"BURAYA GELENE KADAR YOKTU"
Duruşmada tenzip zaptının okunmasının ardından kimlik tespitine geçildi. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, davanın bir numaralı sanığı Olgun Peker'in kimlik tespitini yaptı. Peker evli ve bir çocuğu olduğunu söyleyince Başkan Ekinci "Allah bağışlasın" dedi. Peker ise "Amin" diyerek cevap verdi. Peker mesleğinin inşaat ve futbolcu menajerliği olduğunu aylık gelirinin ise 5 bin TL olduğunu ifade etti. Ardından Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın kimlik tespitine geçildi. 1952 doğumlu olduğunu ifade eden Yıldırım evli ve iki çocuk sahibi olduğunu söyledi. Başkan Ekinci, Yıldırım'a da "Allah bağışlasın" dedi. Yıldırım ise "Sağolun" diye yanıtladı. Mesleği sorulan Yıldırım, inşaat mühendisi ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı olduğunu aylık gelirinin ise 30 bin TL olduğunu belirtti. Mahkeme Başkanı Ekinci Yıldırım'a sabıkası olup olmadığı sorusuna Aziz Yıldırım'ın "Buraya gelene kadar yoktu" diye yanıt vermesi dikkat çekti. Tutuklu sanık Bülent Uygun ise aylık gelirinin tutuklanmadan önce 300 bin TL olduğunu ancak şu an bir gelirinin olmadığını belirtti. Sanıkların kimlik tespiti devam ediyor.
GÜLEREK TEPKİ VERDİ
Oldukça rahat bir tavırla duruşmayı takip eden Aziz Yıldırım'ın, önündeki dosyaya göz atması dikkati çekti. İddianamenin okunmaya başladığı sırada Yıldırım, suçlamalara ise gülerek tepki gösterdi.
MAHKEMEDEN AYRINTILAR
- Mahkeme Heyeti Başkanı şu anda duruşma salonuna giriş ve çıkışları yasakladı.
- İddianame okunmaya başlayınca avukatların büyük bölümünün salonu terk etmesine sinirlenen hakim, "düzeni bozmayalım" diye uyarıda bulundu.
- Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci: "Biz burada takımları, sporu yargılamıyoruz. Yapacağımız tek şey iddianamedeki olaylarla ilgili yargılama. Bir yanlışlık varsa iddianamenin içinden ayıklayıp bunlara karar vereceğiz."
- Aziz Yıldırım'ın avukatı iddianamenin okunmaması konusunda başvuru yaptı. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, bu başvuruyu reddetti.
- Yargılananları izlemeye yaklaşık 200 kişi geldi..
- Şekip Mosturoğlu, yakınlarını izleyiciler bölümünden görünce gözyaşlarını tutamadı ve ağladı.
- İddianame okunmaya başlandı.
- Fenerbahçe Asbaşkanı Cihan Kamer twitter'dan şunları söyledi: "Kimlik tespiti yapıldı, iddianame okunmaya başlandı. Bu 3-4 gün sürecinde iddianamenin okunması sürer deniliyor. Arkadaşlarımzın bu hafta savunma yapma imkanları olmayacak gibi gözüküyor."
- Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, diğer tutuklu sanıklarla salona alındı.
- Sarı-lacivert kravat takan Yıldırım, salona elinde 3 klasörle geldi.
- Tutuklu sanıkların bulunduğu bölümde en ön sıraya oturan Yıldırım bir süre avukatlarıyla konuştu.
- Yıldırım'ın moralinin iyi olduğu gözlendi.
- Yıldırım bir süre sonra ayağa kalkarak izleyiciler bölümündekileri el sallayarak selamladı.
