Saner, yeni istihdam imkanlarının doğacağını belirterek, özelde sektörün gelişmesine genelde ise ülke ekonomisinin gelişmesine çok önemli bir mihenk taşı olacağını kaydetti.
Saner, “Bu süreçte çalışanları mağdur etmek değil yeni fırsatlar yaratma niyetinde olduklarını” da belirterek, “Bu süreçte tüm çalışanların haklarının korunacağının altını çizmek isterim” dedi.
Saner “e-KKTC Başlıyor” Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, bilgi teknolojilerinde yaşanan değişim ve gelişmelerin, kurumların ve sektörlerin bir biriyle iletişimini geliştirdiği gibi rekabet koşullarını da artırdığına dikkat çekti.
Dünyada bilişim sektörünün en düşük yatırımla en yüksek istihdam ve en fazla katma değeri yaratan bir sektör olması itibariyle ekonominin yeni kalkınma gücü olarak nitelendirildiğini ifade eden Saner, çağın bilgi çağı olduğunu, KKTC olarak da buna ayak uydurmak için e-devlet projesini hayata geçirdiklerini dile getirdi ve bu konuda kendilerine büyük katkıları ve önemli bir örnek olan Türkiye’ye teşekkürlerini sundu.
Türkiye’nin son 10 yılda bilişim alanında ne kadar geliştiğinin göstergesinin Avrupa’da ilk sırada olmasıyla göründüğünü ifade eden Saner, KKTC olarak kendilerinin de Türkiye’nin yardımlarıyla teknolojide gelişeceklerini ve ciddi projelere imza atacaklarını vurguladı.
Saner, bu konuda en büyük avantajın okumuş ve kendini geliştirmiş genç nesil olduğuna işaret ederek, ülkede iletişim altyapısının geliştirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar ile projeleri anlattı.
AB müktesebatı ile uyumlu çıkardıkları Elektronik Haberleşme Yasası mevzuatı ile, bilgi ve iletişim sektörünün şeffaf, rekabete açık, istihdam artırıcı ve tüketici memnuniyetini yaratan bir sektör haline gelmesini hedeflediklerini ifade eden Saner, bu yasaya ilaveten, son zamanlarda ülkede ciddi sorunlara neden olan ve tüm dünyada sektörün öncelikli konuları arasında yer alan bilişim suçları konusunda da bir proje başlattıklarını söyledi.
Saner, bu çalışma ile kısa sürede ülkede eksikliği hissedilen bilişim suçları mevzuatının oluşturulması ve böylece bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen kişisel ve kurumsal saldırılara etkin tedbirler alınmasını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Bakan Saner, bilişim suçlarını önlemek için ciddi çalışmalar yapıldığını ve Bilişim Suçları Yasa Taslağı’nın hazırlandığını, bunun da yakında Bakanlar Kuruluna ve oradan da Meclise gönderileceğini ifade etti.
Saner, ülkede bilgi ve iletişim altyapısının çağa uygun bir teknolojiye ulaştırılması amacıyla başlatılan Yeni Nesil Şebeke çalışmalarında ise son noktaya gelindiğini ve bir kaç aya kadar hizmete girmesinin planlandığını kaydetti.
HER EVE FİBER KABLO
Saner, bu teknolojik altyapının kurulması çalışmaları kapsamında en büyük hedeflerinin “her eve fiber kablo” olduğunu belirterek, e-devletin her eve ulaşacağını kaydetti.
Uluslararası iletişimin kesintisiz sağlanabilmesi amacıyla telefon hatlarında yedekleme yapıldığını ifade eden Saner, bilgi çağında 5 yıllık yenilenmenin, 50 yıllık insan hayatına denk geldiğini işaret etti.
KKTC olarak e-devlet konusunda geri adım atmayacaklarını ifade eden Saner, yeni adımlar atılmaya devam edeceğine, e-devletin ekonomik getirileri olacağını, istihdamları da artıracağına inanç belirtti.
Saner, e-devlet konusunda kendilerine destek veren Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Türksat yetkilileri ne de teşekkür ederek, e-devlet altyapısının geliştirilmesi için çalışacaklarını, bilişim ve haberleşme yolunda “yasakları yasaklayacaklarını” söyledi.
