640 kilometre kıyı şeridi olmasına rağmen Antalya merkez ile ilçeler arasında hiçbir şekilde deniz ulaşımı yapılamayan turizmin başkentinin makûs talihinin kırılması yönünde önemli bir adım atıldı. Gazipaşa-Tekirova arasında yapılması planlanan "Deniz Yolu ile Yolcu Taşımacılığı" projesi sayesinde 12 ilçe birbirine denizden bağlanacak. 4 etap da bitirilmesi planlanan projenin ilk etabı Antalya- Kemer arasında gerçekleşecek.
Antalya Körfezi'nde deniz ulaşımının başlatılması için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) önderliğinde, Antalya Milletvekili Sadık Badak'ın destek ve işbirliği ile TBMM'de 'Antalya Körfezi'nde Deniz Ulaşımı Toplantısı' yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerinin de bulunduğu toplantıda; Antalya Körfezi'nde Deniz Ulaşımı İşletme Verimliliği ve Fizibilite Etüdü Projesi hakkında katılımcılara bilgi verildi, deniz ulaşımı konusunda danışmanlık ve proje etüt hizmeti veren firmalarının görüşleri alındı.
Açılış konuşmasını yapan Antalya Milletvekili Sadık Badak, "Antalya her yıl artan turist sayısıyla Türk turizminin başkenti. Yıllık 10 milyonun üzerinde yabancı turist Antalya'ya geliyor. 2016 yılında Antalya'da yapılacak Dünya Botanik EXPO'su ile 8 milyon ilave turistin Antalya'ya gelmesi öngörülüyor. Antalya'nın turistik doğu-batı aksında ortalama bir tatil periyodu olan her 15 günde bir, 300 bin turist yer değiştiriyor. Bunun için sadece karayolu kullanılıyor. Bu trafiğin yaklaşık %10'luk bir bölümünün orta vadede deniz yolu ile taşınması önemli bir ihtiyacı giderecek. Ayrıca, proje zaten çok sıkışık olan Antalya-Alanya ve Antalya-Kemer yolundaki trafiği hafifletecek, kazaların azaltılmasına katkı sağlayacak ve egzoz emisyonunda önemli bir azalım olacak" dedi.
MİLLETVEKİLİ BADAK'TAN BAKA'YA TEŞEKKÜR
Antalya Milletvekili Sadık Badak, Antalya Körfezi'nde Deniz Ulaşımı Projesi için "Belediyelerimiz bu işin asıl tarafı, hizmetten doğrudan yararlanacak olanlar onlar. Kalkınma Ajansımız BAKA, bu konuya sahip çıktı, kendilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Antalya Körfezi'nde Deniz Ulaşımı İşletme Verimliliği ve Fizibilite Etüdü öngörüşme toplantısına, Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı Birliği (GATAB) ve Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Akbaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Alaattin Özyürek ve BAKA Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter ile deniz ulaşımı alanında uluslararası düzeyde yetkin danışmanlık ve proje etüt firmalarının temsilcileri katıldı.
Antalya Körfezi'nde Deniz Ulaşımı konulu sunum yapan Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek, deniz ulaşımının verimliliği ve karlılığı için önemli olabilecek parametreler konusunda açıklamalarda bulundu. Özyürek, bu parametrelerden "yolcu potansiyeli, taşımacılıkta kullanılabilecek gemi tipleri, durak uzaklıkları, iklimin deniz ulaşımına etkisi, karayolu- denizyolu mesafeleri ve ulaşım süreleri karşılaştırması, yakıt ve vergi masrafları"nın araştırılmasının önemi üzerinde durdu.
Katılımcı firmalar bu parametrelere çevresel maliyetler ve karbon emisyonuna ilişkin bir değişkenin de eklenmesinin faydalı olacağı yönünde görüş bildirdi.
DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ
BAKA Antalya YDO Koordinatörü Özyürek, sunumunda "Antalya Körfezi'nde deniz ulaşımı konusu öteden beri Antalya'nın gündeminde. Dünyada sizlerin de bildiği üzere deniz ulaşımı daha çok kıyı boyunca değil, iki kıyı arasında kullanılıyor. BAKA olarak, Antalya Körfezi'nde deniz ulaşımı konusunun tüm parametreleri ile araştırılmasını istiyoruz. Bu konuda öncelikle, ileride yapılacak nihai yatırımın işletme verimliliği ve fizibilite etüdünün yapılmasına ihtiyaç var. Toplantıya katılımcı firmalardan 31 Aralık 2011'e kadar BAKA'ya, bu konuda hazırlayacakları projeleri ile müracaatlarını bekliyoruz" diye konuştu.
BAKA Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter de deniz ulaşımı konusunda danışmanlık veren mühendislik firmalarına BAKA Doğrudan Faaliyet Destekleri hakkında bilgi vererek, soruları cevaplandırdı.
BAKA'ya sunulacak Antalya Körfezi'nde Deniz Ulaşımı İşletme Verimliliği ve Fizibilite Etüdü projelerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün (DLHİ Genel Müdürlüğü) teknik şartname ve tekliflerinden yararlanılması, ayrıca Kalkınma Bakanlığı'nın ilgili birimleri ile işbirliği içinde hareket edilmesi kararı alındı.
İLK ETAP ANTALYA-KEMER
Toplantıda yapılan görüşmelerden sonra, Antalya ve ülke turizmi açısından son derece önemli olan projenin işlerlik kazanması ve hayata geçirilmesi için, Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı Birliği'nin (GATAB) koordinatör kurum olması benimsendi. Deniz kenarına kıyısı olan ilçeler için son derece önem arz eden proje ile Gazipaşa'dan Tekirova'ya kadar deniz ulaşımı hattı kurulacak. GATAB'ın koordinatörlüğünde gerçekleşecek olan bu projenin ilk etabı ve uygulamasının da Antalya- Kemer arasında gerçekleşmesi kararlaştırıldı. İlgili kamu kurumları ile varılacak mutabakat sonrasında, yüklenici mühendislik firmalarının teklifleri ve çalışmaları ile projenin startı resmen verilmiş olacak.
GATAB Başkanı Yusuf Üras da, "GATAB olarak kaliteli hizmeti başta Kemer olmak üzere hizmet bölgemizdeki tüm beldelere ulaştırmanın gayreti ve heyecanı içindeyiz. Sürdürülebilir ve fark yaratan projelere imza atmak için tüm enerjimizle çalışıyoruz. Bölgemizin turizmine ciddi katma değer yaratacağına inandığımız deniz ulaşımı projemizin gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Proje sayesinde karayolu ile 42 km olan Antalya-Kemer arası 34 km'ye düşecek. Turist sayısında ciddi bir artışın da yaşanacağı gibi proje sayesinde hava limanından Kemer'e geliş de son derece rahatlamış olacak" dedi.
Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Akbaş da, projenin bölge turizmine sağlayacağı katkıdan bahsederek, orta vadede realize edilecek proje ile Alanya-Antalya karayoluna binen trafik yükünün azaltılacağını kaydetti.
Ağ uzunluğunun tamamının Gazipaşa ve Tekirova arasında yapılması planlanan nihai yatırım projesinin, 2015-2020-2025-2030 yıllarında olmak üzere 4 etapta tamamlanması öngörüldü. Projenin ilk etapta Antalya Havalimanı'na en yakın muhtemel rıhtım olacak Lara-Örnekköy ile Kemer arasında yapılması planlanıyor. Diğer etapların ise, Antalya Havalimanı'na en yakın noktalar en önce yapılacak şekilde uyarlanmasının uygun olacağı üzerinde toplantıda görüş birliğine varıldı.