Sendikal Platform, 1986 yılında Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve bazı siyasi partilerin birlikte dağıttığı “Ekonomik Yıkım Paketine Hayır” afişinin bildiri halindeki yeni baskısını 25 yıl sonra bugün yeniden dağıttı ve “O günden bu güne hiçbir şey değişmedi” mesajını verdi.
“Türkiye’de hükümetler değişti, entegrasyon politikaları değişmedi” üst başlığıyla yeniden basımı yapılarak saat 15.00’de Meclis önünde dağıtılan afişte imzası bulunan sendika, örgüt ve siyasi partiler şunlar:
Basın-Sen, BES, CTP/BG, Çağ-Sen, DAÜ Bir-Sen, DAÜ-Sen, Dev-İş, Devrimci Genel-İş, DP, El-Sen, Emek-İş, Güç-Sen, Hava-Sen, Hayvancılar Birliği, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Kıbrıs Türk Ebe ve Hemşireler Sendikası, Koop-Sen, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, Mec-Sen, Narenciyeciler Birliği, Petrol-İş, Birleşik Taksiciler Birliği, TDP, Tel-Sen, Tıp-İş, Türk-Sen ve YKP.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bildiri halinde yeniden basılan 25 yıl önceki afiş dağıtımı sırasında yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk toplumunun iradesine uzun yıllardan beri müdahale ettiğini ortaya koymak için” böyle bir eylem yaptıklarını anlattı.
Elcil, 25 yıl önce “Ekonomik Yıkım Paketine Hayır” diyen sendikaların bugün de aynı şeyi söylemeye devam ettiğini belirterek, “Bildiri bize o günden bu güne hiçbir şeyin değişmediğini göstermektedir” dedi. Elcil, “O gün de Ankara’dan icazet alan hükümetler Kıbrıs Türk toplumuna dar gömleği giydirmeye çalışıyordu, bugün de…Böyle hükümetlerin Kıbrıs Türk toplumuna vereceği hiçbir şey yok” dedi.
Bildirinin dağıtıldığı Temmuz 1986’da KTÖS’ün Genel Sekreteri Turgut Avşaroğlu’nun bir gazeteye verdiği “Kıbrıslı Türklerin Varlığı Tehdit Altındadır” beyanatının bugün de geçerli olduğunu kaydeden Elcil, mücadelenin devam edeceğini söyledi.
Elcil, “Kıbrıs Türk toplumunun icazetle yönetilmek istemediğini, kendi kendini yönetmek istediğini” yineledi.
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de, sorunun toplumsal varoluşla ilgili olduğunu ve herkes tarafından açıkça görüldüğünü ifade ederek, halkın kendi kendini yönetme isteğini ortaya koyduğunu, buna kulak tıkayanların eninde sonunda duymak zorunda kalacaklarını söyledi.
Toplumun, toplumsal iradeye sahip çıktıkça kazanacağını anlatan Gökçebel, tüm kesimlerin ayakta olduğunu, Sendikal Platform’un herkesi kucaklayarak mücadeleyi yükselteceğini kaydetti.
Gökçebel, nüfusun ve günlük kriminal olayların sorun olduğunun artık tüm eksimler tarafından kabul edildiğine de dikkat çekti.
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ise, “para veriyor diye birilerinin halkın iradesine ipotek koymasına izin vermeyeceklerini, eskiden parayı verenlerin kapalı kapılar ardında Kıbrıs Türk yöneticilerine hakaret ettiğini, bugün ise halka doğrudan hakaret etmeyi yeğlediğini” kaydetti.
Kaptan, 25 yıl önce yayımlanan bildirinin yeniden dağıtılması amacıyla 25 sendikacı olarak Meclis önüne geldiklerini belirtti ve karşılarına 100 polis görevlendirilmesini eleştirdi.
Kaptan, Sendikal Platform’dan ayrılmanın Kıbrıs Türk halkının iradesine saygısızlık olduğunu da ileri sürdü.