Aramice yazılı ve 1500 yıllık olduğu iddia edilen eser, 32 sayfa. Altın yaldızlarla siyah ceylan derisi üzerine yazılan eserin kapakları da deri kaplı tahta. Bazı sayfalarında çevresine ışık saçan haç işaretleri dikkat çekiyor. Eserin dilinin Aramice olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Etnografya Müze Müdürü Mehmet Yücel Kumandaş, şunları söyledi: “Aramice uzmanı değilim ancak daha önceki Aramice eserlerle karşılaştırdığımız zaman ciddi bir benzerlik var. Eserin yıllardır tartışılan Barbanas İncili olma ihtimali de var, sahte olma ihtimali de var. El yazması olduğu için kayıt altına alınan bir eserdir. İncelemeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları yapacak.”
Cildli 52 sayfadan oluşan İncil'in içinde yazının dışında çok sayıda figür ve simge de bulunuyor. Deri üzerine yazılan İncil sayfalarının sadece ön yüzünde yazı var. Arka yüzleri boş bırakılan İncil'de Hıristiyanlık'ta son derece önemli yer tutan Hz. İsa ve havarilerin "Son yemek" resmi de bulunuyor. Resimde Hz. İsa, 12 havarisiyle birilkte yemek yiyen. Havariler Hz. İsa'nın hemen arkasında betimlenmiş. Önlerinde ise bir yemek masası ve masanın üzerinde bardak ve ekmek bulunuyor. Tarihi İncil'tek dikkat çeken figürlerden bir diğeri ise Hz. İsa'nın çarmıha gerilişi.
Figürde Hz. İsa'yla birlikte başka bir kişi için hazırlanan çarmıh ve Romalı olduğu tahmin edilen bir asker bulunuyor. Bugün'ün haberine göre, Etnografya Müzesi'ne teslim edilen İncil'de haç işaretiyle birlikte güneş simgesi de yer alıyor. Yine İncil'de bir mağara ve büyükçe bir kaya resmedilmiş. Bunların da Hz. İsa'nın mezarı olduğu tahmin ediliyor. İncil'de ayrıca kral figürü de bulunuyor.
SON AKŞAM YEMEĞİ
Hz. İsa’nın havarileriyle son kez bir araya gelmesi, Leonardo da Vinci’nin ‘Son AkşamYemeği” tablosunda böyle resmedilmişti. Yakın tarihin en fazla satan kitabı “Da Vinci’nin Şifresi” nde de yazarDan Brown bu yemeğe değinmiş, Hz. İsa’nın evlendiğini ve soyunun yürüdüğünü iddia etmişti.Dan Brown ve kitabı bu nedenle Vatikan’ın sert tepkisine yol açmıştı.
JANDARMA İSTİHABARAT YAKALAMIŞ
Kültür- Sanat kulislerini hareketlendiren İncil'in Jandarma İstihbarat ekipleri tarafından kimlikleri belirlenemeyen "Yavuz" ve "Hacı" takma adlı şahıslardan yakalandığı, 2000 yılında yakalandığı belirlendi. Buna göre Jandarma İstihbarat elemanları "Zafer" ve "Fatih" kod adlı kişilerle irtibata geçerek önce İncil'in CD'sini istedikleri öğrenildi. Ekipler daha sonra alıcı gibi davranıp, operasyon gereği İncil'in fiyatında anlaşmışlar. Ardından Zafer ve Fatih kod adlı şahıslarla Maltepe'de buluşan Jandarma istihbarat ekipleri İncil'i alır almaz gerçek kimliklerini gösterip operasyonu tamamlamışlar. Ancak İncil'in gerçek sahibi olan Yavuz ve Hacı kod adlı kaçakçılar durumun farkına vararak kaçmışlar.
MÜZEYE TESLİM EDİLDİ
Etnografya Müzesi’ne nakledilen bin 500 yıllık İncil incelenmek üzere yurtdışına gönderilecek. İncil’in gerçek yaşının ortaya çıkartılması için karbon testi yapılacak. Adli emanette bulunan görevlilerin, İncil’in değerli olması nedeniyle müze görevlilerinin boydan fotoğrafını çektiği ortaya çıktı. İncil’e eşlik eden polisler de güvenlik gerekçesiyle fotoğraflandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da konuyla ilgili yaptığı açıklamada İncil’in koruma altında olduğunu söyledi.
BARNABAS İNCİLİ NEDİR?
Barnabas İncili, Roma Katolik Kilisesi tarafından yasaklanan incillerden birisi. Asıl adı Yusuf olan, İsa'nın öğrencilerinden Barnabas tarafından yazıldığı iddia edilmektedir.
Barnabas İncili'nde teslis inancı reddedilmiş ve İsa'nın ilahlığı kabul edilmemiştir. İkinci olarak, Barnabas İncili'nde İbrahim tarafından kurban edilmek istenen kişi İsmail olarak gösterilmiştir. Oysaki Hıristiyanlık inancında İbrahım'in İshak'ı kurban etmek istediği benimsenmiştir.
Barnabas İncili'nin yasaklanması 325 yılında gerçekleşmiştir. Bazı kişilerin iddialarına göre İznik Konsili'nin toplanmasından çıkan karar doğrultusunda teslis inancı resmîyetleştirilip Katolik Kilisesi için o ana kadar yazılan üçyüz farklı İncil'den sadece teslis inancını benimseyen dört tanesi kullanılmak üzere seçilerek diğer bütün İncillerin yok edilmesi kararı verilmiştir. Barnabas İncili de bu yasaklanıp yok edilen İncillerin içerisinde bulunmaktadır fakat bu iddia herhangi bir şekilde kanıtlanamamıştır.
Bugün elde mevcut olan en eski Barnabas İncili nüshası, 1709 yılında Prusya Kralı'nın sarayında danışman olarak çalışan Krimer'in elinde bulunmuş olup İtalyanca olarak yazılmıştır.
İsa'nın anadili olduğuna inanılan Aramice kullanılmış olması Barnabas İncili'nin en önemli özelliğidir. Vatikan tarafından "apokrif" incil olarak tanımlanmaktadır; yani varlığı kabul edilen ancak içeriği Vatikan tarafından kabul edilmeyen inciller sınıfındadır.