Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki PKK kamplarına düzenlediği hava harekatı nedeniyle 3 gün önce Irak Türkiye’ye protesto notası vermişti. Genelkurmay'dan belgeli yalanlama
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre 24 Ağustos’ta Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Irak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Cevad El Dorki, Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini, sınır bölgelerini bombaladığını ve masum sivilleri hedef aldığını ileri sürdü. Özçelik’e, Irak hükümetinin bu durumu protesto ettiğini ileten Dorki, Türkiye’den operasyonlarını derhal durdurmasını istedi. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ne bu talebi de içeren bir protesto notası verildi. İşte bu notaya dün Türkiye’den karşılık geldi.
Düzmece görüntüler
Irak, terör örgütünün internet sitelerinde ve ROJ TV’de yayımlanan görüntüler ve hava harekatında 7 sivilin öldüğü iddiaları üzerine bu notayı vermişti. İddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bu görüntülerin “düzmece” olduğunun açık bir şekilde görüldüğünü vurguladı. Edinilen bilgiye göre, bölgenin havadan çekilmiş görüntülerinde, vurulan hedeflerin uzağındaki bir yolda tespit edilen ve içindeki 7 sivilin öldüğü iddia edilen araç enkazının etrafında, hava saldırısına işaret eden en ufak bir kanıt bulunmadığı görüldüğü söylendi. Yolda hasar ya da krater olmadığına dikkat çeken kaynaklar, bu görüntülerin ve sivil kaybı olduğu iddiasının “tamamen terör örgütü propagandası” olduğunun altını çizdi.
‘Harekatta hiç sivil ölmedi’
Irak makamlarına bu bilgilerin tamamının verilmesine rağmen, sivil kayıp olduğu iddialarının sürmesinin üzücü olduğunu belirten kaynaklar, bu konudaki rahatsızlıklarını belirtmek üzere önceki gece Ankara’daki Irak Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak nota verildiğini söyledi. Irak’a, resmi internet sitesinde yer alan bilgilerin çıkarılmamasından duyulan rahatsızlık iletilerek, “Resmi sitedeki bilgilerin derhal düzeltilmesini istiyoruz” mesajı verildi. Kaynaklar, hava operasyonunda hiç sivil ölmediğini de vurguladı.
Irak’a bilgi verilmedi
Yine diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye, hava operasyonu öncesinde ne Irak Hükümeti’ne ne de Kuzey Irak’taki Kürt yönetimine herhangi bir bilgi vermedi. Bağdat’a ilk bilgi 24 Ağustos’ta Türk Büyükelçisi’nin Irak Dışişleri Bakanlığı’na davet edildiği sırada verildi. Kuzey Irak’taki Kürt yönetimiyle ise resmi düzeyde bir bilgi paylaşımı olmadı. Bunun gerekçesi ise kaynaklar tarafından, “Operasyon bilgilerinin sızma ihtimali” olarak açıklandı.
ABD rahatsız değil
Türkiye’nin teröre karşı kendini savunma hakkının bulunduğunu kamuoyuna açıklayan ABD’nin, Irak’taki istikrara verdiği önem nedeniyle, sürdürülen operasyonlardan dolayı “tedirgin olduğu” iddiaları da diplomatik kaynaklarca reddedildi. Aynı kaynaklar, Libya Temas Grubu’nun Perşembe günü İstanbul’daki toplantıya katılan ABD’li üst düzey yetkililerle konuşulduğunu belirterek, “Hiçbir rahatsızlık yok” dedi.
GENELKURMAY, ROJ TV YAYINLARINI İNCELEDİ
Yolda ve refüjde niye tahribat yok?
Genelkurmay Başkanlığı, ROJ TV’nin olay hakkında koyduğu görüntüleri inceledi. İncelemelerde, şu sonuçlara varıldı: “Türk uçaklarının attığı bombaların tahribat gücü çok yüksek. Oysa vurulduğu iddia edilen araç tahrip olmakla birlikte, üzerinde olduğu yol ve yol kenarındaki refüjde, ROJ TV görüntülerinde bile herhangi bir tahribat izi yok. Eğer Türk uçaklarının attığı bombalarla vurulmuş olsaydı, sadece araç değil, yol ve refüj de büyük zarar görürdü. Dolayısıyla bu aracın Türk uçaklarının attığı bombalarca tahrip olduğu haberleri düzmece ve asılsızdır.”