Bayındırlık Bakanı Ersan Saner, bakanlık olarak Elektronik Haberleşme Yasası ile tam liberalleşmeye geçileceğini de ifade ederek, bu konuda şunları söyledi:
“Böylelikle yatırımların önü açılacak, yeni istihdam imkanları doğacak, özelde sektörün gelişmesine, genelde ise ülke ekonomimizin gelişmesine çok önemli bir mihenk taşı olacağı düşüncesindeyiz. Bu süreçte çalışanları mağdur etmek değil yeni fırsatlar yaratma niyetindeyiz. Bu süreçte tüm çalışanların haklarının korunacağının altını çizmek isterim.”
Saner, hükümet ve bakanlık olarak KKTC bilişim altyapısının hak ettiği seviyeye gelebilmesi için çalışmalarını artırarak devam ettireceklerini kaydetti.
TATAR
Maliye Bakanı Ersin Tatar da, yarın gazetelerin manşetlerinde mutsuzluk ve umutsuzluk yaratan haberler değil “KKTC e-KKTC ile uçuşa geçti” manşetleri görmek istediğini söyledi.
Tatar, medyaya seslenerek, son zamanlarda ülkede hep karamsar bir hava varmış gibi bir hava yansıtıldığını, bu yüzden KKTC’deki gelişmelerin de görünerek bunların manşete taşınıp vatandaşlara umut verilmesi gerektiğini kaydetti.
E-Devlet projesinin KKTC’nin ekonomik yönden gelişmesini de sağlayacağını, istihdamı artıracağını ifade eden Tatar, ülkenin vergilerle geliştiğini söyledi, o yüzden e-devletin vergi sistemini de düzen altına alacağına inanç belirtti.
Tatar, projenin, KKTC’nin geleceği açısından çok önemli bir proje olduğuna vurgu yaparak, KKTC’nin gelişmesini kimsenin engelleyemeyeceğini, bu projelerle ülkenin gelişeceğini ve “uçacağını” kaydetti.
Medyanın da buna destek vermesini isteyen Tatar, e-devlet projesiyle ülkeye yatırımların yolunun da açılacağını ifade etti. KKTC’nin küçük bir ülke olduğunu ancak büyük bir bütçeye sahip olduğunu, bu kapsamda vergilerin büyük önem taşıdığını anlatan Tatar, gelirlerin artırılmasının önemine dikkat çekti.
Tatar, e-devlet projesinin tamamlanmasıyla çağdaş bir devlet olacaklarını, ekonominin gelişeceğini, güçleneceğini dile getirerek, Anavatan Türkiye’ye KKTC’nin her alanına yaptığı yatırım ve katkılara teşekkür etti.
Türksat’ın da KKTC’nin bütün kanallarını uyduya çıkardığını ve sesini tüm dünyaya duyurduğunu ifade eden Tatar, “Gelecek bilişimle gelecek, KKTC uçuyor” dedi.
FIRAT
Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Fırat da konuşmasında, “Türkiye’de ne varsa, Kıbrıs’ta da daha fazlası olacak” düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi.
KKTC için, Türkiye’deki e-devlet projesinden daha kapsamlı bir proje öngördüklerini belirten Fırat, hukuk ve idari süreci 2010’da başlayan süreç çerçevesinde Türkiye ile KKTC arasında bir dizi protokol imzalandığını ve çalışmaların 3 yıllık bir sürede tamamlanmasını hedeflediklerini kaydetti.
Fırat, bilişimin günümüz insanının günlük hayattaki vazgeçilmesi olduğuna işaret ederek, tüm sektörlerin içinde gelişen bilişimin tüm sektörleri besleyen bir duruma geldiğini söyledi.
Türkiye’deki tüm okullara hızlı Internet bağlantısı altyapısı oluşturduklarını, akıllı sınıflar kurduklarını kaydeden Fırat, e-devlet kapısının hizmete açıldığı Türkiye’nin Avrupa’nın ticari merkezi üssü olma yolunda önemli adımlar attıklarını belirtti.
