BBP lideri Yazıcıoğlu’nun öldüğü kazayla ilgili soruşturmada, kayıp GPS cihazını söken askerlerin de bulunduğu 4’ü muvazzaf asker 7 kişi tutuklandı. Şüpheliler delil karartmak ve örgüt üyeliğiyle suçlanıyor.
BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası soruşturmasında Özel Yetkili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen 9’u muvazzaf 12 şüpheliden 7’si tutuklandı. Önceki gün saat 08.00’de başlayan ve dün sabaha karşı 04.00’te sona eren sorgulama sonucunda 3’ü sivil, 4’ü muvazzaf asker olmak üzere 7 şüpheli, ’Helikoptere ait cihazların çalınmasına iştirak etmek, suç delillerini karartmak, sahte tutanak düzenleme ve silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamalarıyla tutuklandı. Tutuklanan 3 sivil, kara kırım heyeti başkan ve üyelerinden oluşuyor. Heyeti başkanı olan kimya mühendisi Ferudun Seren ile heyet üyeleri Kara Kuvvetleri’nden emekli pilot Mehmet Sevdim ve mühendis Kerem Mumcuoğlu, hazırladıkları tutanaklar ve kaza kırım raporunda yer vermedikleri GPS cihazının çalınmasına iştirak etmekle suçlanıyor. Tutuklanan muvazzaf askerler arasında, Cumhurbaşkanı Gül’e gönderilen videoda enkazda cihaz söktükleri iddia edilen askerlerden Aydın Özsıcak ile Nusret Memiş de var.
‘Tümgeneral de bekliyorduk’
VATAN’a konuşan BBP Genel Başkan Yardımcısı Kartal, tutuklanan 3 kişinin Sivil Havacılık’tan olduğunu belirterek, “Tutuklanan 3 kişi de Sivil Havacılıktan. Ancak ben arama kurtarmanın başındaki üst rütbeli askerlerin gözaltına alınmasını bekliyordum. Şu an onlar yok. Arama kurtarmanın başında olan ekip, tümgeneral, albay ve yarbaydı. Çünkü arama kurtarma çalışmasında yer tespiti yapıldıktan sonra aranmayan tek bölge enkazın olduğu yerdi. Onların da gözaltına alınabileceğini düşünüyordum alınmadılar. Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru vardı. Onu da gözaltına almadılar. Ama biz ümitvarız. Savcının doğru gittiğine inanıyoruz.” diye konuştu.
Gül ‘Keçiler götürmedi ya’ dedi soruşturma hızlandı
Cumhurbaşkanı Gül, Almanya gezisinde aralarında Genel Yayın Yönetmenimiz İsmail Turgut Yuvacan’ın da olduğu gazetecilerle yaptığı sohbette, Devlet Denetleme Kurumu’nun araştırmasının ‘büyük açıkları ortaya koyduğunu’ vurgulayarak, “Düşünebiliyor musunuz, Meclis’te bu mesele kapanmıştı. Ama düşen helikopterin beyni, yani her şeyi kaydeden o hafızası yok şimdi ortada. Keçiler gelip söküp götürmedi onu” demişti.
‘Kar yüzünden alamadık’
Tutuklanan Kaza İnceleme Kurulu Başkanı Seren, geçen yıl verdiği, ifadesinde kaza haberi geldikten hemen sonra aynı gün K. Maraş’a gittiklerini, 28 Mart 2009’dabir helikopterle enkaz alanına gitmeye çalıştıklarını ancak iniş yapamadıklarını söylemişti. Ertesi gün enkaza ulaştıklarını belirten Seren, hava koşulları nedeniyle kendilerine enkaz yerinde en fazla 1 saat kalınabileceğinin söylendiğini bu yüzden aceleyle fotoğraflama işlemini yaparak olay yerinden ayrılmak durumunda kaldıklarını savunmuştu. Seren, kokpit panelini neden yanlarına almadıkları sorusuna karşılık “Yerde yaklaşık 1.5 metre kar vardı. ben de biraz rahatsızlanmıştım” deyi cevap vermişti. Seren ayrıca GPS cihazlarını 29 Mart’ta gördüklerini ve fotoğrafladıklarını, ancak iki gün sonra 31 Mart’ta tekrar kaza yerine gittiklerinde cihazların olmadığını gördüklerini ileri sürmüştü. Seren, ancak kayıp cihazların karın içerisinde kaybolmuş olabileceği ve enkaz kaldırıldığında kayıp cihazlara ulaşabilecekleri düşüncesiyle tutanağı sadece kendisinin imzaladığını, arkadaşlarının imzalamadığını söylemişti.