KTTO, dünya ekonomilerinde görülen kriz ve KKTC’ye yansımalarını değerlendirip, hükümet ve ekonomik aktörlere çağrı yaptı: “Kolay çözümden vazgeçin”...
Dünya ekonomilerinde yaşanan krizin döviz kurlarında ve borsalarında yaşanan iniş ve çıkışların Kıbrıs Türk ekonomisini yakından etkilediğini belirten KTTO, Döviz kurlarındaki artışları, ekonomide yeni bir dengenin oluşmaya başladığının işareti olarak değerlendirdi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın açıklaması şöyle:
“Dünya’nın belli başlı ekonomileri olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’ndeki borç yönetimi konusunda başlayan tartışma ve krizler, artık iyice küreselleşmiş olan ekonomik çevrimler içinde bulunan her ülkeyi ve herkesi yakından etkilemiştir. Bu tartışma ve krizlerin sonucu olarak döviz kurlarında ve borsalarda yaşanan iniş-çıkışlar, elbette Kıbrıs Türk ekonomisini de yakından etkilemektedir.
Döviz kurlarındaki artışlar, ekonomide yeni bir dengenin oluşmaya başladığının işareti olarak değerlendirilmelidir. Ne var ki, Kıbrıs Türk ekonomisinin bu yeni denge içindeki yerinin ne olacağı da KKTC hükümeti tarafından izlenen politikalardan etkilenecektir. KKTC hükümetinin öncelikli görevi, dünya ve bölge ekonomilerini izleme konusundaki yeteneği kanıtlanmış olan Türkiye hükümetinden de destek alarak, KKTC ekonomisinin bölge ekonomilerine göre avantaj ve dezavantajlarını yeniden saptamak ve oluşmakta olan denge içindeki rolümüzü gerçekçi bir şekilde saptamaktır.
Dünyanın içinde geçmekte olan ekonomik sarsıntı, esas olanın gerçekçi politikalar izlemek olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Devletler, yurttaşlarına ancak ürettikleri mal ve hizmetlerin karşılığı olan refah seviyesini sağlayabilirler. Borçlanma yoluyla sağlanan refah sürdürülebilir değildir ve eninde sonunda bir kriz ile sonuçlanmak durumdadır.
KKTC hükümetinin krizi değerlendirme konusundaki yetersizliği, yurttaşlarımızı, iş insanlarını ve sivil toplum örgütlerini krizin nedenlerinden daha çok sonuçları ile ilgilenmeye ve bu sonuçların faturasını kendileri yerine başkalarına ödetmenin yollarını aramaya yöneltmektedir.
Krizin yarattığı sonuçları yapay önlemlerle ortadan kaldırmak mümkün değildir. Kriz, bir refah daralmasına neden olacaksa, buna sabır, cesaret ve gelecek vizyonumuza bağlı olarak katlanmak gerekmektedir. Krizin yarattığı sonuçları avantaja dönüştürmek için ise, yatırım ortamını iyileştirerek daha fazla yabancı sermaye çekebilmemiz ve çalışma hayatını verimlileştirerek ürettiğimiz mal ve hizmetleri daha uygun koşullar ile dünya pazarına sunabilmemiz gerekmektedir. Kıbrıs Türk halkının yaşamında gerçek bir refah artışı sağlamak da buna bağlıdır.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası, başta hükümetimiz olmak üzere bütün ekonomik aktörleri, ‘kolay çözümler’ aramaktan vazgeçmeye ve KKTC ekonomisinin yapısal sorunlarına yoğunlaşmaya davet etmektedir.”