Şahin "Süren krallığın veliahdı olmaz"

5 Kasım 2011 Cumartesi  12:26

Başka sanatçıların seslendirdiği 10 hit şarkısını yorumladığı yeni albümü Mahzen ile müzikseverlerin karşısına çıkan beste fabrikatörü Selam Şahin, 900 bestesi olan Serdar Ortaç için "Benim zamanımda 2 bin-2 bin 500 beste yapan da vardı. Ama bilinen eserleri iki üç tane. Benim 300 bestemin 150'si hit. Önemli olan hangisi? Ben istesem günde 50 tane de şarkı yaparım. İşe yaramadıktan sonra yapsam ne olur?" dedi. Bu yıl 45. sanat yılını kutlayan sanatçıyla yeni albümü Mahzen'i, müzik dünyasının durumunu ve bestelerini konuştuk. Şahin velahtınız var mı sorusuna "Benim yaptığım müzikte keşke veliahtım olsa diyorum ama göremiyorum hiç kimseyi. Süren krallığın veliahtı olmaz" diye cevap verdi.

Yeni albümünüz Mahzen'de daha önce başka sanatçıların seslendirdiği şarkıları yorumladınız. Bu fikir nereden doğdu?

İki oğlum, kızım ve eşimle beraber düşündük bu projeyi. Bana "Mahzende kalmış, hit olmuş, okumadığın şarkıları toplayalım, adı da Mahzen olsun" dediler. 20-30 eserden 10 tane seçtik. Seneye de bir on tane daha seçip ikicisini çıkartacağız. Mahzen 1, Mahzen 2 diye devam edecek.


Albüme gelen yorumlar nasıl?

Çok beğenildi. Telefonlar yağıyor. "İyi düşünmüşsünüz" diyorlar, bu da benim hoşuma gidiyor. En yakın dostlarım bile "Bu şarkı da senin miydi? Bilmiyorduk" diyorlar. Albüm oğlumun adını taşıyan Lider Müzik'ten çıktı. 1985'te oğlum dünyaya geldi. O dönem sahibi olduğum Lider Müzik'ten Zeki Müren 4 albüm yapmıştı. Bana şirketinin ismi çok güzel oğluna da o ismi ver dedi. Zaten eşimle biz de onu düşünmüştük.Oğluma plak şirketimin ismini koyduk. Ondan bir buçuk yaş küçük bir oğlum daha var, adı Emirhan. 15 yaşında da kızım var, adı İrem.

"TAKLİTLER ASLINI YAŞATIR DERLER"

Sizin hakkınızda internetteki yorumlara baktım Herkesi eleştiren internet sözlükleri bile sizden olumlu bahsediyorlar. Nasıl sevdirdiniz herkese kendinizi?

Taklitler aslını yaşatır derler. Ben kimsenin gölgesi ve taklidi altında yola çıkmadım. Kendime has bir yorumla yola çıktım. 45 yıl oldu müziğe başlayalı. Hala daha yenilik peşinde koşuyorum. Bir yere gelmek kolay ama kalmak kolay değil. Türkiye'de 5 ayrı türde baste yapan başka hiç kimse yok. Karadeniz türküsü, roman türküleri, Türk sanat müziği, pop var, az da olsa arabesk var. Her türde beste yaptım ve hepsi de hit oldu. Benim şarkılarımı alıp rock, pop, arabesk her türde okuyanlar var. 2012'de yeni şarkılardan oluşan bir albüm çıkaracağım. Çok çok sürpriz şarkılar olacak içinde. Orkestrası zengin bir albü olacak. İçinde rock da olacak. Müzikseverlere "Helal olsun Selami Şahin'e" dedirtmek en büyük hedefim.

Veliahtınız var mı?

Benim yaptığım müzikte keşke veliahtım olsa diyorum ama göremiyorum hiç kimseyi. Süren krallığın veliahtı olmaz.

