Güney Sudan bağımsızlığını ilan ederek, dünya üzerindeki 193'üncü ülke oldu. Ülke genelinde kutlamaların düzenlendiği Güney Sudan’da resmi bağımsızlık ilanını Meclis Başkanı James Wani İgga, açıkladı. İgga, “Biz halkın demokratik yollarla seçilen temsilcileri olarak, burada Güney Sudan'ın bağımsız ve egemen bir devlet olduğunu ilan ediyoruz." dedi. Güney Sudan Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 193. ülke, Afrika kıtasındaki 54. ülke olarak tarihteki yerini aldı.
2005'te bir buçuk milyon kişinin hayatına mal olan uzun iç savaşı sona erdiren barış antlaşmasında özerklik verilen Güney Sudan’da 2010 yılında tam bağımsızlık için referanduma gidilmesine karar verilmişti. Bir yıl ertelenerek 9 Ocak 2011'de yapılan referandumda nihai karar verilmiş ve Güney Sudan resmen bağımsızlığa giden yolda önemli bir adım atmıştı.
Başkent Juba'da on bilerce kişinin katıldığı törende Güney Sudan bayrağı göndere çekildi. Bağımsızlık töreninde yeni ülkenin ilk devlet başkanı Salva Kiir, anayasayı imzalayarak yemin etti. Juba'da düzenlenen kutlama törenlerine Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ve Birleşmiş Milletler Genel Başkanı Ban Ki Moon da katıldı.
Öte yandan yeni ülkeyi resmi olarak ilk olarak Sudan devleti tanıdı. Sudan’ın yanı sıra Mısır, Almanya ve ABD de tanıyan ülkeler arasında bulunuyor.
Törende, "Bağımsızlık Beyannamesi" Güney Sudan Yasama Meclisi sözcüsü Wani Igga tarafından okunduktan sonra Sudan bayrağı indirilerek Güney Sudan'ın bayrağı milli marş eşliğinde göndere çekildi. On binlerce Güney Sudanlının coşkuyla izlediği bayrak değişim töreninde, Başkan Kiir indirilen Sudan bayrağını saklayacaklarını belirtti. Kiir, “Bu bayrak Güney Sudan kayıtlarında beraber yaşadığımız ortak geçmişin tanınması için saklanacaktır” diye konuştu.
Resmi bağımsızlık ilanı bugün gerçekleşen yeni ülkede kutlamalar dün gece yarısında başlamıştı. Şehir merkezine kurulan dev bir saat geri sayımı tamamladığında ülkenin milli marşı televizyondan yayımlandı.