Aday listelerinin hazırlanmasıyla ilgili partilerin ilgili kurullarının çok hassas çalışma ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, ''Burada özellikle şunu vurgulamak istiyorum; listemiz asla ve asla bir tek kişinin iradesiyle şekillenmiş bir liste değildir. Bir haftalık çalışmamız, bir üst kurul çalışmasıydı. Ancak bu işin ta tabandan itibaren temayül yoklamalarıyla, teşkilatımızın en ücra köşesine kadar hepsinin iradesini kapsayan bir çalışma yapıldı'' diye konuştu.
Çalışmanın daha sonra alt komisyonlara geldiğini anlatan Erdoğan, alt komisyonların 12 genel başkan yardımcısının riyasetinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, grup başkanvekilleri, milletvekillerinin bir kısmı ve hatta il başkanlarının katılımıyla bu çalışmayı yürüttüklerini söyledi.
Erdoğan, hafta içinde ''bir tek kişinin yaptığı çalışmayla mı bu çalışma yürütüldüğü'' gibi yaklaşımların olduğunu duyduklarını ve bu haberlerin hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Bu haberlerin, AK Parti listesinin hazırlanış sürecine ve bu süreçte görev alanlara yapılmış çok açık bir haksızlık olduğunu belirten Erdoğan, ülkenin dört bir yanında süreci başarıyla yürütenlere, demokratik iradesini katarak destek veren teşkilat birimlerine teşekkür etti.
HAKKANİYET, LİYAKAT VE EHLİYET ÖLÇÜSÜ GÖZETİLEREK HAZIRLANDI
Erdoğan, aday listelerinin hazırlanması sürecinde tüm eksiklerine rağmen diğer siyasi partilerle mukayese edilemeyecek demokratik olgunluk içinde bugüne geldiklerini ifade etti.
AK Parti'nin ''Türk siyasi tarihinde görülmemiş ölçüde, bugün de hiçbir partide olmayan ölçekte demokratik mekanizmaları, istişare mekanizmalarını işlettiğini, bilimsel yöntemlerden azami ölçüde yararlandığını'' anlatan Erdoğan, kendinin başkanlığını yaptığı üst kurulda sadece kurula gelen isimleri değil, bin 150 kişiyi ve milletvekillerini değerlendirmeden geçirdiklerini belirtti.
Değerlendirme aşamasında tatmin olmadıkları durumlarda ara ve alt komisyonlara tekrar döndüklerini dile getiren Erdoğan, ''Bütün aday adaylarını gündeme getirdik. Tekrar CV'lerine baktık. Yeri geldi il başkanlarımıza döndük veya referanslara tekrar dönerek bilgileri aldık'' dedi.
Erdoğan, gerek alt komisyonların gerekse ara komisyonların bütün aday adaylarıyla birebir mülakatlar gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, ''Bu görüşmeler birebir yapıldığı için çok daha net, tanıyarak, bilerek neticeler gelmiş oldu'' diye konuştu.
Temayül, alt komisyon ve ara komisyon aşamasından sonra kendisinin başkanlığında üst kurul çalışması yapıldığını belirten Erdoğan, kurulda seçim işleri başkanı, teşkilat başkanı, genel sekreter ve siyasi ve hukuki işlerden sorumlu genel başkan yardımcısının yer aldığını kaydetti. Erdoğan, parlamento çalışmalarını en yakından bilen kişiler olarak grup başkanvekillerinin, kadın adayları tanıyabilmek ve kadınların nasıl daha başarılı olacaklarını anlayabilmek için Kadın Kolları Başkanı'nın, genç bir ekibin oluşması için de Gençlik Kolları Başkanı'nın, süreci başından itibaren yakından takip eden Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş'ın çalışmada yer aldığını söyledi.
Erdoğan, ''Öyle zannediyorum ki diğer siyasi partilerin hiç birinde böyle bir uygulama olmamıştır. Onların da kendine, nevi şahsına münhasır çalışması olmuştur. Bu tür kalburlardan geçire geçire işi bu noktaya getirdik. Yani en az hata payıyla neticeye varalım, istedik. Çünkü biliyorsunuz, hedefimizi büyük koyduk. Çıraklık, kalfalık, ustalık dönemi...'' diye konuştu.
