DPÖ, 2010 Yılı KKTC Nüfusunu Açıkladı

3 Haziran 2011 Cuma  10:52

Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ali Korhan bugün yaptığı yazılı açıklama ile, son zamanlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nüfusu ile ilgili gerek içte gerekse dışta yapılan açıklamalara yanıt verdi.
Nüfus sayımlarının, diğer ülkelerde olduğu gibi, KKTC’de de tam sayım yöntemi kullanılarak yoğun emek ve yaklaşık bir yıllık uzun uğraşlar sonucunda gerçekleştirildiğini, sayımın kesin sonuçlarının yayınlanabilmesi için ise yine yaklaşık bir buçuk yıl gibi bir çalışma süresi gerektiğini anlatan Korhan, KKTC’de şu ana kadar ilki 1996 ve ikincisi de 2006’da olmak üzere 2 kez nüfus sayımı yapıldığını anımsattı.
2006 yılındaki sayımda kullanılan soru formunda, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin birlikte geliştirdikleri Tavsiyeler Metni’nin tam olarak uygulandığı, 10 Eylül 2007 tarihinden itibaren de “2006 Nüfus ve Konut Sayımı” sonuçları; 88 tablodan oluşan Nüfus Nitelikleri, 11 tablodan oluşan Göç Durumu, 35 tablodan oluşan İşgücü Durumu ve 24 tablodan oluşan Konut Özellikleri başlıkları altında toplam olarak 158 tablo halinde www.devplan.org web sayfasında yayınlandığını ifade eden DPÖ Müsteşarı Korhan, “Bugün Avrupa Birliği’nin bir üyesi olan komşumuz Güney Kıbrıs’ın ne 2001’de yaptığı sayım sonuçlarında ne de bundan sonraki yıllara ilişkin açıkladığı nüfus verilerinde göçe ilişkin nüfus verileri yayınlanmamıştır. Bununla birlikte KKTC nüfusuna ilişkin sadece tahminden öteye geçmeyen birtakım rakamları resmi istatistik dairelerinin nüfus rakamları arasında yayınlamış ve kamuoyunu yanıltmışlardır. Bu rakamların doğruluğu örgütümüzce kesinlikle kabul edilemez” dedi.
“Ülkeler nüfuslarına yönelik verileri yayınlarken Birleşmiş Milletler’in önerisi olan ‘Sürekli İkamet Adresi’ne göre veriler yayınlamaktadır. Bir ferdin sürekli ikamet adresini belirlerken; uyruğu ve bulunma nedeni ne olursa olsun, ülkemizde bir yıl ve daha fazla yaşamaya niyetli ise bu fert ülkemiz nüfusuna kayıt edilir. Öğrenciler için ise Birleşmiş Milletler tavsiyelerinde öğrenim gördükleri ülkelerin sürekli ikamet yerleri olarak alınması istenmektedir. Bu nedenle bizim ülkemizdeki üniversitelerde öğrenim gören yabancı öğrenciler KKTC nüfusunda yer alırken, yabancı ülkelerde öğrenimlerini sürdüren KKTC vatandaşları da o ülkelerin nüfuslarında yerlerini almaktadırlar” diyen Korhan açıklamasını şöyle tamamladı:
“Her ülkenin yaptığı gibi ülkemizde de gerçekleştirilen nüfus sayımları ile elde edilen veriler kullanılarak sayım öncesi yıllara ilişkin yayınlanan nüfus verileri üzerinde düzeltmeler yapılmakta, sayım sonrası yıllara ilişkin ise sürekli ikamet eden nüfusta gerçekleşen doğumlarla ölümlerin farkı olan doğal artışın ve de içe göç ile içten dışa göç eden nüfus tahminin birlikte değerlendirildiği model çalışmaları ile gerek yıl ortası, gerekse yılsonu nüfuslar tespit edilmektedir.
Bir yıl ve daha az bir süre için ülkemizde yaşayanlarla turist olarak gelenler veya mevsimlik işçi olarak gelenlerin yayınladığımız sürekli ikamet eden nüfusumuza ilişkin verilerde, tüm ülke nüfus verilerinde olduğu gibi, kapsanmadığı bir kez daha vurgulanarak 2006 yılından itibaren yapmış olduğumuz projeksiyonlar sonucu ortaya çıkan nüfusumuz; yılsonu itibarıyla 2006’da 259,168 kişi, 2007’de 271,223 kişi, 2008’de 279,064 kişi, 2009’da 285,356 kişi ve 2010’da ise 287,856 kişi olarak hesaplanmıştır.
Ayrıca 2006 Nüfus ve Konut Sayımı’nda sürekli ikametleri KKTC olan 178,031 KKTC vatandaşı tespit edilmiştir.”



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/DPO-2010-Yili-KKTC-Nufusunu-Acikladi/357346