TUTUKLU SAYISI 23'E DÜŞMÜŞTÜ
Fenerbahçe Klubü Başkanı Aziz Yıldırım'ın 3 Temmuz 2011 tarihinde gözaltına alınmasıyla start alan soruşturmayı Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk yürütmüş Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda futbolcu teknik direktör ve yönetici 31'i tutuklu 93 kişi hakkında iddianame hazırlanmıştı. 401 sayfalık iddianame İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Aralık'ta kabul edilmiş, Bu arada sanıklar hakkında uygulanması istenen 6222 sayılı yasada değişiklik yapan 6259 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun 24 Kasım'da yürürlüğe girmişti. Davaya bakan mahkemenin 12 Aralık 2011 tarihinde, Beşiktaş Jimnastik Kulübü yöneticisi Serdal Adalı ve teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 8 kişiyi tahliye etmiş dava kapsamında tutuklu sayısı 23'e düşmüştü.
YILDIRIM'IN 72 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
401 sayfalık iddianamede sanıklar için istenen cezalarr ise şöyle:
Eski Giresunspor Kulübü Başkanı olduğu belirtilen Olgun Peker'in, "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurup yönetmek", "dolandırıcılık", "yağma", "rüşvet", "şike", "konut dokunulmazlığını ihlal etmek", "mala zarar vermek", "tehdit", "resmi belgede sahtecilik" ve 'özel belgede sahtecilik" suçlarından 48 ile 115 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek", "dolandırıcılık", "şike" ve "teşvik primi vermek" suçlarından toplam 22 ile 72 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
MOSTUROĞLU İÇİN 21 YIL 3 AYA KADAR HAPİS
Aziz Yıldırım tarafından kurulan örgüte üye olduğu iddia edilen Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'nun da "suç örgütüne üye olmak", "dolandırıcılık", "şike" ve "teşvik primi vermek" suçlarından 6 yıl 9 aydan ile 21 yıl 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, benzer suçlamalara ilişkin olarak Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri İlhan Ekşioğlu'nun 19,5 yıl ile 65 yıl 3 ay, Alaeddin Yıldırım'ın 5 yıl ile 16 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan'ın 16 yıl 2 ay ile 53 yıl 8 ay, Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Koordinatörü Cemil Turan'ın 8 yıl ile 26 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
GÜMÜŞDAĞ İÇİN 7,5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekiliği görevinden istifa eden Göksel Gümüşdağ'ın "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütüne üye olmak" ve "şike" suçlarından 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
SADRİ ŞENER İÇİN 3,5 YIL HAPİS İSTEMİ
Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) eski yöneticisi Serdal Adalı'nın "şike" suçundan 1,5 ile 4,5 yıl arasında, BJK futbol direktörü Tayfur Havutçu'nun aynı suçlamaya ilişkin 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in "teşvik primi verme girişiminde bulunmak" suçundan 1 yıl 2 ay ile 3,5 yıl, Trabzonspor Asbaşkanı
Nevzat Şakar'ın "teşvik primi verme girişiminde bulunmak" ve "tehdit" suçlarından 1 yıl ile 3 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi
DİĞER SANIKLAR İÇİN İSTENEN CEZALAR
Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz'ın da "örgüt üyesi olmak" ve "şike" suçlarından 2,5 ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, sözleşmeleri fesh edilen Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un 5 yıl 3 ay ile 16 yıl 9 ay arasında, sportif direktörü Ümit Karan'ın da 2 yıl 9 ay ile 9 yıl 3 ay arasında hapse çarptırılmaları istendi. Futbolcu İbrahim Akın'ın "şike" ve "teşvik primi" suçlarından 2 yıl 9 ay ile 8 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcu İskender Alın'ın da benzer suçlamalara ilişkin 1 yıl 9 ay ile 5 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması öngörüldü. Futbolcu Serdar Kulbilge'nin "dolandırıcılık" suçundan 4 ile 14 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, futbolcular Mahmut Boz ve Murat Şahin'in de aynı suçlamaya ilişkin 2 ile 7 yıl hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Emmanuel Emenike, İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız ve Mustafa Ulaş Ortakaya hakkında "şike" suçundan 1 ile 3'şer yıl arasında hapis cezası istenen iddianamede, Gökçek Vederson, Sercan Yıldırım ve Sezer Öztürk'ün de "teşvik primi" suçlamasına ilişkin 9 ay ile 2 yıl 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörüldü. İddianamede, diğer sanıkların da benzer suçlamalara ilişkin 1 ile 24 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.
