GELİRİ DÜŞÜK BÖLGELERDE
Bazı bankaların pazar payını genişletmek için şubelerine çok yüksek konut kredisi satış hedefleri verdiğini tespit ettiklerini söyleyen Bilgin, “Konut kredileri özelinde yılbaşında aldığımız bankalarca kredilerin en fazla yüzde 75’inin finanse edilmesi ve değerlemenin BDDK ve SPK lisanslı gayrimenkul değerleme şirketlerinde yapılma zorunluluğu malum. Bazı bankaların yüzde 75-25 sınırını yüzde 75 konut kredisi vererek, kalan yüzde 25 için ise ya konut kredisi sahibinin eşine konut kredisi vererek ya da ihtiyaç kredisi vererek tamamladıklarını, neticede konut kredisi alan kişinin yüzde 100 finanse edildiğini tespit ettik. İhtiyaç kredilerinde yıl başından 15 Nisan’a kadar yaşanan yüzde 13.5’lik artışın bir nedeni de söz konusu bu muvazaalı işlemlerdir” dedi.
Bilgin, “Bazı bankalarca, emlak ofislerinin şubelere getirdiği, aracılık ettiği dosya adedine bağlı olarak emlakçıların yurtiçi-yurtdışı seyahatlere götürüldüğünü, emlakçılara ticari araçlar hediye edildiği ve başka promosyonlar sağlandığını belirledik” dedi. Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı gayrimenkul değerleme şirketlerinin yüksek değerlemeyle ekspertiz yaptıklarını, bazı bankaların, bazı emlak ofislerinin ve bazı ekspertiz şirketlerinin özellikle gelir seviyesi düşük bölgelerde, finansal bilgisi yetersiz ve genelde 100-200 bin liralık konut kredilerinde bu uygunsuzlukları yaptıklarını gördük.
BDDK’NIN ŞUBELERİ İNCELEDİĞİNİ HT EKONOMİ OKURLARI BİLİYORDU
HT Ekonomi 14 Mart 2011 tarihinde Merkez Bankası’nın aldığı önlemlere rağmen cari açık probleminin ana nedeni olan kredi artışının hızını kesmemesi nedeniyle BDDK’nın şubeleri mercek altına aldığını okurlarına duyurmuştu.
"YÜKSEK KOMİSYON ALIYORLAR"
Bilgin “Konut kredisi kullananların, diğer bankalara nazaran yüksek komisyon, dosya masrafı ve benzeri hususlara dikkat etmelerinin, kıt kanaat alacakları konutlara verdikleri faiz harici masrafların aslında faiz oranlarını oldukça yüksek seviyelere getirdiğini unutmamalarını diliyorum” diyerek bu ve benzeri konularda banka müşterilerinin BDDK’ya şikâyette bulunmalarını istediklerini söyledi.
BDDK SONUÇLARA ŞUBE HEDEFLERİNDEN ULAŞTI!
Banka ayrımı olmaksızın konut kredisi veren tüm bankalarda benzeri uygulamaların varlığının bire bir ve yerinde tespiti için denetimlerin devam ettiğini, usulsüzlüğün bazı bankalarda mevcut olduğunu söyleyen Bilgin, “BDDK olarak bugüne kadar duruşumuzu bilen bankalarımızın, düzenlemelere aykırılıkların tespiti halinde alacağımız banka bazındaki tedbirleri ve kararları bugünden kabul ettiklerini varsayıyoruz” dedi.
EKSPERTİZDE HİLE VAR
Bilgin, şube açılışından, genel müdür yardımcısı atamasına, rasyo hesaplamalarına kadar bütün bankalarla yakın ilişki içinde olduklarını belirterek, “Özellikle hassas olunan bir konuda, uygulamayı bin bir suretle dolanan bir banka tespit edildiğinde, açık söyleyeyim, belli bir süre konut kredisi verme lisansının iptaline kadar gidilebilir” diye konuştu. Gayrimenkul değerleme şirketlerinin de BDDK ile yeni tanışmış olsalar da, lisans iptaline kadar alınabilecek kararları normal karşılayacaklarını düşündüğünü söyleyen Bilgin, “Doğrudan lisans iptali olur, ekspertizde usulsüzlük istemiyoruz” dedi.