Oluşan listenin ''son derece hassas bir biçimde ilgili tüm kesimlerin görüşü alınarak, hakkaniyet, liyakat ve ehliyet ölçüsü gözetilerek hazırlandığını'' vurgulayan Erdoğan, ''Biz bu listeyle sadece partimizi Mecliste temsil edecek milletvekillerini belirlemiş olmakla kalmıyoruz, aynı zamanda Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek, Türkiye'ye yeni hizmetler, eserler kazandıracak kadroyu da oluşturuyoruz'' dedi.
HEDEF İKRİDAR OLMANIN YANINDA DONANIMLI BİR MECLİS GRUBU
Erdoğan, parti olarak, 12 Haziran seçimlerinin Türkiye açısından tarihi öneme sahip olduğunun olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini söyledi.
12 Haziran seçimlerinin, sadece AK Parti ve Türk demokrasisi açısından değil, Türkiye'nin geleceği açısından kritik önemi olduğunu belirten Erdoğan, AK Parti için 3 Kasım-22 Temmuz arasını çıraklık, 22 Temmuz-12 Haziran arasını kalfalık dönemi olarak gördüklerini, 12 Haziran'dan itibaren ise ustalık dönemini başlatacaklarını kaydetti.
Hükümet olarak şimdiye kadar çok önemli reformlara imza attıklarını, dönüşümler gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, 8 yılı aşkın süredir Türkiye'ye 79 yılda birçok alanda yapılanların kat kat fazlasını kazandırdıklarını dile getirdi.
Ekonomiden dış politikaya, eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, enerjiden tarıma, iç politikadan demokratikleşmeye kadar hemen her alanda Türkiye'ye ilkleri yaşattıklarını ifade eden Erdoğan, ''Rekorlara imza attık. 12 Haziran'dan itibaren bir yandan başlattığımız reform ve yatırımları tamamlarken diğer yandan da yeni reform ve yatırımlarla 2023 hedeflerine ulaşmanın mücadelesini başlatacağız'' dedi.
Demokrasinin her alanda kök salması, Türkiye'nin dünyanın gelişmiş ilk 10 ülkesi arasında yer alması için çok daha güçlü ve azimli bir şekilde yeni bir sürecin kapılarını araladıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
''AK Parti olarak hedefimiz, seçimden sadece birinci parti olarak çıkmak değil, veya iktidarımızın devamı değil, daha büyük ve daha donanımlı bir Meclis grubuna sahip olabilmektir. Başlattığımız değişim, dönüşüm sürecinin ileri noktalara götürecek bir kadroyu meclise taşıma, böyle bir takımla sahaya çıkma anlayışıyla hareket ediyoruz.
Milletvekili listemizi sadece seçimlerde en yüksek başarıyı veya en yüksek başarıya ulaşmamız açısından değil, seçim sonrasında yeni Türkiye'nin inşa edilebilmesi için kılı kırk yaran bir hassasiyetle hazırladık.''
AK PARTİ'DE MEZHEP, MEŞREP AYRIMI YOK
AK Parti'nin toplumun her kesimini kucaklayan, her türlü farklılığa gönlünü ve kapısını açan, her kesimin meselesini kendi meselesi olarak kabul eden bir siyaset anlayışına sahip olduğunu belirten Erdoğan, birlik siyaseti olarak adlandırdıkları bu siyaset tarzının hiçbir kesimi dışarıda bırakmayan, ötekileştirmeyen bir anlayışa dayandığını, milletvekillerini belirlerken bu hassasiyeti ön planda tuttuklarını söyledi.
Afyonkarahisar'dan yola çıkarken ''etnik, dinsel ve bölgesel milliyetçiliğe karşı olduklarını'' söylediklerini ve bunları 3 önemli kırmızı çizgi olarak belirlediklerini hatırlatan Erdoğan, şu ana kadar bu noktada taviz vermediklerini, hizmetlerini bu anlayışla sürdürdüklerini kaydetti.
