Ufuk Tanık, törende yaptığı konuşmada, mesir şenliğinin, ülkenin en köklü geleneklerinden biri olduğunu ifade ederek, ''Her geçen yıl daha geniş kitlelere ulaşılmasını sağlamak amacıyla, daha kuvvetli bir organizasyon için ele ele çalışmaya devam edeceğiz. 471. Festival kutlu olsun'' dedi.
Mesir festivalinin açılışının ardından meydanda Nevruz kutlaması yapıldı. Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Manisa'da Nevruz'un bir başka anlam taşıdığını vurgulayarak, ''Çünkü Nevruz ile birlikte şifa olan mesir macunumuzu karıyoruz. Festivali geçmiş yıllarda olduğu gibi aynı coşkuyla, güzellikle, birlik ve beraberlik için kutlayacağız. Hem Nevruz'un hem mesir şenliklerinin hepimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum'' diye konuştu.
Törende protokol üyeleri Nevruz yumurtası tokuşturdu. Muradiye Cumhuriyet İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibinin sunduğu gösterinin ardından, Türk kültüründe Nevruz konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Manisa Valisi Güvenç ve protokol üyeleri Nevruz ateşini yaktı.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki açılış töreninin ardından oluşturulan kortej, Mustafa Kemal Paşa Caddesi güzergahından Sultan Camisi Bimarhanesi'ne geldi.
Kortejde yer alan Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, yerli ve yabancı konuklar ile Hafsa Sultan ve nedimelerini canlandıran genç kızlarla temsili Merkez Efendi, yürüyüş boyunca vatandaşları selamladı.
Bimarhane'deki törende mehter takımı eşliğinde mesir ilahisi okundu ve Manisa İl Müftü vekili Halil Hazal ''Mesir Duası'' yaptı.
Törende temsili Hafsa Sultan, mesir macununda bulunan 41 çeşit baharatı Merkez Efendi'ye verdi. Baharatlar kazana dökülerek şifalı mesir macunu dualarla karıldı.
''Zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hiyerşambe, çam sakızı, zağfran, tarçın, üdül kahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravend, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu.''
Mesir macununun en ağır hastalıklara şifa verdiğine, tüketenleri o yıl yılan sokmayacağına, genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılıyor.