Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, 16 Mayıs Dünya Engelliler Günü dolayısıyla kabul ettiği Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu heyetiyle yaptığı görüşmede “sevgiyle her türlü engelin aşılabileceğini” söyledi.
Sağlık Bakanlığı için en önemli olan şeyin insan sağlığı olduğunu kaydeden Kaşif, bu bilinçle görev başında olduklarını söyledi. Engelli yurttaşların karşılaştıkları sorunları çok iyi bildiğini dile getiren Kaşif, engelliler yasasının yeniden düzenlenmesi, günün koşullarına ve ihtiyaçlarına adapte edilmesi gerektiğini kaydetti.
Kamuda, engelli statüsünde görev yapan engelli yurttaşların diğer çalışan yurttaşlardan bir eksikliğinin olmadığını belirten Kaşif, “Engelli olan ve eğitimini alan bir çalışanımızın, diğer çalışanlardan bir farkı ya da eksikliği yoktur. Engelli statüsünde çalışan arkadaşlarımızın önünün açılması ve hak ettikleri değeri almaları için gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması şarttır” dedi.
Ülkede çok sayıda dernek olduğu ve denetim yapılması gerektiği görüşüne katıldığını ifade eden Kaşif, ülkenin bir “dernekler cenneti” olduğunu, bu yüzden Dernekler Yasasının ivedilikle değişmesi gerektiğini ve bu konunun takipçisi olacağını söyledi.
Engelliler Federasyonu’nun “Göz Hastanesi” projesini bildiğini ve bu konuda elinden gelen desteği yapmaya hazır olduğunu ifade eden Kaşif, özellikle kendisinin tıp eğitimi aldığı İstanbul’dan Göz Hastanesi’nin kurulabilmesi için oradaki göz hastanesinden ve işin uzmanlarından katkı alınması için aracı olabileceğini kaydetti.
Artan nüfusla birlikte ihtiyaçların da arttığını söyleyen Kaşif, “Artık, Lefkoşa Devlet Hastanesi bina olarak yeterli kalmıyor. Hastanenin kampusunu geliştirmemiz gerekiyor. Sürekli olarak yan dallarda yeni ve uzman gençler ülkeye geliyorlar. Hedefimiz Lefkoşa Devlet hastanesi yerleşkesine yeni bir Monoblok Cerrahi Hastanesi yapmaktır” dedi.
Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk de yaptığı konuşmada, genç bir devlet olan KKTC’de engelli hakları konusunda epeyce mesafe alınmasına rağmen henüz daha yapılacak çok işin olduğunu ifade etti.
Engelliler yasasında 1994 yılında yapılan bir değişiklikle birçok hastalığın engelli kapsamına alındığı ve böylelikle pastanın küçüldüğünden şikayet eden Yücetürk, kayıtlı engelli sayısının 4 bin 400 görünmesine rağmen bunun gerçek rakamları yansıtmadığını ve gerçek rakamın kat ve kat altında olduğunu söyledi.
Bakan Kaşif’ten 18 yaş üstü yaşam boyu rehabilitasyon merkezi için destek de isteyen Yücetürk, projesi yapılan Göz Hastanesi, Cumhuriyet Meclisi’nde bekleyen yeni Dernekler Yasası’nın hayata geçirilmesi, engellilerin istihdamı ve ulaşım sorunu gibi bir çok konuda desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydetti.