarder sayısının 301 olduğunu belirtti.
Steve Forbes, Hindistan'daki 55 milyarderin servetinin ortalama net değeri 4,5 milyar dolarken Çin'deki 115 milyarderin servetinin ortalama net değerinin ise 2,5 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek ''Hindistan'ın milyarderleri daha zengin'' diye konuştu.

 

TÜRKİYE VE BÖLGELER
Forbes, BRIC ülkelerinin ardından listede Türkiye'nin milyarderlerinin de göze çarptığını belirterek, Türkiye'nin geçen yıl 28 olan milyarder sayısını bu yıl 38'e çıkardığını ve Türkiye'nin dergide değerlendirildiği ''Ortadoğu ve Afrika'' bölgesinde en fazla milyardere sahip ülke olarak birinci sırada yer aldığını söyledi.
Bölgelere bakıldığında ise bu yıl ABD bölge olarak ele alınmazsa Asya Pasifik bölgesinin 332 milyarderle ilk sırada yer aldığını vurgulayan Forbes, ''Gördüğünüz gibi küresel ekonomi toparlanıyor ancak durum her bölge için aynı değil. Evet Avrupa'da milyarder sayısında artış var ama bu temelde Rusya'dan kaynaklanıyor. ABD ise milyarder sayısını biraz artırabildi'' diye konuştu.
Dergide Asya Pasifik bölgesini, 300 milyarderle Avrupa, 89 milyarderle Ortadoğu ve Afrika bölgesi ve 76 milyarderle Amerika kıtası (ABD hariç) izliyor.
Forbes, özellikle Facebook gibi sosyal ağ hizmeti veren şirketlerin yeni milyarderler yarattığını da belirterek listede bu yıl Facebook'un kurucularından 26 yaşındaki Mark Zuckerberg'ten başka dört kişinin daha yer aldığını, yine Facebook'tan Dustin Moskovitz'in ise 2,7 milyar dolarlık servetiyle listedeki ''en genç milyarder'' unvanını Zuckerberg'ten 8 gün farkla kaptığını ve listede 420'nci sırada yer aldığını belirtti.
Steve Forbes derginin kapağında yer alan Rus girişimci, iş adamı Yuri Milner hakkında ise ''Facebook gibi sitelere erken dönemde yatırım yapan, dünyadaki yeni şartlara göre oyunu çok iyi oynayan bir milyarder'' diye konuştu.
Forbes bir soru üzerine, Almanya'nın 52 milyarderle Avrupa'da iyi bir konumda bulunduğunu ancak Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin, ekonomilerini girişimcilere yeterince açmadıklarını, tutucu politikalar izlediklerini ve bu ülkelerde vergi oranlarının da son derece yüksek seviyelerde olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE MODEL ÜLKE"
Steve Forbes, Türkiye'nin bu yıl listede ''Ortadoğu ve Afrika'' bölgesinden en çok milyarder çıkaran ülke olmasının nedenleriyle ilgili bir soru üzerine, ''Türkiye son yıllarda önemli ekonomik reformlar yaptı, bu da ekonomisinin büyümesine ve IMF kıskacından kurtulmasına yolaçtı, IMF her zaman ülkede enflasyonun artmasına yol açan politikalar tavsiye ediyordu. Türkiye coğrafi olarak da dünyanın kavşak noktalarından birinde yer alan son derece önemli bir konuma sahip, şimdi de bunun avanta jını iyi kullanıyor'' dedi.
Geçen yıl Türkiye'nin listede 28 milyarderinin bulunduğunu, bu yıl ise bu rakamı 38'e çıkardığını söyleyen Steve Forbes, ''Listedeki ilk Türk milyarder de telekomünikasyon alanında yatırımı olan bir iş adamı, zaten bu sektör de dünyada servet yaratmada en ön planda olan sektörlerden biri'' dedi. 
Forbes dergisi ''Ortadoğu ve Afrika bölgesinde'' en çok milyarder çıkaran Türkiye'nin dikkatleri üzerine çektiğini belirterek, şimdiye kadar ilk kez Türkiye'nin bu kadar sayıda milyarderi listeye sokmaya başardığını yazdı.
''Türkiye'nin demokrasiyi ve İslami kültürü, iyi giden bir ekonomi içinde koruyabilme yeteneğinin, ülkeyi bölgede model ülke yaptığını'' belirten dergi, Türkiye'nin 2010 yılındaki yüzde 8 büyüme oranıyla güçlü ihracat sektörüyle artan emlak fiyatlarıyla bu yıl milyarder sayısını 38'e yükselttiğini kaydetti.
10 yıl önce listede sadece beş Türk'ün bulunduğunu yazan dergi, toplam 64 milyar dolarlık servetleriyle listede yer alan 38 Türk milyarderin bir çoğunun servetinin aile arasında yoğunlaştığını, Koç ve Sabancı ailesine mensup üyelerin bulunduğunu belirtti. Dergi iş adamı Murat Ülker'in 2007 yılında Godiva çikolatalarını aldığını da hatırlatarak, ''Artık Türkler küresel markaların da peşinde'' diye yazdı.

"AB TÜRKİYE'YE GELİR"

Türkiye'nin AB'ye gireceğini düşünüp düşünmediği şeklindeki soruya Forbes, kısa sürede bunun olacağını sanmadığını ancak Türkiye'nin ekonomik olarak büyümeye devam etmesi halinde ''o zaman AB'nin, Türkiye'ye geleceğini, bunun tersinin olmayacağı'' karşılığını verdi. AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin önümüzdeki 10 yılda gelişmesi gerektiğini söyleyen Forbes, ''Türkiye o zaman bunu (AB'ye girmeyi) güçlü bir konumda bulunarak başaracaktır'' diye konuştu.

MOSKOVA MİLYARDERLERİN TERCİHİ

Amerikan finans çevrelerinin dergisi Forbes tarafından açıklanan 2011 yılının milyarderler listesinde ABD, bu yıl da 413 milyarderle en çok milyarder çıkaran ülke oldu.
Asya-Pasifik bölgesi de Avrupa'yı geride bırakarak bölge olarak 332 milyarderle en çok milyarderin yaşadığı bölge konumuna kavuştu.
ABD listede yeralan 413 Amerikalıyla bu yıl da listede ''en çok milyarder çıkaran ülke'' olurken bu milyarderlerin toplam servetlerinin net değeri 1,5 trilyon dolara ulaştı. 2011 yılında ABD'nin 23 yeni milyarderi olurken ABD'nin en zengin 10 isminin sekizi, dünya listesinin ilk 20'sinde de yer aldı. 
ABD'nin en zengin 10 ismi sırasıyla Bill Gates, Warren Buffet, Larry Ellison, Christy Walton, Sheldon Adelson, Charles Koch, David Koch, Jim Walton, Alice Walton ve Robson Walton oldu. 
Listede Avrupa bölgesinden 300 milyarder yer aldı. Bölgede Rusya 101 milyarderle birinci sırada yer alırken, Rusya'yı Almanya 52 milyarderle Almanya'yı da 32 milyarderle İngiltere izledi.
76 milyardere sahip olan Moskova, hem bölgenin hem de dünyanın en çok milyarderin yaşadığı kent oldu.
Rusya'dan bu yıl ilk kez listeye giren ve Facebook gibi sosyal ağlara yatırım yapan, Forbes dergisinin kapağında da yer alan iş adamı Yuri Milner de 1 milyar dolarlık servetiyle dünya listesinde bin 140'ıncı sırada yer aldı.
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/2011-in-En-Zenginleri-Aciklandi/353464