Bakan Ünverdi’den Uyarı

2 Şubat 2012 Perşembe  13:54

Bu yasa tasarısıyla kaçak işçi çalıştıran işverenlere ve kaçak çalışan işverenlere her kayıt dışı çalışan için 5 asgari ücret (6 bin 500 TL) idari para cezası, ayrıca uyarılara rağmen yasal mükellefiyetlerini yerine getirmemesi halinde işverene iki aya kadar işyerini kapatma cezası verilmesi düzenlenirken, yargı tarafından verilecek hapislik cezaları da 6 aydan 2 yıla yükseltiliyor.
Ünverdi, bu sabah bakanlığında, bakanlık yetkilileri ve ilgili daire müdürleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, af konusunda gelinen aşama ve bundan sonrası için atılacak adımlar konusunda bilgi aktardı.
“GEÇMİŞTEKİ AFLARDAN ÜÇ MİSLİ FAZLA KİŞİ YARARLANDI…”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, hükümetin yaklaşık iki ay önce geçirdiği Yabancılar Muhaceret Af Yasası ve Sosyal Sigortalar Af Yasaları’yla sosyal güvenlik sistemi dışına çıkmış ve kayıt dışı olanların kayıt altına alınarak yasal hale gelmelerinin amaçlandığını anımsatarak, muhaceret affından yararlananların sayısının geçmişte çıkarılan aflara oranla üç misli fazla olduğuna dikkat çekti.
Muhaceret affından şu ana kadar 6 bin 500 kişinin yararlandığını ancak sürenin 6 Şubat’ta sona ereceğini, dolayısıyla bu süreye kadar bu rakamın artmasını beklediklerini ifade eden Ünverdi, “Aftan yararlanan sayısının geçmişe oranla fazla olmasının önemi kadar, bu af sona erdikten sonra bir kez daha af yasası yapma ihtiyacı olmayacak yasal çerçevenin oluşturulmasının ve uygulamaların da bir o kadar önemi vardır” dedi.
İKİNCİ ADIM CAYDIRICI CEZALAR
Ünverdi, ikinci adım olarak yasal mevzuatta kayıt dışı yaşamla ilgili düzenlemeleri ağırlaştıran ve caydırıcı hale getiren Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nı hazırlayarak Meclis’e sevk ettiklerini ve süratle hayata geçirileceğini söyledi.
Ünverdi, bu yasa tasarısıyla getirilecek caydırıcı cezaları şöyle sıraladı:
“Kaçak işçi çalıştıran işverenlere ve kaçak çalışan işverenlere her kayıt dışı çalışan için 5 asgari ücret (6 bin 500 TL) idari para cezası, uyarılara rağmen yasal mükellefiyetlerini yerine getirmemesi halinde işverene dairenin önerisi ve Bakanlığın onayıyla iki aya kadar işyerini kapatma cezası verilmesi, yargı tarafından verilecek 6 aya kadar hapislik cezalarının 2 yıla yükseltilmesi…”
SIKI DENETİMLERE BAŞLANACAK
Ünverdi, üçüncü ve en önemli adım olarak ise, affın sona ermesinden sonra birçok sivil toplum örgütüyle işbirliği yaparak sıkı denetimlere başlayacaklarını açıkladı.
Ünverdi, bu amaçla denetleme ekiplerini gerek nicelik, gerekse nitelik yönünde geliştirdiklerini de vurguladı.
GECİKMİŞ SOSYAL SİGORTA VE PRİM BORÇLARI
Son dönemde görüştüğü farklı meslek örgütü ve sivil toplum örgütlerinin hemen hemen tümünün ortak şikayetinin sosyal sigorta prim borçlarını ödemede yaşadıkları sıkıntı ve zorluklar olduğuna işaret eden Ünverdi, geçen yıl eylül ayında yürürlüğe koydukları Gecikmiş Sosyal Sigorta ve Sosyal Güvenlik prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik af yasalarıyla 29 Şubat’a kadar müracaat kabul edileceğini, 30 Mart’a kadar da sigortalılara ödeme yapabilme imkanı verileceğini hatırlattı.
SİGORTA AFFI İÇİN 5 BİN BAŞVURU…15 MİLYON TL PRİM TAHSİLATI
Bu af yasaları kapsamında 30 Ocak’a kadar Sosyal Sigortalar Dairesi’ne toplam 5 bin 359 kişinin af başvurusunda bulunduğunu ve bu başvurulardan 15 milyon TL’yi aşan prim tahsilatı yapıldığını açıklayan Ünverdi, 29 Şubat’a kadar bu rakamın daha da artacağı inancında olduğunu ifade etti.
Ünverdi, halkın sıkıntılarını dikkate alarak hükümetin ve bakanlığının, gerek bunların aşılabilmesi ve gerekse iş gücü piyasasına yeni bir ivme katabilmek amacıyla hayata geçirdiği tedbirler sayesinde birçok işletmenin rahatlayacağına olan inancını da dile getirdi.
Ünverdi, “Birçok işletme bugün sosyal sigorta prim borcunu ödeyemediği için yeni eleman istihdamı yapamamakta, devlet ihalelerine girememekte ve daha birçok olanaktan mahrum olmaktadır. Bu kararnamelerle bu işletmelerimiz yeniden bu fırsatlardan yararlanma imkanı bulacaktır” şeklinde konuştu.
Hükümetin uygulamaya koyduğu yabancılar muhaceret ve sosyal sigorta aflarından henüz yararlanmayanlara bu fırsatı kaçırmamaları, bir an önce yaralanmaları çağrısını yineleyen Ünverdi, böylelikle toplumsal çıkarlara da katkı sağlanmış olunacağını vurguladı.
Bu konuda medyaya da önemli görev düştüğünü ifade eden Bakan, kayıt dışı yaşamla mücadele konusunda bilinç ve duyarlılığın artırılmasının önemi üzerinde durdu.
Soruları da yanıtlayan Ünverdi, “Ülkede 30 bin kaçaktan bahsedildiği ancak muhaceret affı için başvuranların sayısının neden bunun çok altında kaldığı” yönündeki bir soruya karşılık, bakanlık olarak her zaman 10 bin civarında kaçak olduğunu, aileleriyle birlikte bu sayının artabileceğini söylediklerine işaret ederek, başvuru süresinin henüz tamamlanmamasına rağmen 6 bin 500’lere gelinmesini bu sayıya daha da yaklaşılacağının göstergesi olarak değerlendirdi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Bakan-Unverdi-den-Uyari/365180