Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun eşi Meral Eroğlu'nun himayelerinde "KKTC Kültür ve Tanıtım Gecesi" düzenledi.
Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde yer alan etkinliğe, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da eşi Meral Eroğlu ile birlikte katıldı.
Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, Kıbrıs Türk Kültür Derneği yetkilileri ve çok sayıda vatandaş da gecede hazır bulundu.
Etkinlik sırasınında, çörek-hellim ve limonata gibi yerel lezzetler ikram edildi.
Etkinlikte ilk olarak Cunhurbaşkanı Eroğlu, İstanbul'da yaşamını sürdüren Kıbrıslı Türk Ressam Mübeccel Siber'in resimleri ile Orhan Seyfi Tosun'un patchwork ürünlerinin yer aldığı sergiyi açtı.
Sergide, Kıbrıs el sanatları ürünleri, KKTC'yi tanıtıcı kitaplar, broşürler de yer aldı.
KKTC'yi tanıtan sinevizyon gösterisinin sunulmasının ardından bir konuşma yapan Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Zehra Eray, başta Meral Eroğlu ve Maltepe Belediyesi olmak üzere etinliğe katkı koyanlara teşekkür etti...
Uzun yıllar varoluş mücadelesinin ardından, Kıbrıs Türk halkının Türkiye'nin maddi manevi desteğiyle bir noktaya gelebildiğini belirten Eray, ancak ambargoların henüz sona ermediğine işaret etti.
Ambargolara karşı tek desteğin Türkiyeden geldiğini ifade eden Eray, 2011 yılının Kuzey Kıbrıs Yılı ilan edilmesinin bu desteğe en güzel örneklerden biri olduğunu vurguladı.
Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin de, Cumhurbaşkanı'nı Maltepe’de ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi.
Kıbrıs’ın Anadolu’nun bir parçası olduğunu belirten Zengin, “Kıbrıs Türkü’nü ve KKTC'yi infaz etmek isteyen dış güçlere karşı Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun en iyi mücadeleyi verdiğini” ifade etti.
Zengin, Kıbrıs Türk halkının her zaman yanında oldukalrını sözlerine ekledi.
Ardından Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na berat ve şilt, Meral Eroğlu'na da Atatürk Rozeti takdim etti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu törende yaptığı konuşmada, geceye katılmaktan mutlu olduğunu söyledi, düzenleyenlere teşekkür etti.
Bu etkinliğin bir kucaklaşma olduğunu belirten Eroğlu, Kıbrıs Türkü'nün Anavatandaki kardeşlerine kavuşmak için bir ömür harcadığını söyledi, "O gün 20 temmuz 1974'te oldu" dedi.
20 Temmuz’a kadar Kıbrıs Türkü’ne yaşam hakkı tanımayanlara karşı mücadele verdiklerini ifade eden Eroğlu, "Birlik beraberlik içinde Türkiye'nın de desteğiyle bugünlere geldik" diye konuştu...
Kıbrıs konusunun 1955 yılında Türkiye için milli dava olduğunu hatırlatan Erooğlu, Anavatan Türkiye’nin o günden itibaren Kıbrıs davası üzerinde titizlikle durduğnu söyledi.
Mücadele sonucu devlet kurduklarını belirten Eroğlu, devletin sorunlarını çözmek için çalıştıklarını, ambargolar altında ama Türkiye’nin yardımları ile varlıklarını sürdürdüklerini aktardı.
Ambargolar için verilen sözlerin tutulmadığını belirten Eroğlu, AB’nin ise ek protokolün uygulanmasını istediğini, bunun çifte standart olduğunu vurguladı...
Eroğlu, "Bizden al ver isteniyor, işte al ver...Sözlerinizi tutun, limanlar açılsın"dedi.
Annan planını kabul etmeyen Rum tarafına daha çok şey verilmesini isteyen bazı dış güçlere işaret eden Eroğlu, "Biz Türkiye ile dayanışma içinde, halkımızın ve Türkiye'nin menfaatlerini koruyacak bir anlaşma gayreti içindeyiz" ifadelerini kullandı.
3. zirveye gidilirken, Rum tarafının masadaki aşırı isteklerine işaret eden Eroğlu, ancak kendilerinin eşit statüde 2 kurucu devlete dayalı yeni bir ortaklık hedeflerine vurgu yaptı.
Eroğlu, konuşmasının sonunu Anavatan Türkiye ile ilişkilere ayırdı, iki halk arasında ayrım olmadığını kaydetti.
2011 yılının Türkiye'de “Kuzey Kıbrıs Yılı” ilan edilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı, bunun iyi değerlendirilerek turizm üzerinden önemli bir ekonomik gelişim sağlanabileceğini ekledi.
Konuşmaların ardından, Özlem Sucuoğlu Dans Okulu öğrencileri sahne aldı.
Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı Kültür Dairesi Halk Dansları Ekibi de, gösterisi ile büyük beğeni topladı...
Gecenin finalinde ise TSM Sanatçısı Cem Kafkas, konser verdi.