24. HAFTADAN SONRA ARABA KULLANMAYIN
Yazın sıcaklık ve nemin etkisiyle, terlemeye bağlı olarak sıvı kaybı fazla olur. Bu nedenle gebelerde tansiyon düşüklüğü, beraberinde halsizlik, göz kararması, baygınlık hali görülebilir. Gebelerde sıvı eksikliğinin olması kabızlık problemini de beraberinde getirir. Hamilelerde sıvı eksikliği, kasık ve karın ağrılarına sebep olabilir. Ayrıca vücutta sıvı eksikliği, idrar çıkışını azaltarak, gebede idrar yolu enfeksiyonuna davetiye çıkartır. İdrar yolu enfeksiyonu da eğer tedavi edilmezse erken doğuma sebep olabilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için, gebelerin yazın günde en az 3 litre sıvı tüketmesi gerekir.
Hamilelerin yüzlerinde “gebelik maskesi” veya ciltlerinde lekeler, izler olabilir. Yaz mevsiminde güneşin etkisi ile bu izler daha da artar. Hem bu riski hem de güneşin zararlı etkilerini en aza indirmek için 50+ faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Bu kremler güneşe çıkılmayacak olsa bile cilde uygulanmalıdır.
Hamilelerin temiz olduğu bilinen denize ve havuza girmelerinde bir sakınca yoktur ancak bazı kurallara uyulması gerekir. Havuz suyunda kimyasal madde bulunduğundan dolayı, havuzda az bir süre kalınmasına ve çıktıktan sonra duş alınmasına dikkat edilmelidir. Duş sayesinde kimyasal madde vücuttan uzaklaştırılmış olur. Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikini mutlaka değiştirilmelidir. Çünkü gebelerde vajinam HP değişikliği nedeniyle sık görülen mantar enfeksiyonu, ıslak mayo- bikini ile beklendiğinde, genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak daha sık karşımıza çıkar ve tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalınabilir. Denizde ise yalnız yüzmek ve hatta yalnız şekilde kıyıdan uzaklaşmak çok tehlikelidir. Gebelerde görülme ihtimali olan kramplar; eğer denizde, kıyıdan uzakta ve yalnızken olursa, gebe ve bebeği için hayati risk söz konusudur. Sıcağın yoğun hissedildiği 11.00-16.00 saatleri arasında, gebenin baygınlık ihtimaline bağlı olarak gebe yalnız yüzmemeli ve hatta yalnız dolaşmamalıdır. Aslında bu saatlerde güneşle temasta olmak, hamile kadınlar için zaten uygun değildir.
Gebeler yaz mevsiminde kıyafetlerine de dikkat etmelidirler. Çünkü hamilelerde mantar enfeksiyonuna yatkınlık mevcuttur. Cildin nefes almasını sağlayacak ince, pamuklu giysiler ve iç çamaşırları, cilt ve genital bölge mantar enfeksiyonlarının olmasını önleyecektir.
Yolculuk sırasında 1,5-2 saatte bir mola verilerek, molalarda 5-15 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Bu sayede bacaklarda ödem ve bacak toplardamarlarında kan pıhtılaşması ihtimali minimuma indirilir. Ayrıca uzun seyahatlerde pıhtı oluşumunu engellemek için varis çorabı kullanılmalıdır. Gebelerin uçak ile seyahatinde bir sakınca yoktur. Yalnız 34 haftadan büyük gebelerin doktor raporu olsa bile, bazı havayolu şirketleri seyahatlerine izin vermeyebilir.
Gebeler 24 haftaya kadar araç kullanabilirler. 24 haftadan sonra karın büyüdüğünden, zamanla konforlu araç kullanımı ortadan kalkmaktadır. Bu durum da kaza riskini artırır. Emniyet kemeri mutlaka takılmalıdır. Kemerin alt kuşağı göbek altı-kasık bölgesinden geçirilmeli ve çok sıkı bağlanmamalıdır.”