Borç krizinin tehdit ettiği Avrupa Bölgesi’nde herkes 9 Aralık’taki AB liderler zirvesine kilitlenirken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angele Merkel dün Paris’te sürpriz kararlar aldı. Krizi çözmek için uğraşan iki lider, bütçe açıklarını çözüm bulamayan AB ülkelerine otomatik yaptırım konusunda el sıkıştı. Euro Bölgesi’ndeki krizin çözümüne yönelik önlemler konusunu ele aldıkları zirvede ‘yeni Euro anlaşması’ fikri ağırlık kazandı. Merkozy, yeni anlaşma önerisini Cuma günü yapılacak ve ortak para biriminin kaderi açısından hayati önemde görülen Avrupa Birliği zirvesine taşıyacak.
Toplantıdan sonra Merkel ile basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, Paris ve Berlin’in, Euro Bölgesi’ndeki 17 ülkenin yeni bir AB sözleşmesi konusunda uzlaşmasını istediklerini söyledi.
Paris ve Berlin’in, Perşembe günü başlayacak AB zirvesine sunacakları ortak öneriye göre, Euro Bölgesi’nde bütçe açıkları, gayri safi milli hasılanın yüzde 3’ünü geçen ülkelere otomatik yaptırım uygulanması isteniyor.
Yine iki ülke, Euro Bölgesi’ndeki ülkelerin mali disipline uymalarının sağlanmasının kontrolü konusunda üye ülkelerdeki anayasa mahkemelerine de yetki verilmesini talep etti.
Fransa, daha önce bütçe açıklarının denetimi konusunun devlet politikası haline gelmesi amacıyla, kendi anayasasında değişiklik önermişti.
Paris zirvesinden çıkan ve Merkel tarafından kamuoyuna açıklanan diğer önemli kararda ise üye ülkelerdeki mali disiplini ile bütçe açıklarını kontrol konusunda Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’na da yetki verilmesi önerildi. Sarkozy, Paris ve Berlin’in önerilerinin AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’a Çarşamba günü iletileceğini duyurdu.
Ortak tahvile hayır
“Euro Bölgesi’nde ortaya çıkan dengesizliklerin bir daha ortaya çıkmasını istemiyoruz” diyen Sarkozy, “Biz bu yüzden yeni bir sözleşme istiyoruz ve Euro Bölgesi’ne, Avrupalılara artık eskisi gibi durumun devam edemeyeceğini açıkça göstermek istiyoruz” diye konuştu. Sarkozy, yeni sözleşmeyi AB’nin üyesi 27 ülkede olduğu gibi, sadece Euro Bölgesi’ndeki 17 ülke ve daha sonra katılacak ülkeleri de kapsayacak şekilde kaleme alabilecekleri mesajını verdi.
Sarkozy ayrıca, Euro Bölgesi’ndeki ülkelerin ortak tahvil çıkarmasının borç krizine çözüm olmayacağını söyledi.