Muratağa-Sandallar ve Atlılar Şehitleri Anıldı

15 Ağustos 2011 Pazartesi  12:30

 Sırasıyla Muratağa-Sandallar ve Atlılar şehitliklerinde yer alan törenlere Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Büyükelçiliği adına Müsteşar Berkan Umruk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri adına 28’nci Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, Anamuhalefet CTP-BG adına Ali Gulle, bazı bakanlar, milletvekilleri ile siyasi parti, örgüt, kurum, kuruluş temsilcileri ve şehit yakınları katıldı.
Törenler, protokol sırasına göre şehitliklere çelenk konulması ile başladı, saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır’ın konuşma yaptığı törende, şehit kızı Narin Güler de şiir okudu.
EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmasında, “Sadece toplu mezarlarda yazılı olan isimlerin karşısındaki yaşlara bakıldığı zaman bu vahşeti tüm çıplaklığı ile görebiliyorsunuz” dedi.
1950’li yılların başlarında kurulan Rum tedhiş örgütü EOKA’nın 1966 yılında hazırlanan Akritas planıyla Kıbrıs’ı tüm Kıbrıslı Türklerden arındırma hedefiyle saldırdığını ifade eden Eroğlu, “Bugün hala 1967 yılında Rum meclisinde alınan ENOSIS kararı tüm açıklığı ile durmaktadır” dedi.
Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların birbirine güvenemediğini belirten Eroğlu, “Tüm yaşananları hatırladıkça bugün hala içimizde bir güvensizlik vardır. Dün yaşananları unutmayacağız ama düne saplanıp kalmayacağız. Yaşanan gerçekleri göz ardı etmeden bugün var olan gerçeklerden de hareket ederek bir anlaşmaya varmanın yollarını aramaktayız” dedi.
Kıbrıs Türklerinin 1960 Ortaklık Cumhuriyetinden 3 yıl sonra dışlanmasının, 1974 Barış Harekatı’na kadar her yönden yoksun kalmasının tek nedeninin Kıbrıslı Rumların ENOSİS hayalleri olduğunu ifade eden Eroğlu, nitekim 15 Temmuz 1974’te darbeyi yaparak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adaya müdahalesine davetiye çıkardıklarını söyledi.
Bugün hala Kıbrıslı Rumların ayni hayaller peşinde koşmalarının ve düşüncelerinin bir gün gerçekleşeceğine inanmalarının Kıbrıslı Rumların müzakere masasında da huzursuzluklarını devam ettirmelerine, antlaşmamak için diretmelerine neden olduğunu söyleyen Eroğlu, “Barış Harekatı Kıbrıs Türkü’ne bir coğrafya kazandırmıştır ve kendi devletini kurmuştur. Varolan gerçeklerden bir tanesi de KKTC’nin varlığı yani, Kıbrıs’ta iki ayrı devletin varlığıdır” dedi
Dili ve diniyle iki ayrı devlet varolduğu gerçeği kabul edilmediği, megalı idea düşüncelerinin gerçekleşeceği düşünceleri devam ettiği sürece Kıbrıs’ta bir sonuca varmanın kolay olmayacağını belirten Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasında iyi niyetle çözümün yollarını aradığını, ancak Annan Planı’nı reddeden bir kesimin müzakere masasında olduğunu ve söz konusu plandan daha iyisini beklediğini kaydetti.
1974 öncesine dönmenin mümkün olmadığını belirten Eroğlu, KKTC’nin her geçen gün Anavatan Türkiye’nin de desteği ile gelişmekte ve geleceğe umutla bakmakta olduğunu ifade etti.
Bugünlere gelirken Kıbrıslı Türklerin verdiği şehitler ve Barış Harekatını gençlere de anlatmak gerektiğini kaydeden Eroğlu, “Bu toplu mezarlar her Kıbrıslı Türk için bir ibret manzarasıdır” dedi.
Anavatan Türkiye’nin bugünlere gelinmesinde büyük katkıları olduğunu, gelecekte de Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya devam edeceğine inandığını kaydeden Eroğlu, Barış Harekatı ve Anavatanın kıymetini bilmek gerektiğini, son dönemlerde ortaya atılan söylemleri büyütmeden yola devam etmek gerektiğini söyledi.
Birlik çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Birlik ve beraberlik içerisinde bir kere daha o günleri yaşamamak üzere çalışmalarımızı sürdürelim. Birliğimizi bozduğumuz anda başımıza gelecek olanlar bellidir” dedi.
Eroğlu, “Nasıl olursa olsun bir anlaşma bizi yeniden karanlık günlere taşıyabilir. Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda onuru, şerefi ve huzuruyla Türkiye’nin garantisinde yaşayacağı bir anlaşmanın arayışı içindeyiz” dedi.
AŞIR
Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır ise, “ENOSİS’i gerçekleştirmek için insanlığa sığmayan barbarlıklar yaptılar. Kendini medeni sayan devletler de katliamlara seyirci kaldı” dedi.
Kıbrıslı Türklerin Anavatan Türkiye’den başkasına güvenmediğini kaydeden Aşır, “Anavatanımız Türkiye ve onun kahraman ordusu sayesinde savaşsız barış dolu günler yaşadık…Bu huzur dolu günleri kaybetmek, gelecek endişesi yaşamak istemiyoruz” dedi.
Kıbrıs üzerinde senaryolar yazıldığını, Kıbrıslı Rumların ise emellerinden vazgeçmediğini ifade eden Aşır, “Ne vaat edilirse edilsin eşitliğimizden, egemenliğimizden ve Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi
Aşır, Alaniçi köyünde bir Rum evinin banyosunda yıkanmamış kanlı nacak, pala ve bıçakların bulunmasının; katliam çukurunun çevresinde hiç boş kovan olmamasının da yaşanan vahşetin resmini anlattığını söyledi.
Şehitlere atıfta bulunan Aşır, “Soykırım için Rumları ve bu vahşete suskun kalmış dünyayı lanetliyoruz” dedi.
 Aşır, “Onların hatıralarını yaşatacağız. Başucumuzdaki Türk bayraklarını sonsuza kadar burada dalgalandıracağız” dedi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Murataga-Sandallar-ve-Atlilar-Sehitleri-Anildi/359784