Rotası tansiyonu yüksek Akdeniz. Aynı özelliklere sahip ‘Büyükada’ da Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın katıldığı törenle denize indirildi, 2013’te donanmaya teslim edilecek
Preveze Deniz Zaferi’nin 473. yıl dönümünü ve Deniz Kuvvetleri Günü’nü, Türkiye’nin ilk milli gemisi TCG Heybeliada taçlandırdı. Bundan 11 yıl önce temeli atılan Milli Gemi Projesi’nin (MİLGEM) ilk meyvesi olan TCG Heybeliada 2008 yılında suya indirilmişti. 3 yıl süren testlerden sonra F-511 numaralı korvet sınıfı savaş gemisi, görünmez özelliği, güdümlü füzeleri ve helikopter pisti özelliği ile donanmanın son ‘yakışıklısı’ olarak bahriyelilerin hizmetine sunuldu.
Heybeliada donanmaya teslim edilirken MİLGEM projesi kapsamında yapılan aynı sınıf ikinci gemi Büyükada için de denize indirme töreni düzenlendi. İstanbul Pendik’teki İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgen katıldı. Heybelida’nın yüzde 65’i tamamen yerli imkanlarla üretildi. Geminin motoru birkaç aksam ise yurtdışından ithal edildi. Geminin maliyeti yaklaşık 260 milyon doları buldu. Aynı özellikle gemi ithal edilmeye kalkılsaydı Heybeliada’nın maliyeti 500 milyon doları bulacaktı. Milli gemi olan TCG Heybeliada’nın ilk görev yeri ise Akdeniz olacak. “Hayalet Gemi”nin Akdeniz’de de görevlendirilmesi planlanıyor. Büyükada da aynı özelliklere sahip. 2013’te ise donanmaya teslim edilecek.
Hayalet Gemi nedir?
Savaş gemisinin donanımında, harp gemileri için vazgeçilemez bir öneme sahip olan iz yönetimi ve izlerin azaltımı faaliyetleri kapsamında, hidrodinamik, akustik, manyetik, kızılötesi, radar izlerinin azaltımı tasarım faaliyetlerine yön veren ana girdiler kullanıldı. Tanımlanmış düşük gizlilik (stealth) seviyesine ulaşabilmek maksadıyla detaylı çalışmaların icra edildiği geminin adı bu özellikleri nedeniyle hayalet olarak da anılıyor.
Büyükada ve Heybeliada’nın özellikleri
-99.5 metre uzunluğunda, 14,4 metre genişliğinde. Sattte 30 deniz mili sürate ulaşabiliyor.
-Tanımlanmış düşük gizlilik (stealth) seviyesine ulaşabiliyor.
-Deniz altında ses dalgalarıyla iletişim sağlayacak.
-Olası torpido saldırılarını önceden belirleyip, sinyal demetleriyle düşman donanmasının haberleşme sistemini yanıltacak.
-Savaş gemisinde, personelin çalışma koşulları için 5 yıldızlı konfor sağlandı
-108 kişilik yatak kapasitesi bulunuyor.
-Harpoon ve 76 mm top bulunuyor.
-10 tonluk Sea Hawk S-70 B deniz helikopteri yer alıyor.
-Denizde kalma süresi lojistik destekli 21 gün, lojistik desteksiz 10 gün olan gemide, günde 20 ton tatlı su üretilebilecek.
CUMHURBAŞKANI GÜL:
Barış isteniyorsa savaşa hazır olunmalı!
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, özel sektör ile yapılan ortaklığa vurgu yaparak şöyle konuştu: “Türkiye, sadece standart sınıfta değil, ateş gücü yüksek olan, dışarı ile yarışabilen, üstün nitelikli silahlar da yapmaya başlamıştır. Kara ve hava kuvvetlerimizde olduğu gibi deniz kuvvetlerinde bunun başlamış olmasından büyük bir gurur duyuyorum. Buraya gelmeden notları okuduğumda beni en çok sevindiren şey, özel sektörle yapılan işbirliğidir. 50’ye yakın özel sektör firmasının bu gemilerin inşasında görev aldığını duymam beni ziyadesiyle mutlu etmiştir. Şu bilinen bir gerçektir ve bunu en iyi askerler bilir. Barış istiyorsanız, istikrar istiyorsanız, hak ve hukukunuzu korumaya hazırsanız savaşa da hazır olmanız gerekir. Savaş en son tercih edilen bir olaydır. Savaşı hiç kimse tercih etmez. Aslında en kötü senaryodur ama savaşmamak ve savaşı önlemek, barışı tesis etmek ve barışa herkesi mecbur kılmak için savaşa da hazır olmak gerekir. Savaşa hazır olmanın birinci şartı da yüksek ateş gücü ve en modern teknolojiye sahip olmak ve bunu kendi evinizde ve gücünüzle yapmaktır.”
BAŞBAKAN ERDOĞAN:
Ülkemizin hukukunu sonuna kadar koruyacağız
Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada Heybeliada’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk savaş gemisi olduğunu olduğunu söyledi. Konuşmasında, Güney Akdeniz sularından yükselen tansiyona da değinen Erdoğan, şöyle dedi: “Heybeliada’yı bundan 3 yıl önce fırtınalı bir günde denize indirmiştik. Hamdolsun, bu gemi, şimdi bütün fırtınalara dayanıklı şekilde ülkemizin bayrağını denizlerde gururla taşıyacak. Herkes bilsin ki Türk Bayrağı denizlerde de okyanuslarda da barışın sembolü olmaya devam edecektir. Türkiye artık ’Üç tarafımız denizlerle, dört tarafımız da düşmanlarla çevrili’ deyip kendi içine kapanan bir ülke değildir. Denizlerdeki ülke çıkarımız çevre denizlerinden Süveyş Kanalı’na, oradan da Hint Okyanusu’na kadar uzanır. Türkiye, ekonomik menfaatlerini sonuna kadar koruyacağı bilinmelidir. Denizlerimizdeki doğal kaynaklar üzerindeki haklarımızı da savunmak için gerekli güvenlik tedbirlerini almakta kararlıyız. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak giriştiği petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine karşı tedbirlerimizi aldık. KKTC ile New York’ta yaptığımız anlaşmadan sonra biz de Piri Reis gemimizi arama faaliyetlerinde bulunmak üzere bölgeye gönderdik. Bundan sonra da milli menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa onu tereddütsüz şekilde hayata geçirmeye devam edeceğiz. Barışın imkanlarını sonuna kadar değerlendireceğiz, ama ülkemizin hukukunu da sonuna kadar koruyacağız.”