Rusya devlet televizyonu Rossiya-24'e konuşan Aliyev, Azeri-Rus ilişkilerini değerlendirdi. Yukarı Karabağ sorununa da değinen Azeri Cumhurbaşkanı, BM’yi “pasif” kalmakla eleştirdi. Aliyev, “Ne yazık ki, uzun yıllardır ihtilaf çözüme kavuşmadı. Yakın zamanda ileriye doğru adım atacağımızı umuyoruz. Gerçi, uzun yıllar geçti ve tüm uluslararası kurumların karar almasına rağmen ihtilaf halen çözülmedi. BM Güvenlik Konseyi, Ermeni işgalci birliklerinin Azeri topraklarından çıkarılması için dört karar kabul etmiş bulunuyor. Fakat bunların hiç biri uygulanmadı. Güvenlik Konseyi’nin Libya ile ilgili aldığı kararının ardından yaklaşık bir kaç saat sonra hayata geçtiğini görüyoruz. Ama Yukarı Karabağ’la ilgili kararlar 17-18 yıldır orada duruyor. Tabii ki ortaya şöyle soru çıkıyor: Neden? Birisinde bu kadar aceleci davranırken, bizimle ilgili durumda neden bu kadar pasif kalınıyor?” sorusunu yöneltti.
Yukarı Karabağ sorununun çözümüyle ilgili başta Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu olmak üzere arabulucu ülkelere büyük görev düştüğünün altını çizen Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in Karabağ çabalarını da övdü. Aliyev, “Rusya’nın rolünü önemsiyoruz. Medvedev tarafların çözüme yaklaşmasına yardım etmek açısından büyük çabalar ortaya koyuyor. Onun girişimleriyle birkaç kez üçlü görüşmeler gerçekleştirildi. Bu da büyük öneme sahip ve olumlu etki bırakıyor...Rusya son zamanlarda faal rol oynuyor” diye konuştu.
ALİYEV: NABUCCO’DA KAFALAR KARIŞIK
Rus muhabirin “Azerbaycan’ın Nabucco doğalgaz boru hattı projesine destek verip vermeyeceğiyle” ilgili sorusuna ise Aliyev, “Biz Nabucco projesini destekliyoruz, ama karşılıklı çıkarları göz önünde bulundurmak şartıyla. Öncelikle ticari çıkarların garanti edilmesi lazım. Adil fiyatın olması gerekir. Bizim doğalgazımızın transit geçişi ve yeni hattın inşaatına kim para ödeyecek gibi çok soru var. Transit ülke gibi Azerbaycan’ın rolü ne olacak? Sadece Azeri doğalgazıyla Nabucco’yu doldurmak imkansız. Bunun için Orta Asya’dan doğalgazın tedariki gerekecek. Kim bunun ticari ve teknik konularıyla, ayrıca siyasi uzlaşımıyla uğraşacak? Dolayısıyla çok belirsizlik ve aynı zamanda da çözülmesi gereken çok soru var” yanıtını verdi.