Davutoğlu: 2023’te Kesin AB Üyesiyiz

26 Mart 2011 Cumartesi  18:00

Dışişleri Bakanlığı ile İngiltere Dışişleri Bakanlığına bağlı Wilton Park düşünce kuruluşu tarafından Conrad Otel'de düzenlenen ''Günümüz Dünyasında Türkiye'nin Açılım Politikaları'' başlıklı konferansta konuşan Davutoğlu, 2023 yılında, Cumhuriyetin 100. yıldönümünün kutlanacağını anımsattı.
Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Hedefimiz bölgede sadece iki ya da üç egemen devletin olması ve diğerlerinin de bunları takip etmesi değildir. Bölgede her insan eşittir, hepimiz aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. 2023 yılında, kapsamlı olarak güvenlik istikrar ve özgürlüğü bütün bölgede istiyoruz. Bu bizim gelecekteki dış politika vizyonumuzdur. 5-10 yıl öncesine kadar kimse, örneğin Türkiye ve Suriye arasındaki vizelerin kalkacağını düşünmezdi. Bir tek Türkiye ve Suriye'de değil, Sırbistan, Lübnan ve etrafımızdaki birçok ülkeyle... Neden bunu istiyoruz? Bunu, tarihi normalleştirmek için istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Avrupa Birliğine (AB) üye olmak istediğini de vurgulayan Bakan Davutoğlu, ''Rusya'ya karşı değil ya da Ortadoğu'yu bırakarak değil. Biz Rusya ile olan ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Ancak bu Amerika'ya karşı hareket ediyoruz demek değil ki. Biz ABD ile model bir ortak olmak istiyor ve deklare ediyoruz. Ama bu Rusya'ya karşı hareket ediyoruz demek değildir. Bizim Amerika ile model bir ortaklığımız, Rusya ile vize muafiyeti ve ekonomik entegrasyon politikamız var. Kesinlikle 2023 yılında AB'ye üye olacağız. Aynı zamanda çevreleyen bölgede aktif temel güç olmak istiyoruz'' diye konuştu.

BÜYÜK TÜRKİYE'YE DOĞRU

Bakan Davutoğlu, Türk Ocakları İstanbul Şubesi tarafından Türk Ocakları'nın kuruluşunun 100. yılını kutlama etkinlikleri kapsamında Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Büyük Türkiye'ye Doğru'' konulu sempozyumda da konuştu.
Birleştirici ve bütünleştirici bir siyaset ve yaklaşım yürüttüklerini anlatan Davutoğlu, ''Türk Ocakları, parçalanan bir parkurun içinde doğdu. 120 yıl süren Fransız Devrimi etkisiyle ayrıştırıcı bir milliyetçilik akımının arasında bir milli devletin doğuşuna zemin hazırlayarak, bir bütünleştirici hareket olma çabası içinde doğdu'' dedi.
Tarihin ve coğrafyanın hakkını vermek gerektiğini ifade eden Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Tarihin hakkını vermek, tarihin akışını doğru okumakla mümkündür. Tarihin akışını bilmeyenler, bu tarihi akışın dışında kalırlar. Bu büyük yürüyüşün de dışında kalırlar. Biz tarihin normalleşmesini istiyoruz. Bu coğrafyanın, bu tarihin tekrar normal seyrine oturtulmasını. 
Bugün Arap dünyasında, Ortadoğu'da yaşanan büyük hareketliliklerin arkasında da bu normalleşme sancıları var. Biz Türkiye olarak bu normalleşme sürecine öncülük yapmak istiyoruz. İstiyoruz ki bu normalleşme dalgası birileri tarafından, yeni sömürgeciler tarafından kullanılacak gerekçe haline gelmesin. 
İstiyoruz ki yeni otoriter yapılarla Ortadoğu halkları birbirinden kopartılmasın. Bu normalleşme süreci içinde sınırlara herkes saygı göstersin, ama bu sınırlar duvar olmaktan çıksın. Onun için bütün Ortadoğu'da, Balkanlar'da, Orta Asya'da ve Kafkaslar'da vizeleri kaldırmak için çabalıyoruz. Çünkü bu sınırlar açıldığı zaman, bu coğrafyaların merkezi ekseninin tekrar Anadolu olacağının bilincindeyiz.''

BM GÜVENLİK KONSEYİ GEÇİCİ ÜYELİĞİ

Küresel alanda her uluslararası örgütte aktif olma kararı aldıklarını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Son 5-6 yıl içinde bütün uluslararası örgütlerde Türk vatandaşlarının temsilini artırdık. Onlarca uluslararası örgütte üst düzey görevler aldık. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu, seçimle geldi. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler Pakistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Genel Direktörü Büyükelçi Ahmet Üzümcü. 
Neden bunu istiyoruz? Çünkü nerede küresel bir sorun varsa, orada bir Türk görüşü ve duruşu olsun istiyoruz. Madem ki biz bir dünya nizamı geneli içinden geliyoruz, bizim bölgesel düzenler dışında, küresel düzenle ilgili de söyleyeceğimiz temel düşüncelerimiz olmalı."
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne 60 yıldan sonra ilk defa geçici üye olunduğunu hatırlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "153 oyla, BM tarihinde rekor bir oyla. İnşallah 10 yıl içinde tekrar aday olacağız. 2015-2016 için tekrar BM Güvenlik Konseyi adayı olma düşüncemiz var. İstiyoruz ki her 10 yılda bir Türkiye mutlaka BM Güvenlik Konseyi'nde olsun. Onun için G-20'de aktif bir Türkiye tutuyoruz. Çünkü uluslararası ekonomiyi yönlendiren bu örgütün merkezi konumunda Türkiye olsun istiyoruz. Onun için Medeniyetler İttifakı Projesi ile kültürel medeniyetler arasında bir ortam zemini oluşturma fikrine Türkiye öncülük etsin istiyoruz. Her uluslararası örgütte var olacağız.''



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Davutoglu-2023-te-Kesin-AB-Uyesiyiz/354309