Rusya ve Çin’in dışında Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’ın yer aldığı örgüt yaptığı açıklamada tek taraflı olarak inşa edilecek füze savunma sistemin küresel güvenliği tehdit edeceği uyarısında bulundu.
“Sınırsız ve tek taraflı olarak bir tek devlet ya da bir grup ülke tarafından inşa edilecek füze savunma sistemi stratejik istikrar ve uluslar arası güvenliğe zarar verir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, uluslar arası güvenlik konusunda işbirliği çağrısı yapıldı.
Altı üyenin dışında İran, Pakistan, ve Moğolistan da örgütte gözlemci statüsünde yer alıyor. Tam üyelik için talepleri bulunan söz konusu ülkelerin konumu ile ilgili çalışmalar ise sürüyor.
Moskova’nın başlangıcından bu yana karşı çıktığı füze kalkanının ortak bir yapı içerisinde inşasına Rusya yeşil ışık yakmıştı. Güvenlik konularında ittifak dışı ülkelerle bilgi paylaşımının imkansızlığına değinen NATO, Rusya’nın teklifine olumsuz cevap verdi. NATO’ya göre iki ayrı yapı kurularak bilgi paylaşımı yapılabilir.
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Moskova’nın onayı alınmadan inşa edilecek füze savunma sisteminin yeniden Soğuk Savaş dönemini başlatacağı ve silahlanma yarışını da tetikleyeceği uyarısında bulunmuştu.
Zirvede bölgesel istikrar ve güvenlikle ilgili konuların yanı sıra terör ve uyuşturucu ile mücadelede işbirliğinin artırılması ele alındı.