Hükümetin, bayram öncesi azınlık vakıflarına verdiği müjdeden sonra, şimdi gözler sürecin nasıl işleyişinde... Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, azınlık vakıflarının 1936’da beyan ettikleri, ancak daha sonraki süreçte el konulan taşınmaz mallarının iadesi ve 3. şahısların mülkiyetine geçen taşınmazlar için de devlet tarafından rayiç bedel ödenmesini öngören düzenlemeye ilişkin uygulama yönetmeliğinin 15-20 gün içinde çıkacağını söyledi.
180 taşınmaz iade edildi
Azınlık vakıflarının 12 aylık süre içinde yapılacak başvuruları, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün en üst seviyedeki karar organı olan Vakıflar Meclisi tarafından değerlendirecek. Sözkonusu mallar Meclis’in olumlu kararından sonra ilgili tapu sicil müdürlüklerince azınlık vakıfları adına tescil edilecek. Bu anlamda kritik konumda görev yapacak 15 üyeli mevcut Vakıflar Meclisi, Vakıflar Genel Müdürü Adnen Ertem, Genel Müdür Yardımcıları Burhan Ersoy, Ali Hürata, Genel Müdürlük 1. Hukuk Müşaviri Oya Ercil, üyeler Arif Dülger, Ahmet Kartal, Aydın Seçkin, Miktat Yetim, İslam Emiroğlu, Rıfat Güpgüpoğlu, Pandeli Laki Vingas, Tevfik Başaran Ersen, Süleyman Suvat’tan oluşuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre Türkiye’de halen faaliyeti devam eden 162 azınlık vakfı bulunuyor. Azınlık vakıflarının el konulan ve mülkiyeti tartışmalı olan mallarına ilişkin bugüne kadar kesin bir liste ortaya konmadı. Ancak bin civarında taşınmazın tapuda başka kişi ve kuruluşlar adına kayıtlı olduğu ifade ediliyor.
Yönetmelik 15 günde çıkacak
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, düzenleme kapsamına giren taşınmaz malların sayısıyla ilgili açıklamanın Başbakan tarafından yapılacağını belirterek, rakam vermedi. Düzenlemenin usul ve esaslarını belirleyecek yönetmeliğin ise 15-20 gün içinde çıkacağını belirten Ertem, “Düzenlemenin mali portresiyle ilgili bilgi verebilir misiniz?” sorusuna, “Şu anda tek söyleyebileceğim AİHM’nin belirlediği bedeller Türkiye’deki bedellerin çok çok üstünde 2-3 katı gibi. Türkiye açısından en azından böyle bir avantaj sağlayacaktır” karşılığını verdi.
Ertem, 2008’de çıkartılan Vakıflar Kanunu ile yapılan düzenleme ile KHK düzenlemesi arasındaki farkı şöyle aktardı: “2008’de yapılan düzenlemede malik bölümü açık alanlar, belediye ve il özel idarelerine devredilmiş olanlarla ilgili, mezarlık ve çeşmelerle ilgili ve rayiç ödemesi yoktu. KHK ile bunları getirdik. Uygulama esnasında çıkan sorunları gidermek istedik. Yaptığımız çalışmada nokta atışı yaptık. Kamulaştırma, satış ve trampa yapılanlar hariç diyoruz. Çünkü kamulaştırma ve satış yapıldıysa bedeli alınmış, trampa yapılmışsa karşılığında birşey alınmıştır. Bunların dışında el konulanlara kapsama giriyor yani.” Ertem, “2008 düzenlemesinden sonra iade edilen taşınmaz sayısı ne?” sorusu üzerine ise “2008’deki düzenlemeden sonra 180 taşınmazın iadesiyle ilgili olumlu yanıt verdik” bilgisini verdi.