Bakanlar Kurulu ayrıca, “KKTC’nin Su İhtiyacının Karşılanmasına İlişkin Hükümetlerarası Çerçeve Antlaşması”nı da onaylayarak, Cumhuriyet Meclisi’ne sevketti.
Yaklaşık 3 saatlik Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı, Kurul Sözcüsü Nazım Çavuşoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından yürütülen 4 milyon 300 bin TL’lik hibe programının tarım alanında kullanılmasının karara bağlandığını söyledi.
Çavuşoğlu, ülkede üretilen zeytin yağı gibi ürünlerin ambalajlanarak tüketiciye sunulabilmesi noktasında büyük sıkıntılar yaşandığını belirterek, hibenin yoğunlukla bu alanda kullanılacağını kaydetti.
Küçük sanayiciyi Tarım Bakanlığı aracılığıyla destekleme kararı aldıklarını da belirten Çavuşoğlu, önceliklerinin ürünlerin tüketiciye ulaştırılmasını sağlayacak şişeleme ve paketleme sistemlerine geçilmesi olacağını anlattı.
Çavuşoğlu, hayvancılık sektöründe dünyada kullanılan ve çok besleyici olan silaj sistemini ve silaj yapımını destekleme konusunda da mutabakata varıldığını kaydetti. Çavuşoğlu, buradaki amacın hayvancılıktaki maliyetlerin düşürülmesi olduğunu ifade etti.
Çavuşoğlu, bu çalışmanın Tarım Bakanlığı tarafından sürdürüldüğünü ve çalışmalar tamamlandığı zaman sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi..
KÜÇÜK SANAYİCİNİN DESTEKLENMESİ
Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu’nun küçük sanayi girişimini desteklemek amacıyla da 3 milyon TL’lik hibe programının uygulanmasını karara bağladığına işaret ederek, buna göre 300 bin TL yatırım yapan küçük yatırımcının bu yatırımının yüzde 50’si olan 150 bin TL’nin küçük sanayi yatırımcısına hibe edileceğini belirtti.
Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu’nun bugün, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan KKTC’nin su ihtiyacının karşılanmasına yönelik çerçeve antlaşmasını da onaylayarak Meclis’e sevk ettiğini de söyledi.
Çavuşoğlu, Başbakan İrsen Küçük ile Türkiye’nin Kıbrıs işlerinden de sorumlu Devlet Bakanı Cemil Çiçek tarafından imzalanan çerçeve anlaşmasının Cumhuriyet Meclisi’nde süratle onaylanarak yürürlüğe girmesinin sağlanacağını kaydetti.
Çavuşoğlu, çerçeve anlaşmasına göre 4 yıl içinde Türkiye’deki Dragon çayının KKTC’ye aktarılmasının sağlanarak, bunun içme ve kullanım suyu ihtiyacını karşılamasının öngörüldüğünü anlattı.