Ortak basın toplantısı düzenleyen sendikalar, aylardır ödenmeyen ek mesailer ödense bile geçici çalışanların sıkıntıları ile diğer yasal sorunlar çözülmeden eylemlere son vermeyeceklerini bildirdiler.
Ülkedeki kontrolsüz nüfusun ve kaçak iş gücünün sağlık sektörünü zor soktuğunu kaydeden sendikalar, çalışan sayısının ve araç gerecin sağlıklı hizmet vermeye yetmediğini vurguladılar.
Hemşireler ve Ebeler Sendikası Lokali’nde yer alan basın toplantısında Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, KTAMS Genel Sekreteri İbrahim Gencal ile Sağlık Sen Başkanı Kemal Oktar konuşma yaptı.
ÖZKARDAŞ
Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, sağlık sektöründe çalışan tüm personelin başta ebe ve hemşireler olmak üzere bir çok sorunları olduğunu söyledi.
Ülkedeki kontrolsüz ve kaçak iş gücünün oluşturduğu nüfusun bilinmezliğinin eğitim sektörünü olduğu gibi sağlık sektörünü de zora soktuğunu ifade eden Özkardaş, bugün sağlık sektöründeki çalışan sayısının sağlıklı bir hizmet vermeye yetmediğini kaydetti.
Özkardaş, diğer bazı sorunları da “araç gereçlerdeki eksiklik, bozuk olanların zamanında yapılmaması, yetişmiş teknisyenlerin tam olmayışı, hizmet içi eğitimdeki yoksunluklar, hemşirelerin branşlarında uzmanlaşmaması, bir hemşirenin doğru düzgün izin kullanamadan sosyal haklardan yoksun bir şekilde her serviste kullanılması” olarak sıraladı.
Teşkilat yasalarında da bazı sıkıntıları olduğunu dile getiren Özkardaş, özellikle yataklı tedavi kurumları ve temel sağlıkta teknisyenlerin kadrolarının olmayışının geçici statüde çalışan ebe ve hemşirelerin iş güvencelerinin bulunmamasının vardiya tahsisatı, düzensiz çalışma ödeneği alamayışlarının da büyük sorun yarattığını vurguladı. Hükümetin yıllardır kendilerini oyaladığını ve sorunlarına çare bulmadığını kaydeden Özkardaş, bütçeden sağlığa ayrılan payın da çok komik olduğunu söyledi.
KÖSE
Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse de, 4 sendikanın hazırladığı ortak açıklamayı okudu.
Ekonomik Paket’i “Türkiye’deki AKP iktidarının UBP hükümetine benimsettiği yok oluş paketi” diye niteleyen Köse, sağlıkta sorun ve sıkıntıların halli için ortak mücadele kararı aldıklarını söyledi.
“Sağlık iş kolunda bilinmeyen ülke nüfusumuza yetişecek hizmet gücümüz maalesef kalmamıştır. Sürekli olarak açılan yeni servislere yetişmiş personel istihdamı da yapılmadığından tüm sağlık çalışanları bu yük altında ezilmektedir” diyen Köse, iş güvencesinden yoksun yüzlerce sağlık çalışanından ne kadar verim alınabileceğinin takdirini kamuoyuna bırakmak istediğini kaydetti.
Geçici statüde çalışanların her an işlerine son verilebileceğini, çalışanların bir çok haktan yoksun bir şekilde çalıştığını ve üvey evlat muamelesi gördüğünü ifade eden Köse, geçici çalışan tüm üyelerinin yasal kadrolara alınmasını talep ettiklerini söyledi.
“SAĞLIĞA BAŞVURU SAYISI KORKUNÇ RAKAMLARA ULAŞTI”
Bilinmeyen ülke nüfusu ve sağlığa başvuru sayısının korkunç rakamlara ulaşması nedeniyle sağlık çalışanlarına sürekli fazla çalışma zorlaması yapıldığını dile getiren Köse, çalışanların emeklerinin karşılığı olan ödemeleri ise aylardır alamadıklarını söyledi.
GENCAL
KTAMS Genel Sekreteri İbrahim Gencal da, tüm sektörlerin sorunlarla boğuştuğuna dikkat çekerek, hükümet edenlerin hiç bir soruna çözüm getiremediğini savundu. Hükümetin siyasi iradesinin olmadığını öne süren Gencal, toplumun önünü açmak adına hükümeti istifaya çağırdı.
OKTAR: “600 BAŞVURUNUN 400’Ü SOSYAL GÜVENCESİZ ÇALIŞANLAR”
Sağlık–Sen Başkanı Kemal Oktar da, sivil toplum örgütleri ve sendikaların hükümeti iktidardan götürücü ya da devleti yıkıcı olmadığını, görevlerinin var olan sorunları hükümet edenlere çözüm önerileri ile birlikte götürmek olduğunu ve kendilerinin bunu yaptığını ifade etti.
Hükümet yetkililerinin sorunların ne olduğunu artık görmesi ve çözüm üretmesi gerektiğini vurgulayan Oktar, “Eğer bir acil servise 24 saatte 600 müracaat yapılıyorsa ve bu 600’ün 400’ü bu ülkede sosyal güvencesiz çalıştırılan insanlarsa herhangi bir iktidara hangi bütçeyi verirseniz verin altından kalkamaz” dedi.