University College London'dan bilim adamlarınca yapılan araştırmada, bunun, kalp krizi geçirildiğinde kalbin etrafındaki damar ve kasların kendi kendilerini onarabileceği anlamına geldiği belirtildi.
İngiliz basınında çıkan haberlere göre, fareler üzerindeki deneylerde, söz konusu proteinin kalbin performansını yüzde 25'e varan oranda artırdığını saptayan bilim adamları, şimdi birkaç yıl içinde insanlar üzerinde denemelere başlamayı planlıyor.
Araştırmanın başkanı Prof. Paul Riley, günün birinde, kalp krizi riski olan bir kişinin bu ilaca başlayabileceğini ve kalp krizi geçirmesi halinde kalbinin kendi kendisini onarmaya başlayabileceğini söyledi.
Kısa bir süre öncesine kadar, diğer organların aksine kalbin kendisini yenileme yeteneğine sahip olmadığı zannediliyordu. Bu, bir kişi kalp krizi geçirdikten sonra kalbinde oraya çıkan tahribatla, yaşam kalitesi düşmüş olarak yaşaması anlamına geliyordu.
Prof. Peter Weissberg de ''Beş sene önce bile insanlar bunun bir bilim kurgu, bir fantazi olduğunu söylüyorlardı. Bu, uzun bir sürecin başlangıcı'' dedi.
Weissberg, kalbin durumunda küçücük bir iyileşmenin hastanın yaşam kalitesinde büyük bir gelişme olarak yansıyacağını kaydetti.