Sendika üyeleri grevi, kesintiler kapsamında Bbc Dünya Servisi ve dış yayınları takip eden 'Bbc Monitoring' hizmetinde çalışan personelin işten çıkarılması ve bu kişilerin açılan diğer pozisyonlarda istihdam edilmemesi sebebiyle yapıyor. Bu durumun, Bbc televizyon ve radyolarındaki bazı programların yapılamamasına ve birçok yayının eksik kadroyla yapılmasına yol açtığı bildiriliyor.
Bbc yönetimi, farklı seçenekler sunmadan çalışanları işten ayrılmaya zorlamasıyla eleştiriliyor. Ayrıca İngiliz devlet kanalının, bu planı ileride daha çok çalışan için genişletmeye hazırlandığı iddia ediliyor.
Öte yandan Bbc'nin, sendikanın 'kesintilere hedef olan departmanlardaki çalışanların başka departmanlara aktarılması' yönündeki taleplerini de göz ardı ettiği aktarılıyor.
Bbc yöneticilerinden Lucy Adams, hükümetin kamu harcamalarındaki tasarruf politikası kapsamında Bbc'nin bütçesinde kesinti yaptığını ve bu sebeple bazı bölümleri kapatmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Kapanan bölümlerdeki çalışanların ya başka departmanlara kayırılıdığını ya da kıdem tazminatı ödeyerek işten çıkarıldığını ifade eden Adams, "Bbc'ye uzun yıllar iyi bir şekilde hizmet vermiş kişileri işten çıkarmak zorunda kalmak çok üzüntü verici. Gazeteciler Sendikası işten çıkmaya zorlanan hiç kimse olmasın istiyor ancak böyle bir teminat vermek durumunda değiliz. " diye konuştu.
Hükümetin kamu kesintileri kapsamında Bbc yönetimi, 272 milyon Sterlin bütçesinde 46 milyon Sterlin tasarruf yapmak zorunda olduğunu açıklamış ve bunun sonucunda 32 dilde yayın yapan Dünya Servisi'ndeki bazı bölümleri kapatma kararı almıştı. Televizyon, internet ve radyo yoluyla hizmet veren Bbc Türkçe servisi de bundan nasibini alarak radyo bölümü kapatılmış ve 5 çalışanının görevine son verilmişti.