Mersin’de Temel Atma Heyecanı

20 Ocak 2012 Cuma  20:20

Bakan Kılıç, "Yunanistan'ın 5 yılda yapamadığını biz şu önümüzdeki 1 yıl içinde Mersin'e kazandıracağız. Yunan ve İtalyan Hükümetlerinin ekonomiyi yönetemediği için istifa ettiği bir dönemde Mersin'e yüzlerce trilyon liralık yatırımları kazandırabilecek kadar güçlü bir ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2013 Akdeniz Oyunları'nın yapılacağı tesislerin toplu temel atma törenine katılmak üzere bugün Mersin'e geldi. Toplu temel atma töreni, Edip Buran Spor Salonu merkez olmak üzere dört tesisin yapılacağı noktalarda kaymakamlar ve ilçe belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Edip Buran Spor Salonu'ndaki törene iki bakanın yanı sıra AK Parti ve CHP'nin Mersin milletvekilleri, Akdeniz Oyunları Komite Başkanı Amar Addadi, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Bakan Suat Kılıç, bugün Mersin adına tarihi bir adımı atıldığını söyleyerek, "Bugün Mersin tarihinde deftere işlenecek. Önemli bir büyük kentin spor altyapısının tamamını tek bir dokunuşla değiştirecek olan büyük bir adımı bugün atıyoruz" dedi.
Kılıç, bugünün sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin kuvvetinin ve Türk ekonomisinin sağlamlığının test edilmiş olmayacağını, aynı zamanda yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde dünyanın 2 numaralı ülkesi haline gelen Türk müteahhitlik sektörünün de hangi mucizelere imza atabileceğinin, ne kadar kısa bir zaman dilimi içerisinde ne kadar önemli eserleri ülkeye kazandırabileceğinin test edilmiş olacağını belirtti.
Akdeniz Oyunları Komitesi'nin, 'geç kalıyoruz, acaba bu tesisler yetişir mi' gibi önemli kaygıları bulunduğunu ifade eden Suat Kılıç, oyunların Mersin'e veriliş sürecini şu cümlelerle anımsattı:
"Akdeniz Oyunları 2007 yılında Yunanistan'a verilmişti. Tam 4 yıl geçtikten sonra Yunanistan'ın ekonomik kriz nedeniyle bu yükün altından kalkamayacağı anlaşıldı ve Yunan Hükümeti oyunlara yönelik garantörlüğünü geri çekerek tekrar oyunların Akdeniz Oyunları Komitesi'ne iadesini temin etti. Geçen yılın Şubat ayında bu oyunların Türkiye'ye verilmesi kararlaştırıldı, Mart ayı itibariyle de takvim Türkiye'den yana işlemeye başladı. Mart 2011'de oyunlar Türkiye'ye verildi, Nisan'da TBMM seçim kararı aldı,
Mayıs-Haziran seçimle geçti, Temmuz'da yeni hükümet kuruldu, derken takip eden aylar içerisinde oyunların yapılması gereken tesislerin proje ofislerinin ihalesini ancak sağlayabildik. Geride kalan 4-5 ay proje tanzimi ve ihale süreçleriyle geçti ve şimdi önümüzdeki 1 yıl inşallah bu tesislerin Mersin'e kazandırılacağı 1 yıllık icraat dönemi olacak. Yani Yunanistan'ın 5 senede yapamadığını biz şu önümüzdeki 1 yıl içinde Mersin'e kazandıracağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün yaşanan güçlüklerden bahsetme günü değil. Hepsini geride bıraktık. Bugün emek veren, katkı sağlayan herkese teşekkür etme günüdür."
Törene iktidar milletvekillerinin yanında muhalefet milletvekillerinin de katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Kılıç, "Zaman zaman görüşler ayrışabilir, başkalaşabilir. Dünya görüşleri, hayata bakışlar değişebilir ama söz konusu Türkiye'nin itibarı, Türk milletinin sınandığı işlerin başarılması olduğunda iktidar ve muhalefet ayrımı anlamsız bir ayrım haline gelir. Büyük önderin dediği gibi 'söz konusu vatansa gerisi teferruattır'. Biz böyle bakıyoruz" ifadelerini kullandı.
