Kaddafi İçin ‘Sürgüne Git’ Kararı

30 Mart 2011 Çarşamba  14:42

Libya zirvesi Londra'daydı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, zirve sonrası Londra'ki Türk Büyükelçiliği'nde konuştu; Türkiye'nin tutumunu bir kez daha dile getirdi.

Askeri çalışmaların içinde Türk yetkililerin de bulunduğunu bildiren Davutoğlu, "Biz onun için 1973 sayılı kararın çerçevesinde diyoruz. Eğer gerçekten Libyalı sivilleri tehdit eden bir unsur varsa tabii ki ona karşı tedbir alınır. Ama böyle bir tehdit unsuru olmaksızın yapılacak bir operasyon, bombardıman söz konusu olmaz. Bunun değerlendirmesini yapacak olan bizim de temsilcimizin olduğu askeri birimdir. Ümit ederiz ki 1973 şartlarında bir ateşkes üzerinde anlaşılır ve ümit ederiz ki siviller tehdit edilmez" dedi.

Temas grubu kurulacak

Zirvede,
Libya için temas grubu kurulması kararlaştırıldı. Grubun bir sonraki toplantısı Libya harekatına katılan iki Arap ülkesinden biri olan Katar'da yapılacak.

Temas grubu hakkında da bilgi veren Davutoğlu, "Türkiye bu temas grubunun içinde yer alacak. Ama Temas grubunun daha formatı, çalışma esasları belirlenmedi. Ama bizim bu irademiz söz konusu" diye konuştu.

ABD ile Türkiye plan mı hazırlıyor?

Davutoğlu, "Türkiye ile
ABD'nin Libya için ortak plan hazırladığı" yönündeki bir soru üzerine, "ABD ile sürekli istişare halinde, kanaatlerimizi de yansıtan, bu geçiş sürecinin nasıl yönetilebileceği konusunda bazı çalışmalarımız oldu. Karşılıklı olarak paylaştığımız, diğer taraflarla da ama özellikle ABD ile karşılıklı olarak paylaştığımız şeyler oldu. Özellikle bu geçiş döneminin yürütülmesi açısından, bu çalışmalar devam edecek" dedi.

Bildirinin içeriği

Zirvenin bildirisinde, "Kaddafi'ye bir kez daha BM kararını uygula" çağrısı geldi.

Bildiride ayrıca,
Libya hükümetiyle, iş yapan kuruluşlar da hedef alındı; "Sivillere saldırılar bitene dek, harekat sürecek" denildi.

"Sürgün" çağrısı

Zirveden çıkan diğer önemli karar da,
Libya lideri Kaddafi'nin sürgüne gitmesi üzerine.

Oy birliğiyle alınan Kaddafi'ye sürgün çağrısı kameralar önünde Katar Başbakanı Şeyh Hamad Bin Cassim El Tani tarafından açıklandı. El Tani, Kaddafi'nin gitmesi için birkaç günü kalmış olabilir" dedi.

El Tani, "Kaddafi'nin gitmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu sorunu en kısa zamanda çözmenin tek yolu bu olduğunu düşünüyorum. Şimdi bunun için herhangi bir belirti göremiyoruz. Ancak şimdi yaptığımız bu çağrı birkaç gün sonra masa üstünde olmayabilir. Burada kimseye uyarıda bulunmuyorum, ama en kısa sürede kan akmasını durdurmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Yeni yaptırımlar yolda...

Kaddafi'ye yönelik yaptırımlara ilave de gelebilir.
İngiltere, "rejime karşı daha fazla yaptırımı tartışıyoruz" açıklaması yaptı.

Fransa'nın ısrarlarına rağmen Libya'daki isyancılara askeri yardım konusu görüşülmedi. Ancak Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Libyalı isyancıları askeri yardımın ancak BM kararı uyarınca yapılabileceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise bu konuda netti; "Biz sivilleri korumak için oradayız, onları silahlandırmak için değil" diye konuştu.

Obama'ya göre Kaddafi boyun eğecek

Londra zirvesinin yapıldığı saatlerde Amerikan NBC televizyonuna konuşan
ABD Başkanı Barack Obama, "Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, askeri ve siyasi baskılara boyun eğip, er veya geç iktidarı terk edeceğini" savundu.

Uluslararası askeri harekatın Kaddafi'yi kendisini savunma konumun asoktuğunu belirten Obama, Clinton'dan farklı olarak, uluslararası hareketin Kaddafi rejimini yeterince zayıflatmaması halinde, Kaddafi'ye karşı mücadele eden muhalifleri silahlandırma seçeneğini gözardı etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Rusya silahlandırmaya karşı

Gelişmeleri izleyen
Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın Libyalı muhalifleri silahlandırmaya hakkı olmadığını söyledi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Kaddafi-Icin-Surgune-Git-Karari/354503