Sizin bestelerinizi ünlü isimler okudu. Şarkılar genelde besteciyle değil okuyanla anılır. Bu durum hiç rahatsız ediyor mu sizi?

Avrupa'ya baktığımızda en popüler şarkılar okuyan sanatçı kadar besteciyle de anılır. Televizyonda izliyorum benim şarkılarımı okuyorlar adım zikretmeseler de altta da söz müziğin kime ait olduğu yazılmalı. Türkiye'de yavaş yavaş bu kültür oluşuyor. Çok şarkımın bana ait olduğu bilinmiyor.

"ALBÜM YAPMAK BÜYÜK PARA"

Hem yorumcusunuz, hem de besteci. Sizin önceliğiniz hangisi?

Ben 16 yaşında ünlü oldum. Henüz çocuktum. 45'lik zamanında ünledim. Taş plak yei bitmişti. Önce kendimi ses sanatçısı olarak tanıttım. 1969'ta ilk bestemi yaptım: Sen Mevsimler Gibisin... Yılın bestesi ödülü almıştım o besteyle. 300 civarında bestem var ve 150'si hit ve sanatçıların yüzde 90'ı bestelerimi okumuştur.

Beste fiyatlarının 30, 40 bin dolar olduğu söyleniyor doğru mu bu rakamlar?

Bu rakamları isteyen besteciler var ama zor... Çünkü albüm yapmak büyük para. Bir şarkıya 30 bin verilirse 10 şarkı 300 bin dolar eder.

Yeni bestecilerden kimleri beğeniyorsunuz?

Hepsini tanıyorum. Anneler doğurdukça yeni besteciler muhakkak çıkacak. Ama eser yapmaktan öte kalıcı eser yapmak önemli. 45 sene önce yaptığım şarkılar bile kalıcı benim. Çok beste yapmak hüner değil, yapılmamışı yapmak hüner.

'İSTESEM GÜNDE 50 ŞARKI YAPARIM'

Serdar Ortaç 900 beste yaptığını söylüyor. Bir insan o kadar beste yapabilir mi?

Benim zamanımda 2 bin-2 bin 500 beste yapan da vardı. Ama bilinen eserleri iki üç tane. Benim 300 bestemin 150'si hit. Önemli olan hangisi? Ben istesem günde 50 tane de şarkı yaparım. İşe yaramadıktan sonra yapsam ne olur?

Her isteyene beste verir misiniz?

İyi bir yorumcuysa veririm. Farklı yaklaşıyorum isteyenlere. Şarkılar insanın canından bir parçadır ve herkes iyi yerde görmek ister.

'TÜRKÇE'Yİ 6 YAŞIMDA ÖĞRENDİM'

Arabesk müziğe yaklaşımınız nasıl?

Benim annem Arap. Ben Türkçe'yi altı yaşımda öğrendim. Arap - esk. Arap müziğinden esinlenerek yapılır. Biz Türkiye'de yaşıyoruz. Türk müziğimizi yapmalıyız.

Fazıl Say arabesk müziği yerden yere vurdu. Katılıyor musunuz ona?

Önemli olan iyisini yapmak. Ben hiçbir müziği küçük görmem. Hiçbir rengi küçük görmem. Bütün renkler güzel. Arabesk mzüik de güzeldir, şarkı güzel olursa... Caz da güzeldir şarkı güzel olursa. Ben kimseyi karalayamam bu konuda.


45. sanat yılınız. Bununla ilgili bir programınız olacak mı?

Bir konser düzenleyeceğim. Hayatımın en önemli gecesi olacak. Benim ünlendiğim tarihin üzerinden 45 sene geçti. O günlerden görüntülerim, çocukken yaptığım albümlerden seslerim olacak. Birçok sanatçıyı davet edeceğim. Yakında hit olmuş 100 bestemin notalarının, sözlerinin ve doğuş hikayelerinin olacağı bir kitabım çıkacak.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Sahin-Suren-kralligin-veliahdi-olmaz-/362328