İlk söylem Esad'ın başını çektiği ve halkın desteklediği liberal kanadın ülkede baskın olduğu ve yeni bir dönemin başlayacağının işareti sayılırken, ikinci söylem ülkenin son 40 yılıyla özdeşleşen Baas Partisi'nin başını çektiği statükocu söylemin varlığını devam ettireceğini gösteriyor.
LİBERALLER VE STATÜKOCULAR
Suriyeliler için Baas Partisi istenmeyen kurum ve uygulamaların sembolü iken, Devlet Başkanı Esad'ın halk tarafından liberal tarafa konumlandırılması dikkat çekiyor.
Halk, yönetime ilişkin değerlendirmelerinde Esad ve mevcut yönetimi birbirinden ayırarak, Esad'ı, "reform yapmak isteyen, ancak etrafındaki bazı kişilerce engellenen bir lider" olarak görüyor.
Bu nedenlerle ülkede reform yapılmasının önündeki en önemli eşiğin "yönetici katındaki liberaller ve statükocular arasında var olan çekişmede kimin galip geleceği" olduğu, baskın görüş olarak dile getiriliyor.
REFORMLAR VE SİVİLLEŞME
Suriye'de kurumsal ve zihniyet değişiminin önünü açacağı varsayılan reform kararlarına statükocu kesimin nasıl tepki verdiği veya vereceği ise henüz netlik kazanmadı.
Ülkede 1962 yılında uygulamaya konulan olağanüstü halin kaldırılması, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumların sivilleştirilmesi, güvenlik birimlerinin görev tanımının yeniden yapılması, yasama-yürütme-yargı kavramlarının oluşturulması, yargının bağımsızlaştırılması ve bireysel hakların tanımlanması gibi birçok alanda reform öngörülüyor.
Siyasi Partiler Yasası'nda olası değişiklik, tek parti olan ve halk nezdinde itibarını yitiren Baas Partisi'nin etkisini kıracağı için "statükocuların hoşuna gitmeyeceği" yorumları yapılıyor.
Ülkede bugün yapılacak kitlesel "birlik gösterileri" ise halkın liberal kanada verdiği desteğin gösterilmesi açısından çok önemli sayılıyor.