KKTC’de Çocuk Hakları İle İlgili Tarihi Adım

5 Aralık 2011 Pazartesi  18:18

Sözleşme, “çocukların cinsel sömürüsü ve istismarını engellemek ve bunlarla mücadele etmek, cinsel sömürü ve istismara maruz çocuk mağdurların haklarını korumak, çocukların cinsel sömürü ve istismarına karşı ulusal ve uluslararası işbirliği geliştirmek” amacını taşıyor.
Komite Başkanı UBP Girne Milletvekili Mehmet Tancer’in komite raporunu sunmasından sonra ilk sözü alan Meclis Başkan Yardımcısı CTP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Yektaoğlu, çocuğa karşı şiddet sözleşmesini geçirirken gereğinin de yapılması gerektiğini söyledi.
Ceza Yasası’nda bir takım eksikliklerin olduğunu da söyleyen Yektaoğlu, çocuğa karşı şiddet ve kadına karşı şiddet yasasının fonksiyonel olması isteniyorsa Ceza Yasası’nın değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Son dönemlerde çocuğa karşı cinsel şiddetin artış gösterdiğini belirten Yektaoğlu, üç-dört bakanlığın konuya eğilmesinin şart olduğunu anlattı. Sosyal Hizmetler Dairesi’nin çalışmalar yaptığını ama personel sıkıntısı bulunduğunu kaydeden Yektaoğlu, “Bugün bu sözleşmeleri geçirmek, iyiniyet göstergesidir ama devam etmemiz lazım. Çıkan sözleşmeler geçmişte çıkarılan bazı yasalar gibi vitrinde süs olarak durmamalı. Gerekli diğer yasa ve tüzükleri de çıkarmalıyız. Ayrıca mevcut hizmet veren kuruluşları güçlendirmeli ve Ceza Yasamızı da hep beraber çağdaş, verimli, uygulanabilir şekle getirmeliyiz. Hem denetlemeli, hem uygulamalıyız” diye konuştu.
AVCI
ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı da, sadece yasaların yetmediğini, ilgili sivil toplum örgütleriyle birlikte görevli kurumların eğitim çalışmaları yapması ve atılan imzaların göstermelik olmaması gerektiğini vurguladı.
Çocuk fuhuşu ve pornosunun giderek arttığını, hem kız hem erkek çocuklarının tecavüze uğradığını kaydeden Avcı, gerekli tüzüklerin ve ceza yasalarının çıkarılmasını istedi.
Çocuklara yönelik istismarların çok sert bir şekilde karşılık bulması gerektiğini vurgulayan Avcı, Meclis’e gelecek ilgili yasa tasarılarına desteklerinin tam olacağını söyledi.
EKENOĞLU
CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Fatma Ekenoğlu da, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin yıldönümünü kutladı.
Ekenoğlu, ülkede hem çocuk istismarı, hem de kadına yönelik şiddet bulunduğunu, bunun medyadaki haberlerden de görüldüğünü ifade etti.
Ekenoğlu, istismar ve şiddete karşı eğitimin önemini vurgulayarak, Eğitim Bakanlığı’nın bazı kitapları değiştirmesini eleştirdi.
Daha çağdaş, şiddet içermeyen, kadın-erkek eşitliğinin ve insan haklarının öğretileceği bir eğitim sisteminin şart olduğunu kaydeden Ekenoğlu, devletin ilgili birimlerinin paralel çalışmasıyla ülkedeki şiddet ve istismarın önlenebileceğini anlattı.
Ekenoğlu, LGBT bireyler için Ceza Yasası’nda düzenlemeler yapılması ve bazı maddelerin çıkarılması gerektiğini ifade ederek, CTP iktidarı döneminde çok geniş bir çalışmayla hazırlanan “toplumsal cinsiyet eşitliği mekanizmasıyla” ilgili tasarının da Çalışma Bakanlığı’nın tozlu raflarından indirilip geçirilmesini istedi.
Bu yapılırsa Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması BM Sözleşmesi’nin gereklerinin yerine getirilmiş olacağını kaydeden Ekenoğlu, istismara maruz kalan kadın ve çocuklara hukuki ve psikolojik destek de gerektiğini anlattı.
Ekenoğlu, devletin kadın sığınma evi bulunmadığına işaret ederek, sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu kadın sığınma evinin ise desteklenmesi, devletin ayağının da işin içinde olması gerektiğini söyledi.
CTP Güzelyurt Milletvekili Ekenoğlu, bir an önce onay yasalarının altının doldurulması için gerekenlerin yapılmasını istedi.
ÇAKICI
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, çocuk istismarının dünyada çok yaygınlaştığını ve birçok yasal önlem alındığını söyledi.
Avrupa’daki uygulamalar ile KKTC’dekileri kıyaslayan Çakıcı, ülkede gerekli altyapının ve düzenlemelerin olmamasının yarattığı sıkıntılardan örnekler anlattı.
Çakıcı, ülkede çocuk haklarıyla ilgili eksiklerin belirlenmesi gerektiğini kaydederek, çocukların uğradığı şiddetin onları hayat boyu olumsuz etkilediğini vurguladı. Buna örnekler veren Çakıcı, uyuşturucu kullanımına başlamanın temelinde de şiddet ve istismar bulunduğunu söyledi.
Bir devletin başarısının o ülkedeki çocuk haklarıyla ölçüldüğünü kaydeden Çakıcı, konunun devletin birçok birimini ilgilendirdiğine işaret etti ve polis bünyesinde bir aile ve psikoloji birimi kurulması önerisinin dikkate alınmamasını eleştirdi.
Çakıcı, sözleşme mecliste gündeme gelirken hükümetin de sözleşmenin gereğini yerine getirecek komiteleri kurduğunu açıklaması gerektiğini vurgulayarak, “Bu sözleşme basit bir sözleşme değil. Bir ülkede düzeltilmesi gereken ilk şey çocuk istismarıdır” diye konuştu.
Çakıcı, bu sözleşmeyi geçirmenin tek başına bir anlam ifade etmediğini, gereklerini de yerine getirmek gerektiğini anlattı.
ÜNVERDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ise, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını veren Atatürk’ü saygıyla anarak başladığı konuşmasında, çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddet konularına bakanlığının çok önem verdiğini söyledi.
Çocuk istismarı konusunda çalıştay düzenlediklerini kaydeden Ünverdi, şiddet gören çocukların büyüyünce kendi çocuklarına şiddet uyguladığı gerçeğinden hareket ettiklerini, hazırlanan rapor uyarına çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Ünverdi, suça itilmiş, evlerinden kaçan, aile içinde şiddet gören çocuklar ve gençler için
Gençlik Aile Destek Eğitim Merkezi oluşturduklarını belirtti.
Eksikleri tespit edip yasalara entegre etmek için çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Ünverdi, konuya verdikleri önem için milletvekillerine teşekkür etti.
Konuşmaların ardından tasarının madde madde görüşülmesine geçildi. Yapılan açık oylamada 40 kabul oyu kullanıldı ve oylamaya katılan tüm milletvekillerinin onayıyla tasarı kabul edildi.
 
 
 
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/KKTC-de-Cocuk-Haklari-Ile-Ilgili-Tarihi-Adim/363275