ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi yaptığını anımsatan Erdoğan, ''Önceki gün İngiltere Başbakanı ardından Hollanda Başbakanı ile görüşmelerimiz oldu. David Cameron aradı. Kendisiyle Libya konusunu yarım saat görüştük, değerlendirdik ve bundan sonraki sürece yönelik neler olabilir, bunları değerlendirdik'' şeklinde konuştu.
ONURLU BİR ŞEKİLDE ÇEKİLME
Libya Lideri Muammer Kaddafi ile temaslarında, ''onurlu bir şekilde çekilmeleri'' tavsiyesini ilettiklerini belirten Erdoğan, ''Libya'nın tamamının güveneceği, ismi üzerinde bütünleşeceği bir kişiye resmi olarak bunu terk etmesi noktasında tavsiyelerimiz oldu'' dedi.
''Tekrar ediyorum, bizim hassasiyetimiz, Libya'daki dönüşümün sorunsuz şekilde olabilmesi içindir'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bir kardeş katliamı yaşanmasın, bir kaos ortamı oluşmasın diye çırpınıp durduk. Libya kendi meselesini harici müdahalelerle değil kendisi çözsün, istikametini kendisi belirlesin, değişimi kendi dinamikleriyle gerçekleştirsin istedik. Bizim Libya'ya müdahale, askeri operasyon konusundaki endişemiz son derece haklıdır. Bu tür operasyonların geçmişte hiçbir fayda sağlamadığını, tam tersine can kayıplarını artırdığını, işgale dönüştüğünü, ülkelerin birlik ve bütünlüğünü ciddi şekilde zedelediğini gördük ve yaşadık.
Paris Toplantısı'nı elbette sorgulayacak, elbette eleştireceğiz. Libya'ya yönelik -altını çizerek ifade ediyorum- sadece ve sadece insani yardım amaçlı operasyonun şemsiyesi BM olmalıdır. Yani operasyon meşru bir zeminde yürütülmelidir. BM Güvenlik Konseyi'nin almış olduğu 1970 ve 1973 sayılı kararlar bu çerçevede yorumlanmalıdır. Biz Türkiye olarak NATO'da yapılacak toplantıda tutumuzu, görüşlerimizi taraflara bildireceğiz. Şu anda toplantı halindeler. Ardından da kamuoyunu bilgilendireceğiz. Toplantı normalde dün yapılacaktı ama bugüne ertelendi. Bizim ilkesel tutumumuz zaten belli. Uygulamadaki tutumuzu da taraflara orada ifade edeceğiz.''
MECLİSTE OTURUM
Başbakan Erdoğan, TBMM'de milletvekillerini bilgilendirmek amacıyla oturum yapılmasını planladıklarını ifade ederek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da son gelişmelerle ilgili olarak bilgi vermek amacıyla muhalefeti ayrıca ziyaret edeceğini bildirdi.
LİBYA'YA SİLAH DOĞRULTMAYIZ
Erdoğan, "Libya'da devam eden operasyonun Libyalılar ve bölge ülkeleri tarafından petrol ve çıkar amaçlı bir operasyon olarak algılanıyor olması, Batı'nın müdahalesi olarak algılanıyor olması, bizim haklılığımızı zaten ortaya koymuştur. Biz istişarelerimize devam ediyoruz. Libya halkının esenliğini, huzurunu, Libya'nın iç barışını, temel hedef olarak görüyor, bunu sağlayacak adımlar atılması için temaslarımızı yoğun bir şekilde sürdüyoruz.Türkiye, asla ve asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacaktır. Türkiye'nin politikası nettir, tavrı son derece nettir. Libya'nın barışını tesis edecek çabalara Türkiye her zaman destek olmaya devam edecek" diye konuştu.
LİBYA İÇİN NEDEN SUSUYUR?
''Mısır için sesini yükselten Başbakan Libya için neden susuyor'' şeklindeki eleştirilere değinen Erdoğan, şöyle devam etti:
''Son derece haksız, yakışıksız ve maalesef bilgisizlikten kaynaklanan eleştiriler yapıldı. Biz, neyi nerede söyleyeceğimizi ve nasıl söyleyeceğimizi, ne zaman söyleyeceğimizi çok iyi biliriz. Çünkü bunları istişare ederiz.
Biz bakkal dükkanı değil, dünyanın en önemli ülkelerinden birini, Türkiye'yi yönetiyoruz. Öncelikle bizi sessiz, tepkisiz, tarafsız kalmakla itham edenler, bölgede esen değişim rüzgarlarının ilhamı nereden aldığına çok dikkatle baksınlar. Bu çok önemli. Biz sesimizi de, tepkimizi de belli bir üslup içinde ortaya koyuyor, tarafımızı çok net şekilde tüm dünyaya gösteriyoruz. Biz değişimin tarafındayız, demokrasinin, insan haklarının, ifade özgürlüğünün tarafındayız. Biz çatışmanın, baskının, şiddetin, zulmün tarafında değil, hakkın, adaletin, uzlaşmanın kucaklaşmanın yanındayız.''
OTURUM BU HAFTA OLABİLİR
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Libya'daki gelişmeler konusunda siyasi partilerden randevu ayarlama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Davutoğlu, ''Geçen seferki usulü takip edeceğiz. Meclis'te temsilcisi bulunan ve yüzde 1'in üzerinde oy almış partileri ziyaret edeceğiz'' dedi.
Davutoğlu, TBMM'nin bilgilendirilmesine ilişkin bir soru üzerine, ''TBMM Genel Kurulu'nun bilgilendirilmesini bu hafta içinde ayarlayacağız. Bilgilendirme toplantısı muhtemelen kapalı oturumda yapılabilir. Bu hafta içinde yapmaya çalışacağız'' diye konuştu.