Korkuteli’nde Süne Mücadelesi Devam Ediyor

4 Haziran 2011 Cumartesi  16:08

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Uzmanı Ekrem Kara süne konusunda gazetecileri bilgilendirdi. Süne ile mücadelenin çok önemli olduğunu belirten Kara, süne ile mücadelenin sadece ilaçla yapılmadığını, sünenin tabiatta pek çok doğal düşmanı bulunduğunu söyledi. Sünenin 9 ay dağlarda yaşadığını belirten Kara, “İlkbaharda havaların ısınmaya başlaması ile birlikte, uyuşukluktan çıkan kışlamış erginler, toprak sıcaklığı artınca hububat alanlarına doğru göç etmeye başlarlar. Göç, iklim koşullarına göre değişmektedir. Hububat tarlalarına göç eden kışlamış erginler, bir taraftan beslenirken, diğer taraftan da çiftleşmeye ve yumurta bırakmaya başlarlar. 1,5-2 ay içerisinde de faaliyetlerini tamamlarlar. Bir dişi bu süre içerisinde 80 kadar yumurtayı 5-6 defada bırakır. Uygun koşullarda bıraktığı yumurta sayısı 150'ye kadar çıkabilir. Yumurtalarını, genellikle, beslendikleri bitkilerin yapraklarının alt yüzeyine 12-14 adetlik 2-3 sıralı paketler halinde bırakırlar”şeklinde konuştu.
Sünenin buğdaya üç ayrı şekilde zarar verdiğini ifade eden Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Uzmanı Ekrem Kara, sözlerine şöyle devam etti:
“Kurtboğazı zararı, ovaya ilk indiğinde emdiği bitkilerde başak çıkmadan meydana gelen zarardır.Akbaşak zararı, kışlamış erginleri henüz başak bayrak yaprağı içindeyken çiçeklenme döneminde veya dane bağlarken bitkilerin sapını emmesi sonucu ile bitkinin dane bağlamayarak sararmasıyla olur. Bu zarar kurak geçen yıllarda daha fazla görülür. Emgili dane zararı, yeni meydana gelen süne erginleri daneleri emmesi sonucu oluşur.Bu zarar buğdayın süt olum devresinde dane de beslenir.Bunun sonucunda buruşuk daneler ve küçük daneler meydana gelir.Daha sonraki dönemlerde beslenme sonucu Buğday kalitesini kaybederek ekmeklik ve makarnalık özelliğini yitirir.”
Korkuteli Tarım İlçe Müdürü Reşat Yılmaz, Mayıs ayı itibariyle 'Kıymetlendirme Sürveyi' çalışmalarının ova köylerde tamamlanmasının ardından Yumurta Parazit Sürveyi ve daha sonra da Nimf Sayımı yapıldığını kaydetti. İlaçlama yapılmasına gerek olup olmadığının tespit edilerek çiftçi ve muhtarlıklara haber verildiğini kaydeden Yılmaz, “Haziran ayı başlarında yapmaya başladığımız nimf surveyi sunucunda zarar eşiğinin üzerinde nimf oranı çıktığında çiftçilerimize ilaçlama konularında uyarılar yapılacak ve süneye karşı mücadele yapılması istenecek. Süne ile doğal mücadele etmek için Sünenin düşmanı olan arıcıkların yaşadığı 10 adet ağaç geçen çiftçilerimize dağıtıldı” dedi.
 
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Korkuteli-nde-Sune-Mucadelesi-Devam-Ediyor/357413