Hataylılar Kültür Dayanışma Derneği Girne Şubesi yetkililerini kabulünde konuşan Eroğlu, birlik ve beraberliğin önemine işaret ederek, bu sayede bu topraklarda daha rahat ve huzurlu, müzakere masasında ise daha güçlü olunabileceğini ifade etti.
Halkın anlaşma arzusu doğrultusunda ancak kazanılmış hakların geriye götürülmeyeceği kalıcı ve yaşayabilir bir anlaşma için çalıştığını vurgulayan Eroğlu, müzakerelerin yavaş seyrettiğini ancak sürdüğünü söyledi.
Güney Kıbrıs’ta 22 Mayıs’ta seçim olduğunu da anımsatan Eroğlu, Türk tarafı olarak iyi niyetle müzakereleri sürdürdüklerini ancak tek tarafın iyi niyetinin yeterli olmadığını, karşılıklı iyi niyet gerektiğini kaydetti.
Eroğlu, Rum tarafının aşırı beklentileri olduğunu da ifade ederek, kendisinin gerçekler temelinde hareket ettiğini ve bu çerçevede yaşayabilir bir anlaşmaya ulaşmayı temenni ettiğini söyledi.
Halkın desteğinin kendisine güç verdini belirten Eroğlu, “bazı olayların ise karşısına dikildiğini ve müzakere masasında bunlardan rahatsız olduğunu” ifade etti.
Eroğlu, mülkiyet konusundaki tıkanıklıkları ise zaman içinde aşacaklarına inandığını söyledi.
Kabulde söz alan Dernek Başkanı Abdurrahman Şanverdi de, Cumhurbaşkanı’ndan müzakerelerle ilgili bilgi almak istediklerini ifade etti.
Eroğlu, Çukurovalılar Dayanışma Derneği Yöneticilerini Kabul Etti
Cumhurbaşkanı Eroğlu kabulde yaptığı konuşmada, Çukurovalıların bir çatı altında toplanmasının güzel bir şey olduğunu söyledi. KKTC vatandaşı olan herkesin toprak ve vatanının burası olduğunu kaydeden Eroğlu, bu topraklarda doğan çocukların da bu topraklarda büyüyeceğini kaydetti.
Gelecek nesillere daha güzel bir gelecek sunma gayreti içinde olduklarını söyleyen Eroğlu, müzakerelerde de vatan bilinen topraklarda huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir anlaşma arayışı verildiğini belirtti.
Eroğlu, “Ama bunu müzakere masasında bulabilir miyiz, o ayrı konu… Çünkü Kıbrıs konusu biraz kronikleşmiş. Uzun yıllardan beri müzakereler devam ediyor ama müzakere masasında hep kaçan Rum tarafı olmuştur” dedi.
Anlaşma amacıyla sürdürülen müzakerelerde anlaşmaya gidişin önünde uzunca bir mesafe daha olduğunu söyleyen Eroğlu, önemli başlıklarda pek mesafe kat edilmediğini belirtti. Eroğlu, zaman içinde uzlaşı yollarını aramaya devam edeceklerini belirtti.
Eroğlu, “Müzakere masasında, Kıbrıs Türk halkının geleceğini düşünerek, bu topraklarda yaşama kararlılığı bilincindeyiz” dedi.
Bir yere göç ederken insanların kültürleriyle beraber gittiğine işaret eden Eroğlu, herkesin Anadolu’dan geldiği KKTC’de zamanla yerel bir kültürün oluştuğunu ancak insanların geldikleri ülkedeki gelenek ve göreneklerini korumasının iyi bir şey olduğunu belirtti.
Çukurovalılar Dayanışma Derneği Başkanı Turgut Kara da, yeni yönetim kurulunu tanıttı. 2001’de kurulan derneğin canla-başla KKTC’nin varlığı için mücadele ettiğini söyleyen Kara, kendilerini yabancı görmedikleri bu topraklarda kendi kültürlerini de yaşatmaya çalıştıklarını ekledi.