Maliye Bakanı Tatar: Bu Af Sondur

7 Aralık 2011 Çarşamba  20:08

Cumhuriyet Meclisi’nden önceki akşam geçen ve ülkede kaçak durumdakilere af getiren Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası’nın bir fırsat olduğunu belirten Tatar, Vergi Dairesi’ne de talimat verildiğini ve bundan böyle bütün çalışanların kayıt altına alınması için gerekli işlemlerin ve bunların takibinin yapılacağını vurguladı.
Maliye Bakanı Ersin Tatar, TAK muhabirine yaptığı açıklamada, gelinen durumu “milat” olarak değerlendirerek, çalışanların sigorta yatırımlarının ve benzer yasal işlemlerinin yapılması konusunda işverene büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı.
Bu affın son olduğunu ve bir kez daha böyle bir affın gündeme gelmeyeceğine da dikkat çeken Tatar, “Bunun bilinciyle hareket edilerek bu fırsatın değerlendirilmesi ve herkesin kayıt altına girmesinde büyük fayda vardır” dedi.
“İŞVERENE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR”
Bakan Tatar, “Bir kere çalıştırdıkları insanların bu düzenlemelerini yapmak konusunda işverene büyük sorumluluklar düşüyor. Bu bakımdan tüm işverenlere çağrıda bulunmak istiyorum: Yasal sorumluluklarını yerine getirsinler ve bu insanlarımıza yardımcı olsunlar ki bu çalışanlar aftan yararlanmak suretiyle kayıt altına girebilsinler. Çünkü kayıt altında olmak bu ülke için çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Zaten kamuoyunun bu konuda büyük hassasiyeti bulunduğunu işaret eden Tatar, “Ekonomimizin sağlıklı bir yapıya kavuşması için hem devletin gelirleri bakımından, hem kayıt dışılığın önlenmesi, hem de haksız rekabetin önlenmesi bakımından kayıt altına alınmaları çok önemlidir” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da kendi denetimlerini yapmakta olduğunu ancak Vergi Dairesi’ne de bu talimatın verildiğini belirten Tatar, şöyle devam etti:
“Onlar da yaptıkları incelemelerde, denetimlerde, mutlak surette bir müessesede çalışan kişilerin-ki bunun çeşitli yöntemleri vardır- kayıt altında olup olmadıkları, vergilerinin verilip verilmediği bu denetimlerde ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu konularda bu hassasiyet dikkate alınarak incelemelerin sürebileceğini ve sürmesi gerektiğini ben Vergi Dairesi’ne bu konuda talimatımı yinelemiş bulunuyorum. Bu çok önemlidir.”
“BU BİR MİLATTIR…FIRSATTIR”
Bazı iş sahiplerinin çalıştırdıkları insanların maaşlarını cebinden, kasadan ödeyerek kaydını yapmadığını, dolayısıyla çok sağlıksız bir ekonomi ortaya çıktığını belirten Tatar, şunları söyledi:
“O bakımdan bu bir milattır. Bu bir fırsattır. Cezaya girmiş, şu anda yüksek borcu bulunan insanların bu fırsattan yararlanarak kayıt altına girmeleri ve bu kayıt altına girme meselesinde işverene büyük sorumluluk düşüyor çünkü işveren işin patronudur, ekonominin komutanıdır. O bakımdan bu düzenlemeleri yaparken işverenler kendilerine düşeni yaparlarsa hem yasal mükellefiyetlerini yerine getirirler, hem de kendi ekonomilerini de düzeltmeleri için bu bir fırsat olur. Çünkü bu maaşları cepten ödemeleri ve kayıt dışı olmaları kendilerine de uzun vadede yarar sağlamaz.”
Bu affın son af olduğunu ve bir kez daha böyle bir affın gündeme gelmeyeceğine da dikkat çeken Tatar, “Bunun bilinciyle hareket edilerek bu fırsatın değerlendirilmesi ve herkesin kayıt altına girmesinde büyük fayda vardır” dedi.
KAÇMAZ: “ETKİN VE YAYGIN DENETİMLER SÜRECEK”
Vergi Dairesi Müdürü Yusuf Kaçmaz da, TAK’a yaptığı açıklamada, bu konuda etkin ve yaygın denetimlerini artırarak devam ettireceklerini vurguladı.
Bu yasadan sonra etkin ve yaygın denetimlerin ilgili birimlerle müştereken yapılması gerektiğine işaret eden Kaçmaz, kayıt dışılıkla ilgili daireler olan Vergi Dairesi, Sosyal Sigortalar ve Çalışma Dairesi’nin zaman zaman gerek geceleri, gerekse inşaatlarda ortak denetimler yaptıklarını anlattı ve “Bunları artırarak devam ettireceğiz” dedi.
Kayıt dışı olan işletmelerin bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirten Kaçmaz, “Etkin ve yaygın denetimler hızla devam edecek. Şu anda zaten biz geniş bir bilgi ağı oluşturduk. Her türlü bilgileri derleyip topluyoruz. Bunları değerlendirip neticeye gidiyoruz” şeklide konuştu.
Vergi Dairesi Müdürü Kaçmaz, sadece kayıt dışı işçilikle değil, fiş vermeme, belge düzenine uymama ve benzer her konuda denetimlerinin süreceğini de kaydetti.
Kayıt dışı çalışmanın o şirketin vergi kaçırdığının, kayıt dışı gelirleri bulunduğunun ispatı olduğuna dikkat çeken Kaçmaz, “Çok çeşitli kayıt dışılıklar var” diyerek bunların takipçisi olduklarını ve tespiti halinde cezai müeyyidelerin uygulandığını vurguladı.
“HERKES DOĞRU BEYAN VERMELİ”
KKTC vergi sisteminin beyan dayandığını belirterek, herkesi doğru beyan vermeye çağıran Kaçmaz şunları kaydetti:
“Biz beyanı kabul ediyoruz. Beyan kutsaldır bizde… Yasaya göre vergi sistemimiz beyana dayanır ama beyan vermeyene veya eksik beyan verene de daire resen takdir hakkını kullanarak ek vergi sağlar. Tabii bu resen takdirin yanında kayba uğratılan verginin yüzde 50’si oranında de kusur cezası uygulanır.”
Kaçmaz, kaçak olarak ülkede bulunan insanların kendi nam ve hesaplarına iş yapmalarının yasak olduğu, bir işverene bağlı olarak çalışmak zorunda olduklarına da dikkat çekerek dolayısıyla bu aftan yaralanacak insanların bir işyerinde kaydedilmiş olması gerektiğini vurguladı.
“PARAVAN İŞVERENLER TÜREMESİN…HATIR İÇİN İŞVEREN OLUNMASIN”
Kaçmaz, ancak işveren durumuna girecek insanların da gerçekten işveren olması; paravan şirketlerin türememesi için de dikkatli olunmasını isteyerek şunları kaydetti:
“İşveren durumuna girecek insanlar da gerçekten işveren olsun. İyilik olsun diye hayali şeylerle işveren gibi görünmesin . Sonradan bunun zararını görecek. Dikkat edilsin paravan işverenler de türemesin. Çünkü bu en sonunda büyük sorun olur. Yani hatır için işveren olunmasın.”
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Maliye-Bakani-Tatar-Bu-Af-Sondur/363347