Sihirli bir dokunuşla Mersin'in spordaki altyapısını baştan sona değiştireceklerinin altını çizen Kılıç, 4 tesisin temelini bugün atacaklarını bildirdi. Bunların, Mersin'i aynı zamanda bölgede bir tenis merkezi haline getirecek 3 bin kişilik açık ve kapalı kortlarıyla tenis kompleksi, büyüklüğüyle ve uluslararası standartlara uygunluğuyla Mersin'i Akdeniz Oyunları sonrasında da uluslararası spor organizasyonlarının yapılabileceği bir kent haline getirecek 7 bin 500 kişilik spor salonu, bin kişi izleme
kapasiteli olimpik yüzme havuzu ve alternatif branşlardaki müsabakaların yapılmasına imkan sağlayacak olan uluslararası standartlara uygun 500 kişilik spor salonu olduğunu ifade eden Kılıç, tesislerin Mersin'e hayırlı, uğurlu olmasını diledi.
İhalesi yapılan, yer teslimi gerçekleşen, şantiyeleri kurulan ve hafriyat çalışmaları başlayan Mersin Stadyumu'nun temelini de önümüzdeki ay atacaklarını kaydeden Kılıç, ayrıca Mersin merkez ve ilçelerdeki yurtlar dışında 3 bin 570 kişi kapasiteli Mersin Olimpiyat Köyü'nü yapacaklarını, bunun da ihalesinin tamamlandığını ve proje çalışmalarının sona erdiğini anlattı.
Bakan Kılıç, "Akdeniz Oyunları Mersin'e sadece 30 branşta spor aktivitelerini kazandırmış olmayacak. MEÜ'nün öğrenci toplamı 30 bin civarında, olimpiyat köyü ile birlikte Mersin'deki yatak kapasitesinde sağlamış olacağımız artış yüzde 546 olacak ve Mersin'e sadece oyunlar nedeniyle kazandırdığımız ilave yatak kapasitesi 4 bin 700'ün üzerine çıkmış olacak" şeklinde konuştu.
Bu gibi zamanların milli hislerin de ayağa kalktığı zamanlar olduğuna işaret eden Bakan Kılıç, şöyle devam etti:
"İktidar-muhalefet ayrımı yok. Söz konusu millet memleket meseleleri olduğunda hepimiz hemfikiriz, hepimiz müttefikiz. Burada problem yok. Ben şahsen bu memleketin bir evladı olarak Yunan Hükümeti'nin emekli maaşlarını ödeyemediği, İtalyan Hükümeti'nin ekonomiyi yönetemediği için istifa ettiği bir dönemde Mersin'e yüzlerce trilyon liralık yatırımları küresel ekonomik krize rağmen kazandırabilecek kadar güçlü bir ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum, iftihar ediyorum. Mersin'in arkasında sapasağlam, dimdik duran, Akdeniz Oyunlarına limitsiz bir destek veren, rakamı, parayı pulu önemsemeden Mersin'in ve Türkiye'nin bu büyük imtihandan yüzünün akıyla çıkması için hepimize destek sağlayan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sizler adına teşekkür ediyorum. Bu yük hep birlikte kaldıracak olduğumuz bir yüktür. Mersin elini taşın altına koymuştur, Akdeniz Oyunları'na sahip çıkma iradesini perçinlemiştir, sergilemiştir."
"AKDENİZ OYUNLARI, MERSİN'İ TÜM DÜNYAYA TANITACAK"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, bugün burada adeta bir düğün merasimi yaptıklarını belirterek, Mersin'in bir marka şehir olması, Mersin'in, Türk ekonomisinin en önemli limanlarından biri olması, bölgenin en önemli ili olması, Mersin ve Mersinlilerin hak ettiği yaşam kalitesini yakalaması için 24 saat kararlılıkla çalıştıklarını söyledi. Akdeniz Oyunları'nın Mersin'de yapılması konusunda kararlılığını ortaya koyan Başbakan Erdoğan'a bir Mersinli olarak teşekkür ettiğini ifade eden Çağlayan, kentin
bugün çok güzel bir gün yaşadığını kaydetti.
