Karadeniz'de fırtına hayatı felç etti

8 Şubat 2012 Çarşamba  16:54

KURU YÜK GEMİSİ KARAYA OTURDU - SAMSUN

Samsun'da fırtına nedeniyle bir kuru yük gemisi karaya otururken, Doğupark alanı asfaltında çöküntüler oluştu. Samsun Limanı açıklarında bulunan Malta bandıralı Feruz adlı kuru yük gemisi, sürüklenerek Doğupark yakınlarındaki Mert Plajı açığında karaya oturdu.

İçinde 16 mürettebatı bulunan gemiyi kurtarma ve mürettebatı tahliye çalışmaları için fırtınanın dinmesi bekleniyor. Samsun Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, geminin bağlı bulunduğu firmanın şuana kadar kurtarma talebinde bulunmadığını belirtti. Fırtına nedeniyle Doğupark alanındaki sahil yolu asfaltında çöküntüler oluştu.

BALIKÇI TEKNELERİ BATTI - KASTAMONU

Karadeniz'de fırtınanın oluşturduğu dalgalar nedeniyle, İnebolu Limanı’ndaki Kastamonu Entegre'ye ait tesislerde ve İnebolu Tersanesinde hasar oluştu, limana demirli 2 balıkçı teknesi battı, çok sayıda balıkçı teknesi zarar gördü.

Liman çevresindeki dalgakıranları aşan dalgalar, iskelelere zarar verdi, balıkçı teknelerini kıyıya savurdu. Bazı transit gemiler, İnebolu Limanı’na sığınırken, limanda bulunan Kastamonu Entegre'ye ait depolama tesisi ağır hasar gördü. Gümrük Müdürlüğünce kullanılan konteyner de kullanılamaz hale geldi.

Liman iskelesinde demirli bulunan iki katlı yüzer atölyenin bir kısmı da suya gömüldü. Yüzer atölyenin kurtarılması için çalışma başlatıldı.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Rüzgarın Güney Ege ile Doğu Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı, Kuzey Ege ile Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/s), Marmara ile Batı Karadeniz kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden yer yer fırtına (60-80 km/s) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

GEYİKLİ-BOZCAADA ARABA VAPURU SEFERİ İPTAL

Kuzey Ege'deki poyraz deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Fırtına nedeniyle bugün Bozcaada'dan saat 07.30 Geyikli'den ise 10.00'da yapılması planlanan seferler iptal edildi. Öte yandan, yarın Gökçeada'dan Kabatepe'ye saat 07.15, Kabatepe'den Gökçeada'ya 10.00 seferleri de hava muhalefeti nedeniyle yapılamayacak.

“İLK KEZ BÖYLESİNE TANIK OLDUK”

S.S. İnebolu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Taşkın yaptığı açıklamada, İnebolu'da ilk kez bu kadar kuvvetli fırtınaya tanık olduklarını belirtti. Taşkın, balıkçılar Mehmet Karadeniz ve Kazım Küllü'ye ait demirli teknelerin battığını söyledi.

DÜN DE AKDENİZ ÇILDIRMIŞTI

Çok sayıda teknede de hasar oluştuğunu ifade eden Taşkın, “Bir gün önce başlayan poyraz gece etkisini artırdı. Gece boyunca burada nöbet tuttuk. Balıkçı arkadaşlarımız teknelerini kurtarmak için sabaha kadar çalıştı. Ama maalesef iki teknemiz battı, birçok teknede de hasar var. İnebolu Limanı'nın kuzey rüzgarlarına açık olması bu sonucu doğurdu” dedi. Meteoroloji yetkilileri, fırtınanın yarın sabaha kadar sürmesinin beklendiğini ifade ederek, denizcileri uyardı.

DALGALAR EVLERİ YIKTI

Kastamonu'nun Abana ilçesi sahilinde bulunan evleri su bastı. Beşevler mevkisindeki evlerin duvarları dalganın etkisiyle yıkıldı. Buradaki evlerin zemin katlarını su basarken yollarda su birikintisi oluştu.
Beyazsaray Meydanı, denizden gelen çakıl ve kumla dolarken Çatalzeytin karayolu üzerindeki Hacıveli mevkisinde yolun tek şeridi dalganın etkisiyle çöktü.

Zararı önlemek için çalışan belediye ve karayolları ekipleri, dalganın etkisini azaltmak için iş makineleriyle sahile kumdan set yapmaya çalıştı. Çalışmaları yerinde inceleyen ve belediye ekiplerini yönlendiren Abana Belediye Başkanı Rıdvan Oyar, fırtınayla birlikte dalgaların ilçede ağır hasar meydana getirdiğini, ekiplerin gece boyunca çalıştığını söyledi.

VATANDAŞLARI İTFAİYE KURTARDI

Evlerini su basan vatandaşlar, itfaiye merdiveni ile pencerelerden alındı. Evinin giriş katı sular altında kalan Aynur Yılmaz, dalgaların her yıl ilçede hasar oluşturduğunu ancak bu fırtınanın çok daha şiddetli olduğunu söyledi.

