Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, makro ekonomik gelişmeler ve bu yılın Ocak-Haziran dönemi merkezi bütçe uygulama sonuçlarını, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.
Maliye Bakanı, 2010 yılı ocak-haziran döneminde 15,4 milyar lira açık veren bütçenin, bu yılın ilk 6 ayında 2,9 milyar lira fazla verdiğini ifade ederek, buna göre performansta 18 milyar liradan fazla bir iyileşmenin söz konusu olduğunu bildirdi.
Şimşek, şunları kaydetti:
''İlk 6 aylık bütçe performansına baktığımız zaman aslında bunun bir tarihi başarı olduğu görürüz. 1970 yılından bu yana, yani son 41 yılda ocak-haziran döneminde nominal olarak en yüksek bütçe fazlası rakamına ulaşmış durumdayız. 1975 yılından beri ilk defa bütçe nisan, mayıs, haziran aylarında art arda fazla vermiştir. Yani ilk defa bu 3 ayda 1975'ten beri bir fazla söz konusudur. Yine merkezi yönetim bütçesi 2011 yılının ilk 6 aylık döneminde mart ayı hariç diğer 5 ayda fazla vermiştir ve 1983 yılından beri ilk defa 6 aylık dönemin 5 ayında bütçe fazlası verilmiştir.''
2010 Haziran ayında 5,4 milyar lira açık veren bütçenin, 2011 Haziran ayında 3,1 milyar lira fazla verdiğini bildiren Şimşek, böylece bütçede aylık bazda yaklaşık 8,5 milyar liralık iyileşme söz konusu olduğunu açıkladı.
Şimşek, bu yıl Haziran ayında bütçe gelirlerinin yüzde 44,7 artışla 26,7 milyar lira, giderlerinin ise yüzde 1,2 azalmayla 23,6 milyar lira olduğunu kaydetti.
BÜYÜME VERGİ GELİRLERİNİ OLUMLU ETKİLEDİ
Şimşek, güçlü büyümenin vergi gelirlerini olumlu etkilediğini, borç yapılandırmanın bütçeye katkısının olumlu olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde de mali disiplin içinde kalacaklarını bildirdi.
Şimşek, küresel belirsizlikler, riskler yüzünden ihtiyatlı kalmaya devam edeceklerini, borç krizinin iyi yönetilmemesi durumunda özellikle gelişmiş ülkelerde uzun dönemli düşük büyüme riski gördüğünü, gelişen ülkelerde de aşırı ısınma ve enflasyon kaygıları olduğunu kaydetti.
Son dönemde çıkan verilerin bir nebze de olsa Türkiye ekonomisinde de bir yavaşlamayı işaret ettiğini söyleyen Şimşek, cari açığın yönetilmesi konusunda başarılı bir şekilde bu işi götürdüklerini ama tabii bunu yapısal bir sorun olarak da gördüklerini ifade etti.
Şimşek, Türkiye'de yaşanan güçlü büyümenin en büyük etkisinin işsizlikte görüldüğünü, işsizlik oranının yüzde 10'un altına düşerek kriz öncesi dönemine gerilediğini bildirerek, işsizlikteki gerilemenin gelecek aylarda da süreceğini düşündüklerini söyledi.
YAPILANDIRMADA 8 MİLYAR TAHSİLAT
Öte yandan, Şimşek, yeniden yapıladırma kapsamında gerçekleştirilen tahsilatın ise 8 milyar lira olduğunu, taksitlerin aksamaması halinde, yıl sonu tahsilatının 14,7 milyar lira olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Bakan Şimşek yapılandırmada, ilk aylarda bile başarı oranının, yüzde 80 civarında olduğunu kaydetti.
Maliye bakanı Şimşek'in basın toplantısında öne çıkan ifadeler:
• ''2011'in ilk 6 ayında faiz dışı fazla yüzde 108,5 oranında artarak, 25,3 milyar liraya çıktı. Faiz dışı fazlamız neredeyse milli gelirin yüzde 2,5'i düzeyine ulaşmıştır.''
• ''Bu dönemde bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,7 oranında artarak yaklaşık 146,1 milyar lira, bütçe giderleri ise sadece yüzde 4,9 oranında artarak 143,2 milyar lira oldu.''
• ''İlk 6 ayda vergi gelirleri yüzde 24,4 oranında artarak, 122,7 milyar liraya yükseldi''
• ''2011 Haziranda bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,7 oranında artarak 26,7 milyar lira, bütçe giderleri de yüzde 1,2 oranında azalarak 23,6 milyar lira olarak gerçekleşti.''
• ''Bütçe giderlerindeki azalış faiz giderlerindeki azalıştan kaynaklanmaktadır. Bu ülkede iyi bir bütçe performansı ortaya koyduğumuz için faizler düşmüştür.''
•''1970 yılından bu yana, yani son 41 yılda ocak-haziran döneminde nominal olarak en yüksek bütçe fazlası rakamına ulaşmış durumdayız. 1975 yılından beri ilk defa bütçe nisan, mayıs, haziran aylarında art arda fazla vermiştir.''