Türkiye genelinde 2 gündür etkili olan yağmur can aldı. Antalya, Manisa ve Denizli’de 4 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetti. Antalya’da ise 5 kayıp var. Yağışlar Edirne, Tekirdağ ve İstanbul gibi Marmara illerinin yanı sıra tüm Ege’de de hayatı felç etti. Avrupa ‘Mini buz devri’ne giriyor! Avrupa geçen hafta son 100 yılın en sıcak ekim ayını yaşadı. Ancak İngiliz hava uzmanları, önümüzdeki birkaç hafta içinde sıcaklıkların tam 30 derece düşeceği ve Avrupa’nın ‘mini buzul çağı’na gireceği uyarısını yaptı.
Pazar günü başlayan yağışlı hava tüm yurda yayılarak etkisini sürdürüyor. Yağmur Akdeniz’de ise ölümcül bir hal aldı. Antalya’nın Serik İlçesi’ne bağlı Gebiz Beldesi Haskızılören Köyü’nde önceki gece başlayıp aralıklarla devam eden şiddetli yağış nedeniyle 6 kişi kayboldu.
3 ev ve köprüler yıkıldı
Bölgedeki kayıp vatandaşların bulunması için arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Haber alınamayan kişilerin Hasan Bulut, Hulusi Kutlu, Fatma Kutlu, Ayşe Beşbaş, Süleyman Çelik ve Meryem Çelik olduğu açıklandı. Akşam saatlerinde kayıp 6 kişiden Ayşe Beşbaş’ın cesedi bulundu. Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren, Beşbaş’ın cesedinin Haskızılören Köyü’nde bulunduğunu, diğer kayıp 5 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Ayşe Beşbaş’ın kayıp olanlardan Fatma ve Hulusi Kutlu’nun kızı olduğunu, İstanbul’dan anne ve babasının ziyaretine geldiği belirtildi. 3 ev ve 3 köprünün yıkıldığı beldede mahsur kalan 25 kişi kurtarıldı. 1000 dekar alan ise sular altında kaldı. Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, son 24 saat içinde havalimanı bölgesine metrekareye 300.4 kilogram yağış düştüğünü, fırtınanın hızının da saat 21.42’de 78 kilometre olarak ölçüldüğünü söyledi: “25 Şubat 1974 yılında bölgeye 232 kilogram yağış düşmüştü, yani 37 yıl sonra 24 saatte bu kadar yağış düştü. Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı havanın bugün ve yarın da devam edecek.”
Okullar tatil edildi
Şiddetli yağış, fırtına yüzünden kentte dün okullar tatil edilirken, şehrin birçok bölgesinde tarım arazileri zarar gördü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, hasatı başlayan pamuk ve narenciye ürünleri ile yeni dikimi yapılan seralarda çok ciddi zararlar oluştuğunu, ancak henüz net zararın ortaya çıkarılamadığını, hasar tespit çalışmalarının il genelinde sürdürüldüğünü söyledi.
Havadan yiyecek atılıyor
Gebiz Orman İşletme Şefliği’nin bahçesinden havalanan orman helikopterleri, köprülerin yıkımı nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı köylere havadan gıda kolileri atıyor.
BODRUM: 4 saatte sulara gömüldü
Muğla’nın Bodrum ilçesinde hafta sonu başlayan şiddetli yağış ve lodos fırtınası sürüyor. Dün de sahildeki restoran, otel ve motel gibi işyerleri su altında kaldı. Kumbahçe sahilinden yaklaşık 200 metre açıkta olan ve dün saat 14.00 sıralarında görüntülenen 13 metre uzunluğundaki tek direkli ‘Belgin 2’ adlı yelkenli gezi yatı, saat 17.45 sıralarında sulara gömüldü.
DİDİM: Lodos yıktı geçti
Aydın’ın Didim ilçesinde dünden beri etkili olan lodos fırtınası ve sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle çok sayıda otel ve
işyeri sular altında kalırken, Altınkum’da hortum nedeniyle maddi hasar meydana geldi.
TEKİRDAĞ: Ağaçlar caddeye devrildi
Yağmur, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde de etkili oldu. Yağış nedeniyle cadde ve sokalar göle döndü. Saatteki hızı 30 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan bir çınar ağacı kökünden kırılarak devrildi.
İSTANBUL SAAT 12:05: 52 kilo yağmur yağdı
İki gündür yağmura esir olan İstanbul dün öğle saatlerinde, akşam karanlığını yaşadı. Dün son 24 saatte İstanbul’a sınır Kilyos Kumköy’e 52 kilogram yağış düştü. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, Marmara Bölgesi’nde devam eden yağışlar nedeniyle İstanbulluları sel ve su baskınlarına karşı uyardı.
1 hafta daha yağış var!
Ekim ayının gelmesiyle başlayan soğuk ve yağışlı havaların etkisi altına giren Türkiye’yi bir hafta daha zorlu hava şartları bekliyor. Uzmanlar Türkiye’de bir hafta daha lodosla birlikte yağışlı hava şartlarının devam edeceğini söyleyerek, önümüzdeki hafta yağışların Karadeniz ve Doğu Anadolu’yu etkisi altına alacağına dikkat çekti.
Geçen hafta son 100 yılın en sıcak ekim ayını yaşayan, halkın bikinilerini alarak parklara ve sahile koştuğu Avrupa ve İngiltere’nin bir kaç hafta içinde “Mini buzul çağı”na girmeye hazırlanıyor. İngiliz hava tahmini uzmanları, önümüzdeki bir kaç hafta içinde hava sıcaklıklarının 30 derece kadar düşeceğini ve son 300 yılın en soğuk kişinin geleceğini ifade etti. Yapılan tahminlere göre Amerika’yı etkisi altına alan La Nina isimli soğuk hava dalgası Kuzey Avrupa’nın tamamını etkisi altına alacak. Yıl sonuna doğru hava sıcıklıklarının eksi 20 dereceleri göreceği tahmininde bulunan uzmanlar, “Hükümet yetkilileri çetin kış şartları için gerekli hazırlıkları yapmalı, Avrupa genelinde mini bir buzul çağı yaşanacak” uyarısında bulundu. Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada da güneşten gelen ultraviyole radyasyon dalgalarında da önemli derecede bir düşüş yaşandığı, bunun da Avrupa’yı dondurabileceği ifade edildi.
‘Türkiye’yi etkilemez’
Uzmanlar, Avrupa’yı buzul çağına sokması beklenen La Nina’nın Türkiye için tehlike unsuru olmadığı görüşünde. İTÜ Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, şunları söyledi: “La Nina Peru açıklarındaki bir soğuk su akıntısı. Yüksek alçak basınçlı olduğu için atmosferi doğrudan etkiliyor. Bu akıntı tüm dünyanın hava durumunu etkiler. Şu anda Kuzey kutbu kışa girmiş durumda.
Kışın bu cephe sistemleri güneye iniyor, soğuk havasını güney enlemlerindeki ülkelerde taşıyor. Avrupayı etkileyen hava akımları her zaman Türkiye’yi etkiler. Çünkü Türkiye Avrupa’nın batısında. Ancak La Nina akıntısı Türkiye’yi Avrupa kadar etkilemez. Isı -20 derecelere inmez.
Türkiye’de en fazla yağış getiren fırtınaların yönünü değiştirir.”