Uygulamaya ilişkin görüşlerini dile getirdiği mektupta, yeni fon uygulamasının hem hükümetin benimsediğini söylediği serbest piyasa-liberal ekonomi tezleriyle çeliştiğini, hem de ülke için rekabet gücü yüksek sürdürülebilir bir ekonomik yapının oluşumunu sekteye uğrattığını kaydeden Çerkez, “Yerli üreticiye tüketicinin sırtından rant sağlayan ve piyasamıza pahalılık olarak yansıyan fon uygulamaları tüketicinin alım gücüne ve refahına zarar verirken, alış verisin ve dolayısıyla tüketimin de Güney Kıbrıs’a kaymasını teşvik etmektedir” dedi.
Kara sınır kapılarında etkin denetimlerin yapılmayışından dolayı fonlarla pahalılaştırılan veya yasaklanan ürünlerin Güney Kıbrıs’tan girişinin engellenemediğini belirten Çerkez, bunun da kayıt dışılığı ve kaçakçılığı teşvik ederek haksız rekabetin yaratılmasına neden olduğunu kaydetti. Çerkez, yaratılan pahalılığın ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri olan turizm ve eğitime büyük bir darbe vurduğunu da belirtti.
Günay Çerkez, “Ekonomik akla dayalı çağdaş ekonomi anlayışında yerli üretimin desteklenmesi, ithalata fon koyup ithal ürünleri pahalılaştırarak değil; üreticileri üretim, pazarlama ve dış satım süreçlerinde sınırlı bir süre doğrudan destekleyip, yerli ürünleri ithal ürünlerle rekabet edebilir seviyelere getirmekle mümkün olabilir” dedi.
Çerkez’in mektubu şöyle devam etti:
“Fon uygulamaları başlangıçta gelir yaratıcı bir uygulama gibi görünse de rekabet gücünde yaşanacak düşüş, tüketimde gerçekleşecek gerileme ve kayıt dışılıkta yaratılacak artış ile orta ve uzun vadede devlet gelirlerinde de düşüşlere neden olacaktır. Dolayısıyla, kamunun kaynak ihtiyacı fon koyarak değil, ekonominin büyütülmesi, güçlendirilmesi ve rekabet gücünün artırılması yolu ile giderilmelidir.
Hükümetten talebimiz, piyasalarda pahalılık yaratan, rekabet gücümüzü gerileten, devlet gelirlerini düşüren, kayıt dışı ekonomiyi ve kaçakçılığı teşvik eden ve tüketicilerin refah seviyesini gerileten fon uygulamalarını derhal geri çekmesidir. Hükümet, ekonomiyi bütünlüklü olarak görmeli tüketicin refah seviyesini gözeterek, rekabet gücü yüksek sürdürülebilir bir ekonomik yapılanma için gerekli düzenlemeleri daha fazla geciktirmeden hayata geçirmelidir.”