Prof.Dr. Özkan: Uğur Top Sakal İstiyor

30 Ocak 2012 Pazartesi  20:30

Türkiye'nin ilk yüz naklini ve aynı anda çift kol naklini gerçekleştiren AÜ doktorları ortak bir basın toplantısı düzenledi. Rektörlük Senato Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Oktay Dinç, AÜ Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Abdullah Erdoğan, AÜ Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç. Dr. Özlenen Özkan, AÜ Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Ömer Özkan, AÜ Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, AÜ Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Tüzüner olmak üzere ameliyatlara katılan diğer doktor, asistan ve hemşireler katıldı.
Toplantıda konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, inanıldığı zaman her şeyin başarılabileceğini herkese ve Türk gençliğine göstermenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Rektör Kurtcephe, "AÜ'yü sağlık alanında bir marka haline getirme sürecindeyiz. Başarılarımız bundan sonrada devam edecektir" dedi.
AÜ. Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Abdullah Erdoğan da, bu kurumun üyesi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek şunları söyledi: "Bu hastanede böyle bir başarılara imza atmak gurur verici bir işlevdir. Üniversiteler bu amaç için vardır. Bu sadece bizim idarecilerimizi ve ameliyatı yapan arkadaşımızın değil bu grubun başarısı olarak yorumlanmalıdır. Bu herkesin başarısıdır"
BU BİR EKİP İŞİDİR
Ömer Özkan da, nakillerin yapıldığı günden bu yana hep gündemde olduğunu belirterek, fakat aslında bunun bir ekip işi olduğunu aktardı. Burada herkesin emeği olduğunu belirten
Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tür ameliyatları ülkenin imkanlarını kullanarak yapıyoruz. Üniversite bize maddi ve manevi desteği verdi. Türkiye'de bu tür ameliyatlar burada başladıysa bize verilen destek ve imkanla oldu. Bu tür ameliyatlar tek başına yapılacak ameliyatlar değildir. Tüm ekibin katkıları var. Bunlar hiç bir zaman tek başına yapılamaz. 3 ana ekip ortak çalıştık. Organ naklinde bir çığır açılıyor. Burada emeği geçen ve bana verdikleri destekten dolayı herkese teşekkür ediyorum."
Özkan, yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar'ın bugün itibari ile 9. günün içinde olduklarını belirterek şöyle konuştu: "İndeksiyon tedavisi veriyoruz. En ufak sorunumuz yok. Hafta sonu karşınıza çıkaracağız. Şu an bile çıkabilir. Kendisi tam olarak motive herhangi bir sorun yok"
ATİLLA YOĞUN BAKIMDA
Özkan, çift kol nakli yapılan 34 yaşındaki Atilla Kavdır'ın durumu ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: "Yoğun bakımdaki her hasta kritiktir. Çıkmadığı sürece hayati tehlikesi vardır. Önemli olan bu gidişatın geriye gitmemesidir. Atilla'nın durumu geriye gitmiyor, ileriye gidiyor. Bir süre daha sürecek. Atilla için o kritik devre devam ediyor."
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu da Atilla Kavdır'ın durumu ile ilgili şunları söyledi: "Hasta yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Kritik durumu atlatamadı. Bir müddet daha yoğun bakımda kalacak"
NAKİLLERE DEVAM
AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, AÜ'nün 1982 yılında ilk böbrek nakliyle hizmet vermeye başladığını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Organ naklinin yanında kompozit doku nakli ile de ilk nakiller peş peşe geldi. Ülkemizdeki ilk organ nakli enstitüsüyüz. Buna yakışır şekilde her şekilde organ naklinin yapılmasının yanında kompozit doku nakillerinin yapılmasına devam etmek istiyoruz."
İLK BÖBREK NAKLİNDE ÇARŞAF BİLE YOKTU
Akdeniz Üniversitesi'nde ilk organ naklini yapan ve aynı zamanda kurucu rektör olan AÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu da Kepez Hastanesi'nde 1982 yılında ilk böbrek naklini yaptıkları zamanı hatırlatarak,"İlk nakli o gün yaptığımız zaman gazeteler, 'Çarşafı olmayan hastanede böbrek nakli yapıldı' diye manşetler çıktı. O hastanede ilk yatan hasta böbrek nakli hastasıdır. Yemeğimi evden getirdik. Asistanlarımız hastanın başında bekledi" şeklinde konuştu.
AÜ Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan da, çift kol ve yüz naklini gerçekleştiren ekibin üyesi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
GELECEKTE BACAK NAKLİ OLACAK
Ömer Özkan, "Atilla Kavdır'ın durumu nasıl ?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Bacak hastaya yük olduğu için ve hastanın genel durumunu bozmamak için bacağı aldık. Normal servise çıkarmadığınız sürece, süreç devam ediyor. Kritik süreç var. Başında 72 saat duran bir arkadaşımız var. Bitmiş diyemiyoruz. Ne zaman karşınıza çıkarırız. O zaman sorun yoktur. Bacak nakli kesinlikle yapılır. Biz aileye bacağı nakletmemeyi önermiştik. Terslik olursa bacağı alırız demiştik. Hastanın durumu kötüye gittiği için bacağı aldık. Bacak naklinin gelecekte yapılabileceğini biliyoruz"
UĞUR TOP SAKAL İSTİYOR
"Uğur'un son durumu ve neler yapıyor sorusuna" Özkan, şöyle cevap verdi: "Uğur, isterse ayağa kalkar. Genel anlamda bugün yürüme işlemine başlıyoruz. Ani hareketler yaptırmıyoruz. Yarın çok rahat yürüyecek. Uğur da, böbrek naklinde olduğu gibi o hastaların kullandığı ilaçları kullanıyor. Sakalları çıkmaya başladı. Ayhan Hocanın sakal tarzını beğendi. Uğur'a ondan sakal yapacağız. Hafta sonuna kadar traş etmeyi planlıyoruz"
1 SAATTE HAZIRIZ
Özkan, ayrıca yeni bir donör çıkması halinde bir saat içinde yüz nakli bekleyen üç hastadan birine nakil yapabileceklerini kaydett2tu: "İndeksiyon tedavisi veriyor.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Prof-Dr-Ozkan-Ugur-Top-Sakal-Istiyor/365082