Dev-İş ile Türk-Sen’den Hükümete Uyarı

7 Aralık 2011 Çarşamba  17:23

Dev - İş Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Dev - İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, Türk - Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ve iki federasyona bağlı sendika başkanları hazır bulundu.Türk - Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı’nın konuşmasının ardından, hazırlanan ortak açıklama Dev - İş Genel Başkanı Mehmet Seyis tarafından okundu.
BIÇAKLI
Türk - Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı yaptığı konuşmada, Sosyal Sigortalar, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Güvenlik yasaları konusunda uzun süredir bir tartışmanın devam ettiğini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve hükümetin, “Sosyal Sigortalar battı” diyerek çalışanların hak ve menfaatlerini geriye götürecek yasal değişiklikler yapmaya çalıştığını ifade eden Bıçaklı, “Hükümet, Sosyal Sigorta’ya yönelik yasal mükellefiyetlerini yerine getirirse, bu fonda bir sıkıntı kalmaz. Hükümet, hem borçlarını ödemeyip fonu sıkıntıya sokacak hem de ‘bu konuda bizi destekleyin’ diyecek. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.
Geçmiş dönemde bu konudaki tavırlarını açıkladıklarını, eylemler ve grevler yaptıklarını anımsatan Arslan Bıçaklı, “Senaryo yazıldı, oyun oynanıyor. Bizi bu çirkin oyunun içine çekmek istiyorlar. Biz bu oyunda rol almayacağımızı bir kez daha bildirmek için bu toplantıyı düzenledik” şeklinde konuştu.
Hükümetin mükellefiyetlerini yerine getirmesi durumunda Sosyal Sigortalar’ın sıkıntısı kalmayacağından dolayı yasada değişikliğe de gerek kalmayacağı görüşünü dile getiren Bıçaklı, “Zorlama yapılması halinde yasal ve anayasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımız konusunda hükümeti bir kez daha uyarırız” diyerek sözlerini tamamladı.
ORTAK AÇIKLAMA
Bıçaklı’nın ardından hazırlanan ortak açıklama, Dev - İş Genel Başkanı Mehmet Seyis tarafından okundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi’nin, Meclis İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nden geri çekilen söz konusu yasa tasarıları konusunda önce Çalışma Yaşamı Danışma Komitesi’ni toplantıya çağırmayacağını belirtmesine karşın, komiteyi bu sabah görüş almak üzere toplamaya karar verdiği ifade edilen açıklamada, “Bu komitenin görevi hazırlanan tasarılar üzerine görüş vermek değildir. Bu komite; ilgili konuları görüşür, sorunları tespit eder ve çıkış yolları önerir. Hal bu iken, yine bizlere komitede yasa tasarıları hakkında görüş verme çağrısı yapılmıştır. Bu durumda bu gün toplanan komitenin de göstermelik olmaktan öteye gidebilmesi mümkün değildir” denildi.
Hükümet ve Çalışma Bakanlığı’nın, “Büyük yerden emir almak ve panik dolu girişimlerle alelacele göstermelik bir şekilde prosedürü tamamlamaya çalışmakla” suçlandığı ortak açıklamada, Dev - İş ve Türk - Sen’in, “Çalışma ve Sosyal Bakanlığı’nın saat başı istemlerine uygun davranarak bu tiyatronun oyuncusu olmayacağı” ifade edildi.
Açıklamada, “Kıbrıslı Türklere karşı ihanet içinde olanlar ile işbirliği yapmadık ve onların suç ortağı olmamak için bu göstermelik toplantıya katılmadık” denildi.
ÖNERİLER
Mevcut Sosyal Sigortalar sistemi ve Sosyal Sigortalar’ın neden sıkıntıda olduğuna ilişkin görüşlerin de ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı ortak açıklamada, Dev - İş ve Türk - Sen’in Sosyal Sigortalar Fonu’nun düze çıkmasına yönelik önerileri şöyle sıralandı:
“Devlet yapmadığı yatırımları yapmaya başlayarak, fona olan borçlarını kapatmalıdır. Gerek mücahitlik gerek ise prim karşılığı olmadan eklenen sürelerin yatırımları devlet tarafından yapılmalıdır.
İşverenlere yapılan faiz afları, bir daha yapılmamalı, yapılan aflar karşılığında işveren yatırımları makul sürelerde ve miktarda artırılmalıdır.
Tüm AB ülkeleri ve çağdaş ülkelerde Sosyal Güvenlik fonları 4 ayak üzerinedir. 4. ayak, lüks tüketimden elde edilen gelirlerden oluşur. Bu ayak bizde de oluşturulmalıdır.
Halen fona kayıtlı olup da yatırımları yapılmayan çalışanların prim + depozitleri faizleri ile birlikte işverenlerden tahsil edilmelidir. Kaçak olgusu ise sona erdirilmelidir.”
EMEKLİLİK YAŞI
Ortak açıklamada emeklilik yaşı konusundaki görüşler de dile getirildi.
KKTC’deki emeklilik yaşının başka ülkeler ile kısaylanmasının yanlış olduğu, çünkü KKTC’de sigortalıların ödediği prim oranının, kıyas yapılan ülkelerdeki çalışanların yatırdığı primden çok yüksek olduğu görüşüne yer verilen açıklamada bu konuda özetle şöyle denildi:
“Zaten emekli yaşının geçmişte 60’dan 50’ye düşürülmesinin nedeni de primlerin yükseltilmesi idi. Yine kıyas yapılan ülkelerdeki Fert Başına Düşen Milli Gelir ve yaşam standartları göz ardı edilmemelidir.
Sigortalar, aktüerya denge hesaplarına dayalı kurumlardır. Katlanacağınız külfet oranında nimet elde etmeniz esastır. Külfetini karşılarsanız, yani gerekli miktarda primi gerekli süre ile öderseniz daha erken de emekli olabilirsiniz.
İşte bundan dolayı Sosyal Sigorta’da ‘erken emeklilik’, ‘geç emeklilik’ diye bir tartışma doğru değildir. 50 yaşında da emeklilik olur, 45 yaşında da olur. Katlandığınız külfet oranında nimet alabilirsiniz.”
Yapılan değişiklikle, özellikle mevsimlik işte çalışanların İşsizlik Ödeneği alabilmesinin mümkün olmayacağı savunulan açıklamada, yükseltilecek prim oranları ve emeklilik yaşı konusunda da ayrıntılı bilgi verilerek şöyle denildi:
“Mevcut çalışanların emekli yaşının yükseltilmesi ile uğrayacağı kayıp büyüktür. Emekliye çıkma süresi uzadığı oranda prim yatırımı ve emekli maaşı kaybına uğrayacaklardır. Emekli olduğunda 1500 TL maaş alma hakkı olacak bir işçinin bu sürenin uzamasından doğacak kaybı, Eğer 10 yıl emekliliği uzamışsa 222 bin TL’dir. Daha yüksek maaş üzerinden yatırım yapanların kaybı daha da fazla olacaktır.
İşte tüm bunlardan dolayı bizler bu yasa tasarıları geri çekilmesini ve sorunlara ortak çözüm bulunmasını talep etmekteyiz.”
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Dev-Is-ile-Turk-Sen-den-Hukumete-Uyari-/363340