Mustafa Fırat, e-devletin hayata çok büyük kolaylıklar getirdiğine işaret ederek, “e-devlet hizmetlerinin bu ülkede yaşayan insanlarımızın gündelik yaşamlarını daha da kolaylaştırmanın yanı sıra, bilişim çağını yakalamakta örnek olacağını düşünüyoruz” dedi.
Fırat, KKTC’deki tüm kamu kurumlarının e-kurum haline dönüştürüleceğini ve bunun büyük kolaylıklar sağlayacağını söyledi.
e-KKTC projesinin hayata geçmesiyle birlikte KKTC vatandaşlarının dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, elektronik ortamda kendilerine sunulan kamu hizmetine daha çabuk ulaşabileceğini kaydeden Fırat, bu proje aracılığıyla KKTC’nin dünyayla bütünleşmesinin hızlanacağını belirtti.
Fırat, e-KKTC projesi kapsamında Aralık 2012’de akıllı kimlik kartlarının dağıtılmaya başlanmasını hedeflediklerini söyledi.
KKTC’nin bilişim alanında çok büyük bir dönüşüme şahit olduğunu kaydeden Fırat, “Kıbrıs bir bilişim adası olacak. Bu vizyonu gerçekleştirme yolunda KKTC’ye tüm desteği vereceğiz” dedi.
AKSOY
Başbakanlık Müsteşarı Hüda Aksoy da konuşmasında, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının teknolojik açıdan eksiksiz, verimli şekilde yapılandırılması ve e-devletin hayata geçirilmesine ilişkin kararın 1994’de alındığını söyledi.
Bilgi çağına ayak uydurmanın kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Aksoy, bilgi olma toplumu olma yolunda hızla koşan milletlerin modern ve çağdaş dünyayı yakaladığını kaydetti. Aksoy, “Aksi takdirde başkaları tarafından yönetilmek durumundadırlar” dedi.
Aksoy, KKTC olarak bugüne kadar birikmiş ancak yapısal çözümlere kavuşturulmamış sorunlardan kurtulmak ve uluslararası camiayla bütünleşmek için çağdaş yönetim teknolojilerini gelişmiş en son teknolojiyle birlikte kullanma yönünde çaba sarf etmek durumunda olduklarını belirtti.
Türkiye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yapılan protokol gereğince Türksat’a görev verildiğini kaydeden Aksoy, tüm dünyada kabul gördüğü şekilde e-devletin 4 portal olarak şekilleneceğini söyledi.
e-devletin çalışma şekli ve şu ana kadar hayata geçirilen hizmetler hakkında da bilgi veren Hüda Aksoy, şu ana kadar 12 bin kişisel şifre dağıttıklarını ve bundan 7 bin kadar vatandaşın yararlandığını kaydetti. Vatandaşa daha verimli ve daha hızlı hizmet verebilmek amacıyla birçok çalışma yapıldığını söyleyen Aksoy, tapu kayıtlarının elektronik ortama aktarıldığını ve şu an pilot bölge olarak seçilen Lefkoşa’da işlemlerin elektronik ortamda yapıldığını belirtti.
DALBAY
Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme A.Ş. Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay konuşmasında, Türkiye’de “e-devlet” projesini başarıyla hayata geçiren Türksat’ın bilişim alanından ulaştığı son halkanın “e-KKTC” projesi olduğunu söyledi.
Özkan Dalbay, 3 yıl içinde bitecek projenin KKTC’deki bilişim sektörünün gelişmesinde önemli bir kaldıraç görevi üstleneceğini kaydetti. Dalbay, projenin, “e-devlet” kapsamını aştığını ve KKTC’nin tüm kamu yönetimi ile hizmetlerinin tamamen elektronik ortamda yürütüldüğü bir dönüşüm projesi olduğunu söyledi.
Temel veri tabanlarının tamamen elektronik ortama aktarılacağını ve kurumlar arasında paylaşılacağını kaydeden Dalbay, “Bu projeyle kamu hizmetleri tamamen elektronik ortamda, 7 gün 24 saat ve mekan sınırlaması olmadan vatandaşlara ulaştırılacak” dedi.
Dalbay, etkileri içinde bulunduğumuz yıl içinde hissedilecek projenin tamamlanmasıyla KKTC’nin bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına gireceğini söyledi.