Santralde İkinci Patlama

15 Mart 2011 Salı  09:05

Japon hükümetinin yaptığı açıklamada, reaktörün koruma kabının patlamadan zarar gördüğü bildirildi. Hükümet sözcüsü Yukio Edano, koruma kabının alt kısmında yer alan ve sistem basıncını azaltmak üzere tasarlanan havuzun da zarar görmüş olabileceğini söyledi.
Yetkililer, kaza anında meydana gelebilecek radyoaktif sızıntıları önlemek amacıyla reaktörü hapseden koruma kabının ilk defa zarar gördüğünü ifade etti.
Reaktörü soğutmak için gerekli suyu pompalamakla görevli çalışanların dışındaki personelin santralden tahliye edildiği belirtildi.
Japon haber ajansı Kyodo, yayımladığı haberde, ülkenin orta kesiminde bulunan başkent Tokyo ile kuzeydoğuda yer alan Fukuşima arasında bulunan İbaraki kentinde normal seviyenin üzerinde radyoaktivite tespit edildiğini aktardı.
Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe bugün meydana gelen patlama sırasında, reaktörün koruma kabının zarar gördüğünü, ancak delinmediğini açıkladı.
Cumartesi günü ve dün de iki reaktörde patlama meydana geldiğini hatırlatan Edano, bu seferki patlamada, kaza anında meydana gelebilecek radyoaktif sızıntıları önlemek amacıyla reaktörü hapseden koruma kabının zarar gördüğünü ifade etti.
Edano, koruma kabının alt kısmında yer alan ve sistem basıncını azaltmak üzere tasarlanan havuzun da zarar görmüş olabileceğini söyledi.

4 NUMARALI REAKTÖRDE YANGIN
Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe yangın çıktı.
Japonya Başbakanı Naoto Kan, televizyondan halka hitaben yaptığı konuşmada, 4 numaralı reaktörde yangın çıktığını ve radyasyon oranının tehlikeli bir şekilde arttığını duyurdu.
Naoto Kan, "Santrale 20-30 kilometre yakın mesafede bulanan vatandaşlarımızdan bulundukları ev veya işyerinden dışarıya çıkmamalarını rica ediyorum" diye konuştu.
Hükümet sözcüsü Yukio Edano ise santralden atmosfere yayılan hidrojenin radyoaktif madde taşıdığını ve insan sağlığı için tehlike teşkil ettiğini belirtti. Edano, artan radyasyon oranının insan sağlığı için zararlı olduğunu da sözlerine ekledi.
Japon Jiji haber ajansı, yangının Japonya'da konuşlandırılmış ABD birliğinin askerleri tarafından söndürüldüğünü duyurdu.

FRANSIZ BÜYÜKELÇİLİĞİ
Başkent Tokyo'daki Fransız Büyükelçiliği yetkilileri, radyoaktif bir bulutun başkente doğru yol aldığı yönündeki haberleri yalanladı.
Büyükelçilik tarafından yayımlanan yazılı açıklama, meteorolojinin verdiği son habere göre, rüzgarın döndüğü ve radyoaktif bulutun Tokyo'ya doğru yönelmedği belirtildi.
Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe meydana gelen patlamanın ardından, atmosferde oluşan radyoaktif bir bulutun Tokyo'ya doğru yöneldiği bildirilmişti.

HİDROJEN PATLAMASINDA 3 KİŞİ YARALANDI

Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen hidrojen patlamasında 3 kişinin yaralandığı, 7 kişinin kaybolduğu bildirilirken, düşük seviyede radyasyon taspit edilmesinin ardından ABD, bölgedeki gemilerini çekti. 
Tokyo Elektrik Şirketi, Fukuşima'da Daiçi reaktörünün 3 numaralı biriminde meydana gelen patlamada, 3 kişinin yaralandığını, 7 kişinin kaybolduğunu açıkladı.
Üç numaralı birimde, cumartesi günü meydana 1 numaralı birimde meydana gelen patlama nedeniyle basıncın artmasıyla bir patlamaya olası gözüyle bakılıyordu.
Bölgeden 180 binden fazla kişi tahliye edilmişti.

RADYASYON AMERİKALILARI DA KORKUTTU

ABD, yüzyılın en büyük depremlerinden birinde zarar gören Fukuşima nükleer santralinde düşük seviyede radyasyon tespit edilmesinin ardından bölgedeki gemilerini tedricen geri çekti.
160 kilometre açıkta demirlemiş uçak gemisi Ronald Reagan radyasyon tespit etti. Ancak 7. Filo'dan yapılan açıklamada, radyasyon seviyesinin geçen ay ölçülenle aşağı yukarı aynı oranda olduğu, ancak durumun çok yakından izlenmesi gerektiği bildirildi.
Açıklamada, radyasyonun nükleer santralden salınan buhar ve duman bulutundan kaynaklandığı belirtildi.
Cuma günkü deprem ve tsunamiden bu yana santralde iki patlama meydana gelmişti.
Depreme en yakın ana ada Honşu'nun Miyagi bölgesi Sendai kentindeki hastanede hastalar üç gündür aç susuz durumda bekliyor. 
Sendai yakınındaki Takajo kentinde bulunan Senen hastanesini deprem kısmen yıktı. İlaç bölümleri ve mutfaklar, çöken birinci kattaydı.
Bir akaryakıt kurumu yaşlılara ve hastalara günde iki kase pirinçle bir şişe su verebildi.
Bu arada Japon hükümeti, Fukuşima nükleer santralinin 3 numaralı biriminde meydana gelen patlamada biri ağır 11 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralananlardan dördünün askeri personelden, diğerlerinin ise santralde çalışan işçiler olduğu bildirildi.

YAKIT ÇUBUKLARI AÇIKTA KALDI

Fukuşima Daiçi nükleer santralinin 2 No'lu reaktöründe soğutucu su içerisinde bulunması gereken yakıt çubuklarının tamamen açıkta kaldığı bildirildi.
Tokyo Elektrik Enerjisi şirketi, deniz suyunun 2 No'lu reaktöre yönlendirildiğini belirtti.
Şirket, çekirdekte erime tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu, yetkililerin, reaktörleri deniz suyu ile  soğutmaya çalıştığını kaydetti.
Japonya'da depremde zarar gören nükleer elektrik santrallarında soğutma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

ÇERNOBİL'E BENZEME İHTİMALİ YOK
Japonya'daki depremden sonra Fukuşima nükleer santralinde Çernobil benzeri bir kazanın meydana gelme ihtimalinin bulunmadığı bildirildi.
Ulusal Strateji Bakanı Koyçiro Genba, Nükleer Güvenlik kurumu'na dayanarak, Jiji ajansında yayımlanan açıklamasında, "Çernobil olasılığı kesinlikle yok" ifadesini kullandı.
Ukrayna'da, 1986'da dünyanın en büyük nükleer kazası olan Çernobil'deki nükleer reaktörün patlaması nedeniyle bölgeden 130 bin kişi tahliye edilmiş, Ukrayna ve Avrupa'da yüzbinlerce kişi radyasyondan etkilenmişti. Patlamada 31 kişi ölmüştü.
Japon hükümeti, Fukuşima nükleer santralinin 3 numaralı biriminde meydana gelen patlamada biri ağır 11 kişinin yaralandığını açıklamıştı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Santralde-Ikinci-Patlama-/353725