Libya silahlı kuvvetleri, gece saat 21.00'den itibaren (TSİ aynı), tüm birliklerine ülkeye saldıran Batılı güçlere karşı ateşkes emri verdi. Açıklamayı, başkent Trablus'ta Libya ordusu sözcüsü yaptı. Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'ta, Bab ül-Aziziye'deki karargahında, çadırının yakınında bulunan bir binanın vurulduğu bildirildi. Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'ta, Bab ül-Aziziye'deki karargahında çadırının yakınında vurulan idari binada Libya güçlerinin "komuta ve kontrol merkezinin" bulunduğu bildirildi. Beyaz Saray, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin ilan ettiği ateşkesi tanımadığını bildirdi. NATO üyeleri, Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasında NATO'nun oynayacağı rol konusunda uzlaşma sağlayamadı. ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) üst düzey yetkilisi Bill Gortney, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin koalisyona katılıp katılmayacağına" dair bir soru üzerine, "Bize resmi şekilde bu konuda bir açıklama yapma yetkisi vermediler. (Türkiye'nin bu konudaki) değerlendirmeleri hala sürüyor" dedi. GATES: ABD KONTROLÜ DEVREDECEK ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Rusya'ya giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu sürecin başında, kendine özgü kapasitelerimizi kullanmayı kabul ettik, ancak önümüzdeki günlerde baş sorumluluğu başkalarına devredebilmeyi bekliyoruz. Koalisyonu desteklemeye devam edeceğiz, koalisyonun bir üyesi olacağız, koalisyonda askeri rolümüz olacak, ancak öncü rolü biz üstlenmeyeceğiz" dedi. PENTAGON ŞÜPHEYLE YAKLAŞIYOR Libya lideri Muammer Kaddafi yönetiminin, ateşkes emri de dahil olmak üzere tüm açıklamalarına şüpheyle baktığını, Libya'nın ateşkes ilanını inandırıcı bulmadığını dile getiren Pentagon üst düzey yetkilisi Koramiral Bill Gortney, ''Kaddafi'nin tüm açıklamalarına şüpheyle bakıyorum. Ateşkes ilan etti, ama daha sonra askerlerine Bingazi'ye girme talimatı verdi'' diye konuştu. ŞU ANA KADAR KAYIP YOK Gortney, koalisyon güçlerine ait uçakların Libya'ya operasyonunda şu ana kadar kayıp vermediğini, sivil kayıpların olduğuna dair bir işaretin de henüz olmadığını kaydetti. LİBYA HÜKÜMETİ: 64 SİVİL ÖLDÜ Libya hükümeti, koalisyon güçlerinin ülkeye düzenlediği hava harekatında 64 sivilin öldüğünü açıkladı. FRANSA CAN KAYBINI YALANLADI Fransa, Libya'ya düzenlenen askeri operasyonda sivillerin öldüğüne yönelik bilgi olmadığını açıkladı.
Sözcü, Afrika Birliği'nin önceki günkü "savaş durumunun derhal kesilmesi" çağrısına cevaben ateşkes ilan edildiğini bildirdi.
Gün içinde gelen haberlerde, Libya lideri Muammer Kaddafinin Batılı güçlerin saldırılarına karşı halka milyonlarca silah dağıttığı bildirilmişti.
KADDAFİ'NİN KARARGAHI VURULDU
Batılı ülkelerin operasyonunda, Kaddafi'nin rezidansının bulunduğu yerleşkede, 3 katlı bir binanın cruise füzesiyle vurulduğu belirtildi.
Binanın, Kaddafi'yi çadırında ziyaret eden özel konuklar için kullanıldığı ifade edildi.
Operasyon sırasında Kaddafi'nin nerede olduğunun bilinmediği, ancak yerleşkede 300 dolayında Kaddafi yandaşının bulunduğu kaydedildi.
KOMUTA VE KONTROL MERKEZİ
Kaddafi rejiminin sözcüsü Musa İbrahim, binanın Kaddafi'yi çadırında ziyaret eden özel konuklar için kullanıldığını, binanın tamamen yıkıldığını söyledi.
BEYAZ SARAY LİBYA'NIN ATEŞKESİNİ TANIMIYOR
ABD Başkanı Barack Obama'ya Brezilya ziyaretinde eşlik eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu noktada görüşümüz, ateşkesin gerçek olmadığı ya da derhal ihlal edilmekte olduğudur" dedi.
NATO'DA LİBYA ANLAŞMAZLIĞI
NATO Sözcüsü Oana Lungescu, üye ülkelerin daimi temsilcilerinden oluşan NATO Konseyi'nin, Libya'ya silah ambargosunun denetlenmesi konusundaki harekat planını onayladığını bildirdi. Lungescu, BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı uçuşa yasak bölge kararının icra edilmesi konusundaki planın tartışılmaya devam edileceğini açıkladı.
İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, dün yaptığı açıklamada, uluslararası koalisyonun Libya operasyonunun NATO koordinasyonu altında yürütülmesi çağrısında bulunmuştu.
Türkiye ve Almanya, Libya'da muhtemel NATO'nun rolü konusunda hassas davranıyor. Fransa ise Arap dünyasındaki algı nedeniyle Libya'da NATO'nun ön plana çıkmasının bölge kamuoyunda hoş karşılanmayacağını savunuyor.
TÜRKİYE KATILIM KONUSUNDA KARAR VERMEDİ
Libya'ya operasyonda İncirlik üssünün kullanılıp kullanılmadığının sorulması üzerine de Gortney, ''üs ve hava sahası gibi konularda hangi ülkeleri kullandıklarına dair bir açıklama yapmayacaklarını, bu konularda açıklama yapma takdirini ülkelerin kendisine bırakacaklarını'' belirtti.
Uluslararası koalisyonun büyüdüğünü ve büyümeye de devam edeceğini kaydeden Gortney, "Daha fazla ülke koalisyona doğrudan katılacak. Bu ülkeler, katılımlarına dair açıklamalarını kendi uygun gördükleri zamanda yapacaklar" diye konuştu.
Libya'ya yönelik operasyonun liderliğini gelecekte kimlerin üstleneceğine dair çeşitli olasılıkların bulunduğunu ifade eden Gates, İngiliz ve Fransızların ortak komutası ya da NATO komutasının bu seçenekler arasında yer aldığını belirtti.
Bir soru üzerine, koalisyon güçlerinin ''hedef listesinde'' Kaddafi'nin bulunmadığını belirten Gortney, ilk başta İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'dan oluşan koalisyonun, Belçika ve Katar'ı da içine alacak şekilde genişlediğini söyledi.
Gortney, şu anda ABD, İngiltere ve Fransa'ya ait uçakların uçuşa yasak bölgede devriye gezdiğini, ancak ''her geçen gün'' buna yeni ülkelerin de katılmasının beklendiğini bildirdi.
Bir sağlık yetkilisi, bombardımanda gece boyunca 64 kişinin öldüğünü söyledi. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen ise Batılı ülkelerin operasyonunda sivil kaybı olduğuna dair bilgi bulunmadığını belirtti.
Rusya da operasyonda sivil ölümleri olduğunu bildirerek, İngiltere, Fransa ve ABD'den "ayırt etmeksizin güç kullanımını" durdurmasını istemişti.
Fransa hükümetinin sözcüsü Francois Baroin, operasyonda sivil ölümleri hakkında Fransız komutasının bilgi sahibi olmadığını kaydetti.
Libya hükümeti, koalisyon güçlerinin ülkeye düzenlediği hava harekatında 64 sivilin öldüğünü bildirmişti.