10 Kuruşa Karpuz

24 Haziran 2011 Cuma  11:32

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, gerek meyve iriliği gerek aroması ve gerekse tadıyla aranan ürün olan Adana ve Ceyhan karpuzunun artık üreticisinin yüzünü güldürmediğini ifade etti.
Tezcan, Türkiye'de her yıl 4 milyon tona yakın karpuz üretimi yapıldığını belirterek, bunun yüzde 40'ının Çukurova yöresinden karşılandığını kaydetti.
Tezcan, geçen yıl yörede başta karpuz olmak üzere ekimi yapılan birçok meyvenin üreticisine para kazandırmasının ardından, bu yıl karpuz ekim alanlarında gözle görülür bir artış olduğunu, ancak, bu sezon da beklenen talebin görülmediğini söyledi.
Yaz sezonunun yağışlı ve düşük sıcaklıklarla başlaması nedeniyle karpuza talebin azaldığını anlatan Tezcan, şunları kaydetti:
''Havaların soğuk gitmesinden dolayı karpuz tüketimi de olmuyor. Karpuz üreticisi ürününü maliyetinin altında satmaya çalışıyor. Türkiye'nin karpuz ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Çukurova'da üreticinin durumu işler acısı. Karpuz tüketene deva üretene bela oldu. Tarlada fiyatı 10 kuruşa kadar düşmüş durumda.
Geçen yıl da istikrarlı bir tablo çizmemesine rağmen, üretici sezona iyi bir başlangıç yapmıştı. Böyle giderse karpuz tarlada bırakılacak, hayvanlara yem olacak.''
Tezcan, karpuz üreticisinin havaların ısınmasını beklediğini belirterek, ''Karpuz üreticisinin umudu havaların sıcak gitmesi. Çünkü karpuz yaz yiyeceğidir. Havalar ne kadar sıcak olursa o kadar tüketimi artar. Bu da fiyata yansır'' diye konuştu.
Tezcan, şu anda tarla fiyatlarının üreticiyi oldukça zora soktuğunu, üreticinin maliyetlerini karşılaması için karpuzun tarlada en az 40 kuruşa satılması gerektiğini söyledi.

KİRAZDA "NASİP BU KADARMIŞ"
Türkiye'nin önemli ihracatlık kiraz üretimi merkezleri arasında yer alan Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, bu yıl rekoltede büyük düşüş yaşanıyor.
İlçe merkezi ve köylerinde bu yıl da umudunu ihracatlık kiraza bağlayan üreticiler, fazla verim olmaması nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Alımların başladığı ilçede kirazın kilogramı 4 ile 6 lira arasında alıcı buluyor.
Uzun yıllardır Lapseki'den kiraz alımı yapan Alara firmasının Çanakkale Bölge Sorumlusu Halil İbrahim Özkan, ''Ziraat 900'' olarak adlandırılan ihracatlık kirazın bu yıl çok az olduğunu ifade etti. 
Özkan, geçen yıl Lapseki'den 120 ton civarı kiraz aldıklarını, bu yıl ise en fazla 30 ton civarı alım yapabileceklerini belirterek, '''Bu sezon ürün yok. Alara firması olarak üreticiden aldığımız ürünü kurduğumuz sistem doğrultusunda 2 derece soğutarak Bursa'daki fabrikaya yolluyoruz. Orada işlendikten sonra çeşitli ülkelere ihraç ediyoruz'' dedi.
Lapseki İlçe Tarım Müdürü Galip Yılmaz ise bu yıl kirazın dölleme döneminde yağışların oldukça fazla olduğunu, bu nedenle ağaçların dölleme yapamadığını ifade ederek, ''Bunun sonucunda kirazda istenilen düzeyde verim olmadı. Yağışlar sırasında bahçelerde su toplanmaları olsaydı, ağaçlarda kuruma yaşanabilirdi. Bunun olmadığına şükrediyoruz'' diye konuştu.
Kiraz üretimi yapılan Subaşı köyü muhtarı Ahmet Öncü, bu yılki kiraz alım fiyatlarının iyi olduğunu, ancak ürün bulunmadığına işaret ederek, ''Artık umutlarımızı şeftaliye bağladık. Kiraz konusunda ise yapacak bir şey yok. Ne yapalım nasip bu kadarmış'' şeklinde konuştu.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/10-Kurusa-Karpuz/358128