DEĞİŞİM RUHUNU YANSITMAYA ÇALIŞTIK
Erdoğan, kadınların siyasetteki katılımını artırmaya ilk günden itibaren büyük önem verdiklerini belirterek, ''Parti teşkilatımızda nasıl büyük bir önem arz ediyorsa aynı şekilde parlamentoya taşımada da buna önem verdik. Yerel parlamentolarda da bunu büyük ölçüde gerçekleştirdik ve artış sürekli devam ediyor'' dedi.
Kadınlar 2002 yılına kadar yüzde 4 seviyelerinde parlamentoda temsil edilirken bu dönemde yüzde 9'a çıktığını anlatan Erdoğan, ''Yeni dönemde de Meclisteki kadın milletvekili sayısını artırmaya özel önem verdik. Kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yaptık. Listemizde şu anda 78 kadın aday bulunuyor. Bu yüzde 14.18'e tekabül ediyor'' dedi.
Gençlerin siyasete katılımı için bugüne kadar gösterdikleri duyarlılığa milletvekili listesinin oluşumunda da önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, bu seçimde 25-30 yaş arasında 24 adaya listelerde yer verdiklerini söyledi. Erdoğan, 30-35 yaş arasında 51, 35-45 yaş arasında da 200 adayın olduğunu ifade etti.
167 MİLLETVEKİLİMİZ LİSTEDE BULUNMUYOR
Engelli adayların sayısının ise 11 olduğunu belirten Erdoğan, ''Adaylarımızın 514'ü doktora, lisanüstü ve lisans eğitim almış arkadaşlarımız. Bunun yanında 30 tanesi ortaöğretim, 6 tanesi ön lisans mezunudur'' dedi.
AK Parti'nin siyasette değişimin öncüsü bir hareket olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Bu yüzden listelerimizin oluşumuna da değişim ruhunu yansıtmaya çalıştık. Mevcut 167 milletvekilimiz listede bulunmuyor. AK Parti'de milletvekili listesinde bulunmamak veya yer bulamamak siyaseten silinmek, tasfiye edilmek anlamına asla gelmez. AK Parti büyük bir harekettir. Birbirine inanan ve birbirini gönülden seven insanların bu çatı altında toplandığı bir harekettir.''
BAZI İSİMLERE YER VEREMEMENİN BURUKLUĞUNU YAŞIYORUZ
Erdoğan, ''farklı özellik ve uzmanlık alanlarına sahip, birbirinden kıymetli aday adayları arasında tercih yapmakta zorlandıklarını'' belirterek, bu süreçte eve gitme saatinin 01.00-02.00 olduğunu, son gece ise 03.30'a kadar çalıştığını söyledi. Erdoğan, 17-18 saat çalışma yaparak listeleri hazırladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
''İstedik ki en idealini bulalım. Bununla ilgili bazı şeyleri arımızda bir kaç tefekkür ettik, tekrar geri döndük, tekrar üzerinde çalışmalar yaptık. Neticede 550 aday belirlemek gerekiyordu. Gönlümüzden geçen birçok isme listelerde yer verememenin içimizde bir burukluk oluşturduğunu da bu arada tabii ki ifade etmek zorundayım. Ancak şurası da bilinmeli ki siyaset sabır isteyen uzun soluklu bir iş. Aday adayı olan arkadaşlarımızın partimizin farklı kademelerinde görev yapmalarından, bu kutlu yolculukta bizimle kader birliği yapmalarından, büyük bir memnuniyet duyacağımızı özellikle vurgulamak istiyorum.''
Erdoğan, yapılan çalışmalarda ''emeği geçenlere, aday adayı olanlara ve tüm yol arkadaşlarına'' teşekkür etti.
Seçimlere tam iki ay kaldığına dikkati çeken Erdoğan, ''Bu iki aylık süre içerisinde inşallah 15 veya 16'sında çalışmalarımız sürüyor seçim beyannamesini açıklayacağız. Seçim beyannamesini yine genel merkezimizde geniş bir basın toplantısı ile açıklayacağız. Ardından 18'inde Ankara Arena'da adaylarımızı tek tek tanıtacağız. 12 Haziran seçimleri, ülkemiz, milletimiz için hayırlara vesile olsun diyorum'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.