AK Parti ve CHP yöneticileri, Meclis'te yaşanan "yemin krizini" ele almak üzere sabah saatlerinde bir araya geldi. Görüşmeler 2 saatten fazla sürdü. Görüşmeye AK Parti'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP'den Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın katıldı. Görüşmede iki heyet ortak bir mutabakat metni üzerinde çalıştı ve bu taslak metin iki Genel Başkanın onayına sunuldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun taslak metne onay vermesiyle sorun çözülmüş oldu. İŞTE MUTABAKAT METNİ "Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır BAŞBAKAN ERDOĞAN: "HAYIRLI OLDU" KILIÇDAROĞLU: "MİLLİ İRADEYE SAYGI" CUMHURBAŞKANI: "ÜMİT EDERİM BDP'Lİ VEKİLLERDE MECLİSE KATILIR" SİYASİLERDEN İLK YORUMLAR
Bu arada mutabakat metninin ayrıntıları da belli oldu. Metinde şu satırlar öne çıkıyor:
Milletvekilleri milletimizin kendilerine verdiği onurlu görevi yerine getirmek için TBMM'de olmalı.
Yüzde 95 oranında seçim temsili gösteren Meclisimiz tüm partilerimiz için ortak bir zemin oluşturmaktadır. Bu zemin aynı zamanda yeni bir anayasa için de zemin olmalıdır.
Siyasi sorunların çözümü için yegane ortam TBMM'dir.
Tüm yasalar özgürlükleri genişletici bir şekilde yorumlanmalıdır"
CHP ve AK Parti'nin mutabakat varmasından ve CHP'lilerin yemin etme kararından sonra Başbakan Erdoğan gelişmeleri "Hayırlı oldu" şeklinde yorumladı. Başbakan Erdoğan şunları söyledi, "Beklentimiz buydu, hayırlı oldu. Aklı selimle hareket edilince herşey oluyor."
Başbakan Erdoğan, halen Meclis'i boykot eden BDP'lilerle ilgili olarak da "Onların da yeri Meclis" dedi. Erdoğan, "BDP'lilerin de yeri TBMM. Onlar da gelsin. Kimse ötekileştirilmedi, onların da yeri bu Meclis" diyerek sözlerini tamamladı.
Yemin krizinin aşılmasından sonra ilk yorumunu yapan CHP lideri "Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yemin krizinin aşılmasını hayırlı bir gelişme olarak yorumladı ve bu gelişmeyi "Büyük bir mermnuniyetle karşıladığını" söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, "Ümit ederim ki BDP'li vekiller de Meclis'e katılıp görevlerini yaparlar" dedi.
gül: büyük bir memnuyitle karşıladım
CHP ve AK Parti heyetlerinin uzlaşması sonrası yemin krizinin aşılmasına siyasilerden de ilk yorumlar gelmeye başladı. MHP lideri Devlet Bahçeli, "Demokrasi kazandı" yorumunu yaptı. Bahçeli, "CHP'nin yemin etmesi hayırlı bir başlangıç olarak görülmeli. Demokrasi kazandı" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise BDP'lilerin de Meclis'e gelip, çalışmalara katılmalarını temenni ettiğini belirtti.