DALGALAR DUVARLARI YIKTI

Gece saatlerinde bahçesindeki duvarın yıkılma sesiyle dışarı baktığını söyleyen Yılmaz, “Duvarın yıkıldığını ve içeriye dalgaların girdiğini gördüm. Hemen dışarı çıkarak garajdaki otomobilimi dışarıya aldım ve ben de evden uzaklaştım. Daha sonra duvarın yıkılmasıyla birlikte sular tamamen bahçeye girdi ve oturduğumuz yerin birinci katı tamamen sulara teslim oldu” dedi. Bölgede tehlike yaşanmaması için elektriklerin kesildiği bildirildi.

ZONGULDAK’TA DEV DALGALAR

Zonguldak'ın sahil kesiminin tamamında etkili olan fırtına dolayısıyla oluşan yüksek dalgalar, Zonguldak Limanı'ndaki mendireği aştı. Kozlu beldesi sahilinde yer alan Atsushi Miyazaki parkına zarar veren dalgalar, kıyıdan 20 metre uzaklıktaki karayoluna kadar ulaşarak trafiği aksattı.
Polis ekipleri, suyla dolan karayolunu zaman zaman trafiğe kapatarak sürücüleri alternatif güzergâhlara yönlendirdi.

Dalgaların, Atsushi Miyazaki Parkı'ndan sürüklediği banklar ile yer döşemesinde kullanılan sentetik kaplamalar, Kozlu Belediyesi ekiplerince çevreden toplandı. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, rüzgârın hızının saatte 30 kilometreye ulaştığını, dalga yüksekliğinin kıyıda 6 metre, açıklarda ise daha yüksek olduğunu kaydetti.

“BÖYLE BÜYÜK DALGA GÖRMEMİŞTİK” - AMASRA

Bartın'ın Amasra ilçesinde de mendireği aşan dalgalar, yat ve yolcu iskelesi inşaatında çalışan işçilerin kalmaları için hazırlanan prefabrik evi yıktı, bazı balıkçı tekneleri ve ağlarının yanı sıra sahildeki çay bahçelerine zarar verdi.

Amasra Belediyesince yapılan anonslarda, liman yakınında park halindeki araçların bölgeden uzaklaştırılması çağrısı yapıldı. Liman içinde bazı elektrik direkleri yıkıldı.

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur yaptığı açıklamada, dalgaların prefabrik konutu yıktığını, balıkçıların ağlarına da önemli zarar verdiğini belirterek, “Prefabrik konutta işçiler uyarıldığı için kalmıyordu. Yapının içindeki yatak, yorgan, ranza gibi tüm eşyalar alana yayıldı. Böyle büyük dalga görmemiştik” dedi.

KARADENİZ, KARASU’YU TEHDİT EDİYOR

BATI Karadeniz’de saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan fırtına ve oluşan dev dalgalar, Sakarya’nın Karadeniz kıyısındaki ilçesi Karasu’da da onlarca yazlık evin yıkılmasına neden oldu. 5 kilometrelik sahil şeridi deniz suyuyla kaplanırken, yazlıkların sahipleri eşya kurtarma telaşına düştü.

Fırtına ve oluşan dev dalgalar, daha önce de sık sık kıyı erozyonuna uğramasıyla gündeme gelen Karasu İlçesi’nde Karadeniz sahilindeki yazlıkları yutmaya başladı. Bir gecede 50 metreden fazla ilerleyen sular Doğu Karadeniz Caddesi’ne kadar ulaştı. Sahil kenarındaki yazlık evleri harap eden denizdeki dalga yüksekliği 10 metreye kadar ulaştı. Sahile yapılan setler de dağılırken, sahil şeridi eşya ve moloz yığınları ile doldu.

İlçenin Yalı Mahallesi’nde kabaran deniz suları içeriye girerek sahilde bulunan çay bahçesini yuttu. Karasu Belediyesi’ne bağlı ekipler de saatler boyu çalışarak sahilde aşınma olan bölgelere kum takviyesi yaptı.
Yazlık evleri yıkılanlar suların 50 metre kadar daha içeriye girdigini söyleyerek, Doğu Karadeniz Caddesi’ni aşması halinde Karasu ilçe merkezini tehdit edeceğini belirtiyor.

Karasu İlçesi’nde 3 yıl önce başlayan kıyı erozyonu sonrasında kabaran deniz suları yaklaşık 5 kilometrelik kıyı şeridinde etkili olarak 100 metre kadar içeriye girmişti. Dalgaların yol açtığı kıyı erozyonu sonrasında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nde görevli akademisyenlerin uydu görüntüleri ve GPS yöntemiyle gerçekleştirdikleri analizlerde, 1996’da liman inşaatının başlatılmasının ardından geçen sürede kıyı şeridinde 100 metreye varan erozyon tespit edilmişti. Analizlerde, önlem alınmadığı takdirde birkaç yıl içinde denizin, ana caddeyi aşarak deniz seviyesinden daha aşağıda bulunan geri plandaki bölgeleri su altında bırakabileceği uyarısında bulunulmuştu.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Karadeniz-de-firtina-hayati-felc-etti/365387