FENERBAHÇELİ TARAFTARLAR KADIKÖY’DEN SİLİVRİ’YE KONVOY OLUŞTURDU
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi’nde bugün başlayacak olan olan "Futbolda Şike Davası"nın ilk duruşması için Silivri’ye gidecek Fenerbahçeli taraftarların büyük bir çoğunluğu Kadıköy Salı Pazarı’nda toplandı. Taraftarların oluşturduğu 20 otobüslük konvoy, tutuklu olan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Asbaşkanlar Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu, Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan ve Amatör Şubeler Genel Koordinatörü Cemil Turan’a destek vermek için Silivri’ye hareket etti. Otobüslerin yanı sıra özel otomobilleriyle gelen taraftarların sayısı da fazlaydı. Taraftarlar, Sarı Lacivert Derneği, Fenerbahçeliler Derneği, 12 numara ve birçok taraftar grubunun organizasyonunda, sabah erken saatlerde eski Salı Pazarı’nda bir araya gelerek tezahüratlar yaptı. Araçlarla Silivri’ye konvoy halinde hareket eden taraftarlar korna sesleriyle İstanbul’u uyandırdı.
TEM OTOYOLUNU KESTİLER
Silivri’ye hareket eden Fenerbahçeli taraftarlar TEM Otoyolu’nda trafiğin akışını durdurdu. Yaklaşık 5 dakika süre ile araçlarını durduran taraftarlar geriden gelenlerin de konvoya yetişmesini sağladılar. Kadıköy Salı Pazarı’ndan hareket eden taraftarların yanı sıra farklı güzergahlardan gelen, Mahmutbey gişelerinde buluşan son olarak da TEM Selimpaşa çıkışında ve E-5’ten TEM’e katılım kavşaklarında çoğalan taraftarlar tüm katılımcılarla Silivri’ye devam etti. Konvoyun ilk otomobil ve otobüsleri az önce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi’ne ulaştı.
"HAKLIYIZ, KAZANACAĞIZ"
Fenerbahçeli taraftarlar yöneticilerinin suçsuz olduklarına inanıyorlar. Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi’nde bugün başlayacak olan olan "Futbolda Şike Davası"nın ilk duruşması için sabahın karanlığında Silivri’ye giden Fenerbahçeli taraftarlar "Haklıyız, kazanacağız" dediler. Taraftarların sözleri şöyle:
"Gördüğünüz gibi heryer sarı-lacivert. Fenerbahçe’nin adı bu tür olaylarda geçmemeli. Türkiye’nin en büyük kulübü olduğunu herkes biliyor zaten. Suçsuz olduğumuza unanıyoruz, haklıyız kazanacağız diyoruz...Başka söze gerek yok.
Başkanımızın yanına gidiyoruz, birlikte güzel günler göreceğiz. Kendisini göremeyeceğiz ama kalbimiz onlarla, sesimizi dışarıdan duyuracağız. Sesimiz kuvvet olacak.
Savunma başladıktan sonra işin renginin değişeceğine inanıyoruz...
Taraftar sayısı çok önemli değil önemli olan verilmek istenen mesaj. Fenerbahçe’nin yargılandığı bir gün, biz de desteğimizi vereceğiz.
Orada sürekli orada kalacak bir kitle olacak. İlk günkü kadar kalabalık olmasa da mutlaka sürekli destek verenler olacak. Duruşma Çağlayan’a taşındığında ise daha rahat gideriz. Bu sevdamıza kimse engel olamaz.
Dönüş yolunda en son Başkanımızın da bizimle geleceğine, beraber döneceğimize inanıyoruz.
Gururumuzsun sen Kanarya, 25 milyon taraftarınla."