Akdeniz Oyunları'nda şimdi artık sözün bittiği icraatın başladığı nokta olduklarını vurgulayan Çağlayan, "Bugün temelini atacağımız 4 tesis, arkasından futbol stadyumu ve bununla beraber yapacağımız tüm Akdeniz Oyunları bünyesindeki her türlü etkinliklerimizi bir bir hizmete geçireceğiz. Oyunlara şurada 516 gün kaldı. Sayılı günler çabuk geçiyor. Akdeniz Oyunları geldiği zaman, 13-20 Haziran tarihleri arasındaki bir haftalık dönemde yapılacak. Bu bir haftalık süre içinde yapılacak olan Akdeniz Oyunları, Mersin'i tüm dünyaya tanıtacak, tüm Mersinlileri dünyaya tanıtacak. Dünyanın ve Akdeniz'in gözü Mersin'in üzerinde olacak. Bu tesisler için Sayın Başbakanımızın verdiği talimatlarla gereken neyse, Mersin'in ihtiyaçları neyse hepsi yapılacak. Yapılacak olan bu tesisler öyle bereketli olacak ki, öyle hayırlı olacak ki, bugünden başlamak üzere Mersin'e, Mersin esnafına, Mersin'deki işçilerimize, çiftçimize, köylümüze bol bereket getirirken, oyunlar esnasında da kantincisinden, berberine, turizm işletmecisine varıncaya kadar çok önemli kazanımlar getirmekle kalmayacak, Akdeniz Oyunları'nın bitmesinden bir hafta sonra artık Türkiye'nin ve Mersin'in malı olan bu tesisler, ömür boyu Mersin'de kalacak olan bu tesisler, Mersin'i Türk turizminin, dünya turizminin önemli bir merkezi yapacak. Artık uluslararası kongreler, uluslararası karşılaşmalar Mersin'de yapılacak. Dünyanın en büyük organizasyonları Mersin'de yapılacak. Mersinli esnaf, artık ürünlerinin en iyi şekilde para ettiğini ve işsiz kardeşlerimin artık iş bulduğunu göreceğiz" dedi.
Mersin'in, birlik ve beraberliğin göstergesi olan bir şehir olduğunu, Mersin'de 16 ayrı inanç grubunun kardeşçe yaşadığını dile getiren Çağlayan, "Mersin, Türkiye'nin en büyük mozaiğine sahip. Arabı, Kürdü, Türkü ile bir ve birlik içinde kardeşaçe yaşayan, alevisi, sunnisi, Hıristiyan'ı ile her inanç kesimlerinin bir arada olduğu, kardeşliğin ve dostluğun olduğu bir yer. Biz her zaman şunu diyoruz, Türkiye'nin sevdalısı olan, bölünmez bütünlüğünden yana olan, kalbi Türkiye için çarpan, bayrağının tekliğinden, vatanının bölünmezliğinden yanan olan ırkı, dini, inancı ne olursa olsun herkesin başımızın üstünde yeri var. İşte Mersin böyle önemli bir kültür mozaiği" diye konuştu.
Bakan Çağlayan, spor tesislerinin yanı sıra turizm konusunda Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi'nde yapılacak olan tesislerin 7 bin 600 yataklı olacağını ifade ederek, Mersin'in artık şu anda Antalya'dan sonra Türkiye'nin en büyük kitle turizminin olduğu bir şehir ilan edildiğini belirtti. Çağlayan, buradaki 7 bin 600 yataklı yapılan bu tahsislerin iki katına çıkarılmasına karar verildiğini belirterek, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi'nin önümüzdeki yıllarda 16 bin yatağın bir arada olduğu dev bir turizm bölgesi olacağını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından 2013 Akdeniz Oyunları bünyesinde faaliyet gösterecek olan 7 bin 500 kişilik spor salonu, 3 bin kişilik tenis kompleksi, bin kişi izleme kapasiteli olimpik yüzme havuzu ve 500 kişilik spor salonunun temeli atıldı.
 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Mersin-de-Temel-Atma-Heyecani/364770