Başbakan Tayyip Erdoğan, Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Vilayetler Evi'nde düzenlenen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun 23. Toplantısı'nın açılışında, bilimi ve teknolojiyi, sırf sanayiye, sadece ekonomiye hizmet eden, onları destekleyen ve onlara altyapı oluşturan alanlar olarak göremeyeceklerini ifade etti.
Erdoğan, şöyle konuştu: ''Türkiye'nin, ekonomik gücünden, siyasi ve diplomatik gücünden, her gün büyüyen, istikrarla büyüyen gücünden rahatsız olanlar, farklı yol ve yöntemlerle Türkiye'yi sıkıştırma gayretinin içine girdiler.
Türkiye'yi sıkıştırmak için bir araç olarak kullanılan, hem terör meselesine, hem de 1915 olayları meselesine karşı bizim yapmamız gereken, bilimin, bilginin ve tecrübenin rehberliğinden istifade etmektir. Anlık tepkiler, anlık reaksiyonlar, geçici çözümler bizi neticeye götürmez. Çok boyutlu düşünmek, uzun vadeli düşünmek ve son derece sağlam, etkili, kalıcı çözümler üretmek durumundayız. Terör karşısında, güvenlik tedbirleri kadar artık sosyolojinin, psikolojinin, iktisadın, diplomasinin birikimlerinden de istifade etmek zorundayız ve biz artık bunu yapıyoruz. Aynı şekilde, bazı ülkeler tarafından Türkiye aleyhine kampanyaya dönüştürülmek istenen 1915 olayları karşısında da biz, popülist, kavgacı bir söylem, anlık reaksiyon yerine, tarihin, bilimin rehberliğinden faydalanmak zorundayız ve bunu da yapıyoruz.''
"BİLİMİN METODLARIYLA KONUŞUYORUZ"
''Biz, haksız, hukuksuz, art niyetli, ırkçı ve ayrımcı kampanyalar karşısında, sadece ve sadece belgelerle, bilgilerle, arşivlerimizle ve bilimin diliyle, bilimin metotlarıyla konuşacağız'' diyen başbakan Erdoğan, şunları kaydetti.
''Biz, parlamentolardaki oylamaları değil, kütüphaneleri, arşivleri, bilimsel araştırmaları dikkate alacak, karşı tezlerimizi sağlam temeller üzerinde dünya kamuoyuyla paylaşacağız. O sebeple, bilim camiamızdan, araştırmacılardan, üniversitelerimizden ben özellikle rica ediyorum: Lütfen, yakın tarihimize ilişkin çalışmalara çok daha fazla ağırlık verelim. Üniversitelerde bölümlerle, kürsülerle, enstitülerle, yakın tarih çalışmalarını daha da yoğunlaştıralım, daha cazip hale getirelim.''
"AKLA SADECE KOPERNİK'İN GELMESİ ALİ KUŞÇU'YA HAKSIZLIK"
''Bir düşünürün de ifade ettiği gibi; Bilgi, sonu gelmeyecek olan bir fetihtir. Hiçbir icat, hiçbir keşif, hiçbir buluş, kendiliğinden neşet etmemiş; sadece tesadüflere, sadece tevafuklara, sadece araştırmalara dayanmamış; İnsanlığın uzun yıllar boyunca elde ettiği birikimlerin bir neticesi, bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır'' diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''İnsanlık tarihinden örneğin, Bağdat'ın, Kurtuba'nın, Gırnata'nın İskenderiye'nin, İstanbul'un kütüphanelerini çıkardığınızda, emin olun geriye hiçbir şey kalmaz. Harezmi'yi, Cezeri'yi, Ali Kuşçu'yu, Piri Reis'i, El Kındi'yi, Gazali'yi, Farabi'yi, Akşemseddin'i bunları zikretmeden, isimlerini anmadan bilim tarihi yazılamaz. Astronomi denildiğinde akla sadece Kopernik'in gelmesi, Ali Kuşçu'ya haksızlık olur. Fizik denildiğinde, Newton kadar Cabir Bin Hayyan'ı anmamak, aleni bir ayrımcılık olur. Kan dolaşımı, anestezi, verem, katarakt ameliyatı, mikrop kavramı, bizim medeniyetimizin isimleri anılmadan, onların bilimlere katkıları zikredilmeden izah edilemez. Bilim ve bilgi, hiç tartışmasız insanlığın ortak mirasıdır. Hiç kimse, hiçbir toplum, hiçbir medeniyet, bilimi, kendi tekelinde göremez, kendinden menkul kabul edemez.
Elbette burada şu hususu bir kez daha vurgulamak durumundayım; Tarihiyle sadece övünmek, bizim tercih edeceğimiz bir yol asla değildir. Tam tersine biz, tarihimize bakarak, tarihimizi iyi okuyarak, oradan aldığımız güç, cesaret ve özgüvenle bugünü ve yarını inşa etmek durumundayız. Biz milletçe, bilim konusunda da, tarihimize bakarak, tam bir özgüven içinde geleceği şekillendirmek durumunda ve sorumluluğundayız. Sahip olduğumuz mirası ne kadar iyi değerlendirir, üzerine ne kadar koyabilirsek, o kadar övünmeye hakkımız olur. Aksi takdirde övünme, avunmanın ötesine geçemez.''
Başbakan Erdoğan konuşmasının sonunda ''Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 23. Toplantısı'nın ülkemiz, milletimiz ve insanlık'' için hayırlı sonuçlar getirmesi temennisinde bulundu.
Erdoğan, ''Kurula ilk kez katılan tüm arkadaşlarımı ama özellikle de Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Başkanı arkadaşımızı huzurlarınızda tebrik ediyor ve bundan sonraki süreç içerisinde kendilerine başarılar diliyorum'' dedi.